Μονόδρομος η εξυγίανση των οικονομικών και περικοπές σπαταλών

Μονόδρομος η εξυγίανση των οικονομικών και περικοπές σπαταλών | tovima.gr

Επί 2 χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση του κ. Παπανδρέου είχε ως διακύβευμα την εξισορρόπηση της οικονομίας και το νοικοκύρεμα της. Μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων της σημερινής κυβέρνησης έχουν γίνει κάποια βήματα αλλά όχι τόσα όσα θα κάλυπταν την απόσταση που πρέπει να διανύσει η κυβέρνηση, ώστε να φτάσει σε ένα ικανοποιητικό σημείο. Τώρα έχει πέσει ο κλήρος στον κ. Αντώνη Σαμαρά να βελτιώσει την οικονομική κατάσταση της χώρας.

Η περίοδος είναι πολύ δύσκολή, γιατί εκτός της θερινής περιόδου που εκ των πραγμάτων η δημόσια διοίκηση δεν μπορεί να αποδώσει πλέον έχουμε ένα Σεπτέμβρη που θα πρέπει να ειπωθούν αλήθειες στον κόσμο και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι οι θυσίες θα συνεχιστούν για μεγάλο χρονικό διάστημα. Εκ των πραγμάτων η κυβέρνηση οφείλει να στοχεύσει σε τρία θέματα, ώστε να εξασφαλίσει την ανάπτυξη και την επανεκκίνηση της αγοράς.

Η βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, οι αλλαγές στη φορολογία και βέβαια, η αναστροφή της αρνητικής ψυχολογίας που έχουν διαλύσει την αγορά τα τελευταία δύο χρόνια. Αν καταφέρει και ξεκινήσει τις αλλαγές ακόμη και από το καλοκαίρι, θα μεταβεί το Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη και με ευνοϊκό πολιτικό άνεμο απ’ ότι πέρσι ο κ. Παπανδρέου.

Φαίνεται ότι σε πολλά σημεία ο κ. Σαμαράς έχει καταφέρει να διαχειριστεί επικοινωνιακά τις αντιδράσεις και ότι πλέον δεν θα αντιμετωπίσει τα προβλήματα των προηγουμένων. Και αυτό γιατί πλέον οι πολίτες με νωπή εντολή και γνωρίζοντας την πραγματική κατάσταση της χώρας έχουν δώσει εντολή για την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Φαίνεται από τα μέχρι στιγμής δεδομένα ότι ο κ. Αντώνης Σαμαράς σηκώνει μόνος του το βάρος της Ευρωπαϊκής προοπτικής της χώρας. Δεν ακολουθούν με το ίδιο σθένος ούτε κορυφαία στελέχη της κυβέρνησης.

Αυτό είναι κορυφαίο ζήτημα πολιτικής βούλησης που αντιμετωπίζεται σε κάθε κυβέρνηση που μόλις εκλέγεται και είναι να μην υπάρχει σοβαρή συνοχή σε πάρα πολλά ζητήματα εσωτερικής συνοχής. Όμως στην Ελλάδα πλέον έχουμε κάτι το πρωτόγνωρο που είναι η συγκρότηση κυβέρνησης από τρία κόμματα με βαθιές ιδεολογικές διαφορές. Άρα, η συνύπαρξη έχει εκ των προτέρων διαφοροποιήσεις και η διακυβέρνηση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη. Παρά την ιδεολογικές διαφορές η Ευρωπαϊκή πορεία είναι δεδομένη και οι αποφάσεις για να διατηρηθεί η Ελλάδα στην Ευρωζώνη πρέπει να υλοποιηθούν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk