ΒΗΜΑτοδότης: Κλίντον, ο πιο συχνός επισκέπτης του Μαξίμου

Είναι ο Αμερικανός με τις πιο συχνές επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ

ΒΗΜΑτοδότης: Κλίντον, ο πιο συχνός επισκέπτης του Μαξίμου | tovima.gr
Είναι ο Αμερικανός με τις πιο συχνές επισκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Μπιλ Κλίντον, αφού τόσες φορές πέρασε από την Ελλάδα και πάντοτε επισκεπτόταν το Μέγαρο Μαξίμου, όπου δειπνούσε με τους εκάστοτε Πρωθυπουργούς. Μόνο που τον Νοέμβριο του 1999, όταν ήταν Πρόεδρος των ΗΠΑ και ήρθε στην Ελλάδα, πάνω από 80 άνθρωποι συνελήφθησαν, πολλοί από αυτούς στα φαρμακεία, όπου είχαν πάει για ιατρική βοήθεια. Το ΚΚΕ τότε οργάνωσε, βλέπετε, μαχητικές διαδηλώσεις όταν στρατιές αστυνομικών τον φρουρούσαν, έβαζαν οδοφράγματα και εκτόξευαν εναντίον των διαδηλωτών δακρυγόνα.

***

Μόνον που αυτή τη φορά ο κ. Κλίντον πάει (εκτός απροόπτου) την Κυριακή, στου Μαξίμου για να συζητήσει για επενδύσεις και αναπτυξιακά προγράμματα. Τι να συζητήσει δηλαδή, να προωθήσει τα προγράμματα αυτά στο εξωτερικό, τον θέλουν. Την τελευταία φορά πάντως που μία Κλίντον επισκέφθηκε το Μέγαρο Μαξίμου ήταν η επικεφαλής του Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, κυρία Χίλαρι Κλίντον, η οποία και έμεινε έκθαμβη από τον πίνακα του Θόδωρου Στάμου που είχε ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου στο γραφείο του.

***
Το τι θα γίνει στο Μαξίμου την Κυριακή είναι αρμοδιότητα του… κ. Δ. Αβραμόπουλου. Στον υπουργό Εξωτερικών δόθηκε το γενικό πρόσταγμα για τις επίσημες συναντήσεις του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ στην Αθήνα, καθ΄ ότι έρχεται ιδιωτικά στην χώρα μας. Αν και ο κ. Κλίντον θα παραμείνει στην Ελλάδα μόνο πέντε ώρες, ωστόσο έχει ήδη διευθετηθεί σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό κ. Αντ. Σαμαρά και με συμμετοχή βεβαίως του κ. Αβραμόπουλου, αλλά και των υπουργών κκ. Ι. Στουρνάρα, Κ. Χατζηδάκη.

***

Στη σύσκεψη του Μαξίμου θα πρωταγωνιστήσουν τρεις επιφανείς Ελληνοαμερικανοί επιχειρηματίες της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» (Hellenic Initaitive) οι κκ. Αντριου Λιβέρης, Τζορτζ Στάμας και Τζον Κάλαμος (με ισχυρή οικονομική επιφάνεια στα χρηματοπιστωτικά και στα real estate). Αυτοί και τα άλλα μέλη της «Ελληνικής Πρωτοβουλίας» έχουν βάλει στόχο να συγκεντρώσουν περί τα 100 εκατ. δολάρια για να τα διοχετεύσουν σε στοχευμένους στόχους στην Ελλάδα, όπως για τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων κτλ.

***
Να σκεφτείτε τόσο πολύ ενδιαφέρει τον Πρωθυπουργό και τα μέλη της κυβέρνησης η παρέα αυτή των ελληνοαμερικανικών επενδυτών που, οργανώνεται δείπνο προς τιμή τους, όταν ο κ. Κλίντον θα είχε φύγει από την Ελλάδα. Στο δείπνο αυτό ο κ. Στουρνάρας θα τους ξεδιπλώσει το ελληνικό σχέδιο για την ανάπτυξη, τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις.

***
Προς το παρόν ο μοναδικός υπουργός που συμφώνησε ισοδύναμα μέτρα με τους Γερμανούς είναι ο κ. Αβραμόπουλος. Υποδεχόμενος, μεσούντος του καύσωνα, έναν Γερμανό υφυπουργό Εξωτερικών, την Τρίτη στο γραφείο του, ο Γερμανός του είπε: «Αχ να μπορούσα να μεταφέρω 13 βαθμούς Κελσίου από την Ελλάδα στη Γερμανία θα ήμουν ευτυχής». Και ο κ. Αβραμόπουλος που δεν αφήνει τίποτα να πέσει κάτω, κυρίως όταν βρίσκονται κοντά τηλεοπτικές κάμερες του είπε: «Να σας δώσουμε 13 βαθμούς Κελσίου, αλλά εσείς τι ισοδύναμο μέτρο θα μας δώσατε». Ο Γερμανός απλώς χαμογέλασε αμήχανα.

***
Σχεδόν το μισό πλήρωμα ενός πλοίου του Πολεμικού Ναυτικού, έπαθε προχθές γαστρεντερίτιδα, επειδή το καζάνι στα μαγειρεία ήταν- όπως κατήγγειλαν οι ναύτες- σκουριασμένο. Και βρίσκονταν οι κακόμοιροι μεσοπέλαγα και δεν μπορούσαν να παραγγείλουν ούτε ντελίβερι.

***
Ποιος θα πάρει το Φεστιβάλ Αθηνών; Μαθαίνω ότι ετέθη θέμα στον Πρωθυπουργό να φύγει από το υπουργείο Πολιτισμού και να πάει στο υπουργείο Τουρισμού. Ο κ. Κ. Τζαβάρας δεν γνωρίζω πως θα αντιδράσει, αλλά εκείνο που ξέρω είναι ότι υπήρχε και παλαιότερη τέτοια πρόταση η οποία όμως δεν προχώρησε, επειδή… καταργήθηκε το υπουργείο Τουρισμού.

***
Παραμένει στη θέση του, ως επιτυχημένος ο επικεφαλής του ΕΛΓΑ κ. Θ. Σαρρής. Ήδη η νέα ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, φαίνεται ότι αναγνώρισε το έργο του και κατάφερε να κάνει τον ΕΛΓΑ πλεονασματικό και μάλιστα σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα. Εάν θα αλλάξει κάτι στον ΕΛΓΑ, θα αντικατασταθούν ορισμένα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του.

***
Μέγα άγχος έχει καταλάβει τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου όταν δέχονται κλήσεις στα κινητά τους τηλέφωνα. Μαθαίνω ότι ο Πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς συνηθίζει να παίρνει μόνος του τηλέφωνο (χωρίς τη μεσολάβηση γραμματέων) και καλεί τους υπουργούς του με τα μικρά τους ονόματα, χωρίς βεβαίως να τους λέει πρώτα ποιος είναι. Ορισμένοι υπουργοί, μου λένε, παρ΄ ολίγον να εκτεθούν, σηκώνοντας το ακουστικό τους και ακούγοντας ξαφνικά μία φωνή να τους δίνει οδηγίες.

***
Μπορεί η Ολομέλεια της Βουλής να μην συνεδριάζει, όμως ο πρόεδρος του Σώματος, κ. Ευ. Μεϊμαράκης, ψάχνει πώς να μειώσει τις λειτουργικές δαπάνες. Έτσι, όπως λέει, θα ελεγχθούν οι πιστώσεις του προϋπολογισμού της Βουλής από μηδενική βάση με στόχο να υπάρξει ορθολογικότερη διαχείριση. Ήδη έχει διαμηνύσει ότι θα υπάρξει μείωση στις δαπάνες για το χαρτί που καταναλώνουν οι υπηρεσίες της Βουλής, ενώ ακόμη δεν έχει ξεκαθαρίσει τι θα πράξει τελικώς με το γυμναστήριο που διαθέτει το κοινοβούλιο, όπου αρχικώς εμφανιζόταν αποφασισμένος να το κλείσει. Ωστόσο, θεωρήθηκε από πολλούς ως ένδειξη ροπής προς τον λαϊκισμό, καθώς το γυμναστήριο βρίσκεται σε ιδιόκτητο χώρο της Βουλής (Φιλελλήνων και Μητροπόλεως), ο εξοπλισμός έχει αγοραστεί εδώ και πολλά χρόνια και οι γυμναστές είναι υπάλληλοι της Βουλής. Άρα, πρακτικώς, δεν θα αλλάξει τίποτα απολύτως αν κλείσει το γυμναστήριο, παρά μόνον σε συμβολικό επίπεδο.

***

Πάντως ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος συναντήθηκε με τον πρώην Πρόεδρο της Βουλής κ. Απ. Κακλαμάνη για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις αλλαγές που χρειάζονται στον τρόπο και τους όρους λειτουργίας της Βουλής, δεν σκέφτεται να κλείσει τον τηλεοπτικό σταθμό που διαθέτει το Κοινοβούλιο. «Καταβάλλεται προσπάθεια να λειτουργεί σύμφωνα με την τρέχουσα οικονομική πραγματικότητα και τα δεδομένα», είπε σε συνομιλία του με δημοσιογράφους.

***

Ένα πρώτο βήμα θα ήταν να πάρει τη λίστα με την μισθοδοσία των δημοσιογράφων που απασχολεί το κανάλι της Βουλής, οι οποίοι προσλαμβάνονταν από τους προκατόχους του. Όσον αφορά το αν θα πάει ή όχι σε θερινά τμήματα, μαθαίνω ότι δεν φαίνεται να υιοθετεί αυτές τις σκέψεις, οπότε μάλλον θα παραμείνει ανοιχτή η Ολομέλεια με μια ενδεχόμενη διακοπή το πολύ δυο εβδομάδων των Αύγουστο για κανένα μπανάκι…
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες