«Μαύρα πανιά» για την οικονομία των ΗΠΑ από τον Μπερνάνκι

Αρνητικά μηνύματα για την ανάπτυξη που «αποδυναμώθηκε περαιτέρω φέτος την άνοιξη» και την ανεργία για την οποία «οι προοπτικές για την υποχώρηση παραμένουν δυσοίωνες» περιείχε η ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι ενώπιον της Γερουσίας

Αρνητικά μηνύματα για την ανάπτυξη που «αποδυναμώθηκε περαιτέρω φέτος την άνοιξη» και την ανεργία για την οποία «οι προοπτικές για την υποχώρηση παραμένουν δυσοίωνες» περιείχε η ομιλία του προέδρου της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Μπεν Μπερνάνκι ενώπιον της Γερουσίας.

Παραταύτα, αν και ο επικεφαλής της Fed υποσχέθηκε ότι η Τράπεζα θα πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για την ενίσχυση της οικονομίας, δεν αναφέρθηκε με λεπτομέρειες σε αυτά ούτε, ειδικότερα, αν (και πότε) θα υπάρξει πακέτο ενίσχυση της οικονομίας μέσω ενός νέου γύρου «ποσοτικής χαλάρωσης».

«Τα διαθέσιμα οικονομικά στοιχεία καταδεικνύουν μια ακόμα ασθενέστερη ανάπτυξη στη διάρκεια του β’ τριμήνου» συγκριτικά με το πρώτο, επισήμανε ο Μπερνάνκι λέγοντας ότι η ανάπτυξη ανήλθε στο α’ τρίμηνο στο 1,9%. Αναλυτές περιμένουν χαμηλότερους ρυθμούς στο δεύτερο τρίμηνο.

Πρόσθεσε ότι «αντίξοοι άνεμοι συνεχίζουν να εμποδίζουν την οικονομική μας ανάπτυξη», είπε, υποδεικνύοντας την παρατεινόμενη κρίση χρέους στη ευρωζώνη αλλά και την τρέχουσα δημοσιονομική κατάσταση των ΗΠΑ.

Μέσα σε αυτό το κλίμα η ανεργία, που βρίσκεται στο 8,2% σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, θα αποκλιμακωθεί με «απελπιστικά αργό ρυθμό». Παραδέχτηκε δε για πρώτη φορά ότι η αποκλιμάκωση δεν μπορεί να εξαρτηθεί μόνο με εποχικούς παράγοντες.

Η ανεργία αναμένεται να είναι ένα από τα βασικά σημεία αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική εκστρατεία προς τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Κάλεσε πάντως τα μέλη του Κογκρέσου, όπως συνηθίζει να πράττει το τελευταίο διάστημα, να πράξουν οτιδήποτε και μάλιστα άμεσα «ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι κίνδυνοι που απορρέουν από τα ελλείμματα στον κρατικό προϋπολογισμό των ΗΠΑ».

Οι επισημάνσεις του Μπερνάνκι, αφενός για την μέτρια εικόνα της οικονομίας και αφετέρου η αποφυγή ανακοινώσεων για νέα παρέμβαση απογοήτευσαν τους επενδυτές που προχώρησαν σε ρευστοποιήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk