Υλικά για 4 άτομα
2 κονσέρβες τόνου, σε ελαιόλαδο
250 γραμμ. φασόλια μαυρομάτικα
1 ξερό κρεμμύδι, κομμένο όπως στη χωριάτικη
1 πράσινη πιπεριά, σε κύβους
½ αγγούρι, σε κύβους
1 ντομάτα, σε κύβους
μερικά φύλλα ρόκας
λίγο μαϊντανό, ψιλοκομμένο ή 1 κ.γ. ρίγανη
1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
μερικές ελιές θρούμπες, για το γαρνίρισμα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
χυμός από 1 λεμόνι

Εκτέλεση
Βράζουμε τα φασόλια σε άφθονο αλατισμένο νερό προσέχοντας να τα βγάλουμε από τη φωτιά προτού «σκάσουν» και αρχίσουν να λιώνουν. Τα στραγγίζουμε και τα βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ. Στραγγίζουμε καλά τον τόνο και τον προσθέτουμε στα φασόλια μαζί με όλα τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε καλά.

Tips
Τα μαυρομάτικα φασόλια βράζουν πιο γρήγορα και δεν χρειάζονται μούλιασμα αλλά η σαλάτα πιάζ γίνεται πολύ ωραία και με λευκά ξερά, κατά προτίμηση ψιλά φασόλια, που θα μουλιάσουμε αποβραδίς, αλλά και με ρεβίθια, τα οποία κυκλοφορούν έτοιμα βρασμένα σε κονσέρβα για όσους δεν έχουν υπομονή.
Αυτή η σαλάτα τρώγεται κρύα, εγώ όμως τη βρίσκω νοστιμότερη όταν είναι χλιαρή.