Μουσακάς με φασόλια, πουρέ πατάτας και γραβιέρα

Υλικά για 6-8 άτομα

Για τα φασόλια

250 γρ. φασόλια, που έχουμε μουλιάσει από την προηγουμένη
5 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, μεγάλο, ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
1 κόκκινη πιπεριά, σε ροδέλες
1 κ.γ. κύμινο
λίγο γαρίφαλο (στη μύτη του κουταλιού), τριμμένο
1 κ.γ. κάρι, τριμμένο
1 κ.γ. πάπρικα, γλυκιά
2 ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 κ.γ. ζάχαρη
αλάτι
1 μικρό ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Για τον κιμά
250 γρ. κιμάς, μοσχαρίσιος
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδου, ψιλοκομμένη
1 κ.κ. μείγμα μπαχαρικών
1 ποτήρι λευκό ξηρό κρασί
αλάτι

Για τον πουρέ
900 γρ. πατάτες, καλά πλυμένες
5 κ.σ. γάλα, φρέσκο
3 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 κ.γ. ίνες σαφράν (κρόκος Κοζάνης)
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 φλ. τυρί Σαν Μιχάλη, τριμμένο + λίγο για το πασπάλισμα
2 κ.σ. μαϊντανό ή φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
φρυγανιά τριμμένη, για πασπάλισμα

Εκτέλεση
Πουρές: Σε κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό βράζουμε τις πατάτες μέχρι να μαλακώσουν. Τις σουρώνουμε και μόλις κρυώσουν τις καθαρίζουμε και τις ψιλοκόβουμε. Τις ρίχνουμε σε κατσαρόλα με χαμηλή φωτιά μαζί με τα υπόλοιπα υλικά, εκτός από το τυρί και τον μαϊντανό. Με το εργαλείο του πουρέ λιώνουμε τις πατάτες μέχρι να πάρουμε έναν λείο, ομοιόμορφο μείγμα. Αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το τυρί και τον μαϊντανό και ανακατεύουμε καλά.

Φασόλια: Σε κατσαρόλα με φρέσκο νερό βράζουμε τα φασόλια μέχρι να μαλακώσουν, τα αλατίζουμε προς το τέλος του βρασμού και τα στραγγίζουμε. Και πάλι στην ίδια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, την πιπεριά, όλα τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε μέχρι να μαραθούν.

Προσθέτουμε τα φασόλια, σβήνουμε με την ντομάτα, ρίχνουμε τη ζάχαρη, αλατίζουμε ελαφρώς, ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μείνει με τη σάλτσα του. Στο τέλος πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό.

Κιμάς: Σε φαρδύ τηγάνι ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, με το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα μπαχαρικά, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να αλλάξει χρώμα ο κιμάς. Σβήνουμε με το κρασί, αλατίζουμε και αφήνουμε τον κιμά να σιγοψηθεί σε χαμηλή φωτιά μέχρι να απορροφήσει όλα τα υγρά του.

Σύνθεση:
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C. Σε ένα πυρέξ στρρώνουμε τα φασόλια, απλώνουμε από πάνω ομοιόμορφα τον κιμά και τελειώνουμε με τον πουρέ. Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και λίγη τριμμένη φρυγανιά και ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk