Kαπονάτα

Υλικά για 4 άτομα

4 μελιτζάνες φλάσκες
1 φλ. έ.π. ελαιόλαδο
4 ξερά κρεμμύδια, κομμένα όπως στη χωριάτικη σαλάτα
100 γρ. σταφίδες, ξανθές
5 σκελίδες σκόρδου, ψιλοκομμένες
3 πολύ ώριμες ντομάτες, ψιλοκομμένες
1 φλ. μαύρες ελιές, χωρίς το κουκούτσι, ψιλοκομμένες
1 φλ. κάππαρη
2 φύλλα δάφνης
1 κλωναράκι φασκόμηλο
λίγη ρίγανη και λίγο θυμάρι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
½ ποτήρι του κρασιού ξίδι μπαλσάμικο

Εκτέλεση
Σε φαρδιά κατσαρόλα, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τις μελιτζάνες για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και τις σταφίδες και συνεχίζουμε το σοτάρισμα, ανακατεύοντας για 5 λεπτά ακόμη.

Σβήνουμε με την ντομάτα, ρίχνουμε τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το μπαλσάμικο, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και σιγομαγειρεύουμε ώσπου να μαλακώσουν οι μελιτζάνες.

Περίπου 5 λεπτά προτού το αποσύρουμε από τη φωτιά περιχύνουμε με το μπαλσάμικο, αφήνουμε να εξατμιστεί και σερβίρουμε.

Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk