Ιταλία: Κανείς… χειρότερος από τον Μπερλουσκόνι

Την ώρα που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κόμμα του», ενισχύοντας τις φήμες για επιστροφή του στην πολιτική, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αποφαίνεται πως «κανένας δεν τα κατάφερε ποτέ χειρότερα» από τον Καβαλιέρε στην πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας.

Την ώρα που ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι δηλώνει ότι «δεν πρόκειται να εγκαταλείψει το κόμμα του», ενισχύοντας τις φήμες για επιστροφή του στην πολιτική, μια δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε αποφαίνεται πως «κανένας δεν τα κατάφερε ποτέ χειρότερα» από τον Καβαλιέρε στην πρόσφατη ιστορία της Ιταλίας.

Επικαλούμενοι μια σειρά από γεγονότα, όπως η οικονομική κρίση, η τρομοκρατία ή η απόφαση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να κατέβει το 1994 στην πολιτική αρένα, οι υπεύθυνοι της δημοσκόπησης, η οποία πραγματοποιήθηκε από τις 5 ως τις 8 Ιουλίου σε δείγμα 1.300 ατόμων από το Ινστιτούτο Demos, ρώτησαν τους Ιταλούς ποιοι είναι αυτοί που σημάδεψαν με θετικό ή αρνητικό τρόπο την ιστορία της χώρας κατά τα 30 τελευταία χρόνια.

Σύμφωνα με το 55% των ερωτηθέντων, το τέλος της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι, τον Νοέμβριο του 2011, άλλαξε με θετικό τρόπο την Ιταλία ενώ το 64% πιστεύει πως η είσοδος του πρώην ιταλού πρωθυπουργού στην πολιτική την άλλαξε με αρνητικό τρόπο.

Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν ερωτήθηκαν για τις προσωπικότητες που άλλαξαν με θετικό ή αρνητικό τρόπο την Ιταλία τα 30 τελευταία χρόνια, το 13% των Ιταλών πιστεύει πως ο Καβαλιέρε την άλλαξε με τρόπο θετικό, με αποτέλεσμα ο Μπερλουσκόνι να βρίσκεται μία μόνο μονάδα μπροστά από τον πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο (12%).

Το 54% των ερωτηθέντων πιστεύουν πως την άλλαξε με τρόπο αρνητικό. Μόλις το 9% πιστεύει ότι ο σημερινός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι άλλαξε την Ιταλία με αρνητικό τρόπο.

Ο Μπερλουσκόνι επιστρέφει…

Εν τω μεταξύ, ο Μπερλουσκόνι δήλωσε σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται τη Δευτέρα από τη γερμανική εφημερίδα Bild: «Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι δεν θα εγκαταλείψω το κόμμα μου».

«Με ρωτούν συχνά και επίμονα. Το μόνο που μπορώ να πω, είναι ότι δεν θα εγκαταλείψω το κόμμα μου «Ο Λαός της Ελευθερίας». Θα επιστρέψουμε εξάλλου στο παλιό όνομά του, Forza Italia», δήλωσε στην εφημερίδα ο Καβαλιέρε.

Ο Μπερλουσκόνι επιδιώκει να δημιουργήσει «σασπένς» διαρκείας σχετικά με την ενδεχόμενη επιστροφή του στην πολιτική κι αφήνει μεγαλοστελέχη του κόμματος να δηλώνουν πεπεισμένοι ότι θα είναι υποψήφιος στις προσεχείς εκλογές που προβλέπεται να διεξαχθούν το 2013.

Ερωτηθείς για τα χαρακτηριστικά του σημερινού πρωθυπουργού Μάριο Μόντι, ο Μπερλουσκόνι εκτιμά πως «η δύναμη του έγκειται στο γεγονός ότι έχει τη σαφέστερη υποστήριξη που είχε ποτέ ένας πρωθυπουργός». Στο μεταξύ, η δημοτικότητα του Μόντι εμφανίζεται ενισχυμένη καταγράφοντας ποσοστό αποδοχής 49%, για τον μήνα Ιούλιο, βάσει των ερευνών του Ινστιτούτου IPR που διενεργούνται για λογαριασμό της εφημερίδας La Reppublica. Το ποσοστό αυτό αποδίδεται στην επιτυχή παρουσία του τεχνοκράτη πρωθυπουργού στην Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διεξήχθη στα τέλη του Ιουνίου.

Από την πλευρά του, ο Μπερλουσκόνι θεωρεί ακόμη ότι ο ίδιος διαδραμάτισε μείζονα ρόλο έναντι της κρίσης: «Ημουν ο πρώτος δυτικός ηγέτης πρώτης γραμμής που διέκρινε τον κίνδυνο της χρηματοπιστωτικής κρίσης και ξεκίνησε μεταρρυθμίσεις. Αν είμαστε σε θέση να ελέγχουμε και πάλι τον προϋπολογισμό μας, αυτό συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό χάρη στην κυβέρνησή μου» υποστήριξε.

Σε μια μακροσκελέστερη εκδοχή της συνέντευξης, η οποία δημοσιεύεται στον ιστότοπο της Bild, ο Μπερλουσκόνι αναφέρεται στο Ρουμπιγκέιτ και τα «ροζ» πάρτι που οργάνωνε στην πολυτελή έπαυλή του σε προάστιο του Μιλάνου.

«Ολο αυτό είναι μια τερατώδης εκστρατεία κατασυκοφάντησης που διεξάγεται από μια εν μέρει αριστερίζουσα δικαιοσύνη» δήλωσε, υποστηρίζοντας πως τα νεαρά κορίτσια που συμμετείχαν στα πάρτι αυτά «το μόνο που έκαναν ήταν να χορεύουν, όπως σε οποιαδήποτε ντισκοτέκ του κόσμου».

Για τη διαχείριση της ευρωπαϊκής κρίσης, ο Μπερλουσκόνι αναφέρεται στον ρόλο που διαδραμάτισε η Γερμανία και λέει πως επιθυμεί «μια ευρωπαϊκή Γερμανία και όχι μια γερμανική Ευρώπη».

«Επιθυμούμε από το Βερολίνο μια ευρωπαϊκή πολιτική που να προβλέπει τα γεγονότα, να είναι αλληλέγγυα και ανοικτή» επιμένει αρνούμενος ότι η σχέση του με την καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ είναι κακή.

«Συμβαίνει εντελώς το αντίθετο: η σχέση μου με την κυρία Μέρκελ είναι πολύ εγκάρδια. Εκτιμώ το ανοικτό πνεύμα της, τη σοβαρότητά της, την ικανότητα και την προσήλωσή της» δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

Προετοιμασία για εκλογές με… δίαιτα και γυμναστική

«Επιστρέφω [στην πολιτική] για να σώσω το Pdl. Στις βουλευτικές του 2008 συγκεντρώσαμε 38%. Αν στις επόμενες πέσουμε στο παράλογο 8%, τότε τι νόημα θα είχαν 18 χρόνια ενασχόλησής (μου) με την πολιτική;»
, αναρωτήθηκε σε άλλη συνέντευξή του ο Καβαλιέρε η οποία δημοσιεύθηκε στην Corriere della Sera το Σάββατο.

Σημειώνεται, ότι ο «Λαός της Ελευθερίας» στις βουλευτικές εκλογές του 2008 σημείωσε ποσοστά της τάξεως του 38%, όμως οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις δίνουν 10% στο κόμμα του Mπερλουσκόνι αν ο ίδιος δεν είναι υποψήφιος, ενώ αν ηγηθεί της παράταξής του στις εκλογές του 2013 αναμένεται το ποσοστό αυτό να φτάσει μέχρι και το 28%! Ο στόχος δεν είναι εύκολος, όπως σημειώνουν ιταλοί πολιτικοί αναλυτές: γι’ αυτό και ο Καβαλιέρε έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα επίπονης δίαιτας προκειμένου να εμφανιστεί το φθινόπωρο, κατά την προεκλογική περίοδο, πιο αδύνατος και κοτσονάτος, άρα πιο γοητευτικός στο μέσο ψηφοφόρο.

Ο προσωπικός του γιατρός Αλμπέρτο Τζανγκρίλο, του συνέστησε να χάσει οκτώ κιλά μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου κάνοντας τζόκινγκ και αυστηρή δίαιτα, ώστε να είναι έτοιμος για την κούρσα της προεκλογικής εκστρατείας. «Σαν κάτι να συμβαίνει και κάθε φορά που ο Σίλβιο φεύγει από το πολιτικό προσκήνιο, κατόπιν αρρωσταίνει!», κατέληξε ο Τζανγκρίλο για τον Καβαλιέρε, ο οποίος εγκατέλειψε τον πρωθυπουργικό θώκο το φθινόπωρο του 2011.
Σε περίπτωση που το κόμμα του Μπερλουσκόνι συγκέντρωνε ένα 30%, δεν θα εξασφάλιζε μεν την εξουσία, θα αποκτούσε ωστόσο σημαντικό ρόλο στη νομοθετική διαδικασία της χώρας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk