Συνάντηση Κάρολου Παπούλια με υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου

Δεκτός στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια θα γίνει στις 14.00 ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου κ. Κωστής Μουσουρούλης

«Φέτος το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Έχουν γίνει όλες οι κινήσεις έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε βρει τις λύσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον».

Αυτό επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωστής Μουσουρούλης μετά το τέλος της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο.

Πρόσθεσε ακόμη πως «Η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκοπεί, οι νησιώτες έχουν ανάγκη από αυτή τη σύνδεση που είναι πηγή ζωής…Δεν είναι το ζήτημα μόνο η πυκνότητα των συνδέσεων, είναι ο συνδυασμός των γραμμών με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί προβλήματα, ούτε στους κατοίκους αλλά ούτε και στους ακτοπλόους».

Αναλυτικά η δήλωση του υπουργού Ναυτιλίας:

«Ενημέρωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την αναδιοργάνωση και ανασυγκρότηση του Υπουργείου Ναυτιλίας και Αιγαίου και την πλήρη λειτουργική ενσωμάτωση του Λιμενικού Σώματος σε αυτό.

Συζητήσαμε τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ακτοπλοΐας. Για μένα είναι μια σημαντική προτεραιότητα – επείγουσα θα έλεγα λόγω της οικονομικής κρίσης, των διακυμάνσεων των διεθνών τιμών των καυσίμων και άλλων προβλημάτων που απειλούν τη βιωσιμότητά του.

Ένα σημαντικό επίσης θέμα που συζητήσαμε – και ο Πρόεδρος έδειξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον – αφορά στη ναυτιλία, στην Ελληνική ναυτιλία που πρωτοπορεί στις θάλασσες του κόσμου. Ενημέρωσα τον Πρόεδρο για τα στοιχεία της δραστηριότητας της Ελληνικής ναυτιλίας, ποντοπόρου ελληνόκτητης, αλλά και της ελληνικής σημαίας, και συζητήσαμε πώς θα μπορούσαμε αυτή τη μηχανή, τη δύναμη, το μεγάλο αυτό κινητήρα της ελληνικής οικονομίας να τον ενεργοποιήσουμε ακόμα περισσότερο έτσι ώστε να οδηγήσει τη χώρα πολύ πιο γρήγορα και με μεγαλύτερη ασφάλεια έξω από την κρίση.

Θα πρέπει να πάρουμε σημαντικά μέτρα – όλοι οι κρίκοι της αλυσίδας γύρω από την ακτοπλοΐα. Εγώ προσωπικά εργάζομαι σε στενή συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και στον τομέα του κόστους εργασίας έχω ήδη μια πρώτη καλή είδηση από τις επαφές μου με τον επικεφαλής της ομάδας δράσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, προκειμένου να ενεργοποιήσουμε όσο γίνεται περισσότερο το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Έχω τη βεβαιότητα ότι φέτος το καλοκαίρι δεν θα υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα. Έχουν γίνει όλες οι κινήσεις έτσι ώστε να μην δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα στη διασύνδεση των νησιών με την ηπειρωτική χώρα, αλλά θα πρέπει οπωσδήποτε μέσα στο καλοκαίρι να έχουμε βρει τις λύσεις εκείνες που θα μας επιτρέψουν να ατενίζουμε με αισιοδοξία το μέλλον.

Η Ελλάδα δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποκοπεί, οι νησιώτες έχουν ανάγκη από αυτή τη σύνδεση που είναι πηγή ζωής.

Δεν είναι το ζήτημα μόνο η πυκνότητα των συνδέσεων, είναι ο συνδυασμός των γραμμών με τέτοιο τρόπο που να μην δημιουργεί προβλήματα, ούτε στους κατοίκους αλλά ούτε και στους ακτοπλόους».

Νωρίτερα την Δευτέρα ο κ. Μουσουρούλης είχε συναντήσεις με τους πρεσβευτές της Αυστραλίας και της Ινδίας στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου ο πρέσβης της Ινδίας κ.Τσεβάνγκ Τοπντέν συνεχάρη την ελληνική κυβέρνηση για την επανασύσταση του Υπουργείου Ναυτιλίας. «Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας με το υπουργείο σε υπηρεσιακό επίπεδο, με τη δημιουργία μικτών ομάδων εργασίας».
Επίσης η πρέσβης της Αυστραλίας κυρία Τζένη Μπλουμφιλντ «μίλησε με θερμά λόγια για την ελληνική ναυτιλία, τονίζοντας ότι το 40% των φορτίων από και προς την Αυστραλία διακινείται από ελληνόκτητο στόλο. Οι δύο πλευρές συζήτησαν τρόπους με τους οποίους θα βελτιωθεί και θα ενισχυθεί περαιτέρω η συνεργασία τους».
Το απόγευμα της Δευτέρας ο υπουργός θα συναντηθεί με αντιπροσωπεία του Ελληνικού Δικτύου Μικρών Νησιών προκειμένου να συζητήσουν το πρόβλημα που έχει προκύψει με την ακτοπλοϊκή σύνδεση του Πειραιά με τα νησιά του Αργοσαρωνικού.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία