Ξεπέρασε το όριο συναγερμού το όζον στην Αθήνα

Λόγω του καύσωνα και της ηλιοφάνειας που ευνοεί τη φωτοχημική ρύπανση, οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικού όζοντος στην Αττική έφτασαν «στο κόκκινο» τη Δευτέρα.

Λόγω του καύσωνα και της ηλιοφάνειας που ευνοεί τη φωτοχημική ρύπανση, οι συγκεντρώσεις ατμοσφαιρικού όζοντος στην Αττική έφτασαν «στο κόκκινο» τη Δευτέρα.

Η υψηλότερη τιμή καταγράφηκε στο σταθμό των Θρακομακεδόνων στις 3 το απόγευμα και έφτασε τα 343 μικρογραμμάρια όζοντος ανά κυβικό μέτρο αέρα, όπως ανακοίνωσε το Δίκτυο Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας.

Συγκριτικά, το όριο για την ενημέρωση του κοινού είναι τα 180 μg/m³ και το όριο συναγερμού το 240 μg/m³.

Πάνω από το όριο συναγερμού βρέθηκαν την ίδια ώρα τα επίπεδα όζοντος στη Λυκόβρυση (271 μg/m³), ενώ στην Αγία Παρασκευή (235 μg/m³), το Ίλιον (227 μg/m³) και το Μαρούσι ( 226 μg/m³) ανέβηκαν πάνω από το όριο ενημέρωσης κοινού.

Η σταδιακή μείωση των τιμών του όζοντος αναμένεται στην Αττική, από αργά το απόγευμα της Δευτέρας, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ και ενώ νωρίτερα, κατά τις μεσημβρινές ώρες, καταγράφηκαν τιμές – ρεκόρ φθάνοντας στο σταθμό των Θρακομακεδόνων τα 343 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, με βάση τις μετρήσεις του Δικτύου Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας της Αθήνας και ενώ το όριο συναγερμού είναι τα 240 μικρογραμμάρια.

Συγκεκριμένα, οι τιμές εμφανίζουν ήδη πτωτικές τάσεις με το σταθμό των Θρακομακεδόνων στις πέντε το απόγευμα να ανακοινώνει 270 μικρογραμμάρια και της Λυκόβρυσης 193 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα, ενώ μία ώρα νωρίτερα οι τιμές ήταν στα 313 και τα 265 μικρογραμμάρια αντίστοιχα.

Από την πλευρά του το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης για την προφύλαξη του πληθυσμού καλεί, με ανακοίνωσή του, τα άτομα με αναπνευστικές και καρδιαγγειακές παθήσεις και γενικότερα άτομα ευαίσθητα στην ατμοσφαιρική ρύπανση να παραμένουν σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουν την κυκλοφορία στο εξωτερικό περιβάλλον. Ενώ, συνιστά στα παραπάνω άτομα, καθώς και τα παιδιά να αποφεύγουν την έντονη σωματική άσκηση, η οποία μπορεί να προκαλέσει ερεθισμό της αναπνευστικής οδού και να οδηγήσει σε αναπνευστικά προβλήματα.

Υπενθυμίζεται ότι το όριο ενημέρωσης κοινού είναι τα 180 και το όριο συναγερμού τα 240 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αέρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk