Στουρνάρας και υπουργοί ψάχνουν από πού θα κόψουν 11,5 δις

«Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές» δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των πηγών, από τις οποίες θα περικοπούν οι δαπάνες ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014

«Η προσπάθεια για την περικοπή των δαπανών είναι ομαδική και από τους υπουργούς περιμένουμε τις προτάσεις τους. Αλλά οι προτάσεις αυτές πρέπει να είναι ρεαλιστικές» δήλωσε ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μετά τις διαδοχικές συναντήσεις του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, στο πλαίσιο της οριστικοποίησης των πηγών, από τις οποίες θα περικοπούν οι δαπάνες ύψους 11,7 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014.

Ερωτηθείς ο ίδιος παράγοντας εάν οι περικοπές θα αφορούν και επιδόματα και συντάξεις, απάντησε ότι «τα πάντα είναι στο τραπέζι».

Ο κ. Στουρνάρας είχε επαφές με τους υπουργούς Εργασίας Ν.Βρούτση, Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ.Μανιτάκη, Υγείας Ανδρ.Λυκουρέντζο, Παιδείας Κ. Αρβανιτόπουλο, Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη, Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκη και Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr, ο κ. Στουρνάρας δεν έχει συναντηθεί με τον υπουργό Άμυνας Πάνο Παναγιωτόπουλο, ο οποίος είχε νωρίτερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό για το θέμα των μισθών των ενστόλων.

Οι συναντήσεις του κ. Στουρνάρα διακόπηκαν για λίγη ώρα, καθώς ο υπουργός Οικονομικών είχε συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Επικρατείας του ομοσπονδιακού υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας Μίκαελ Γκέοργκ Λινκ.

Όπως ανέφεραν μετά τη συνάντηση στελέχη του οικονομικού επιτελείου, η Γερμανία δεν διάκειται θετικά σχετικά με την επιμήκυνση του προγράμματος, εάν δεν αποκατασταθεί η αξιοπιστία του εφετινού προϋπολογισμού.

«Η Γερμανία θα βοηθήσει, αρκεί να είμαστε εφέτος αξιόπιστοι», είπαν χαρακτηριστικά.

Τα μέτρα που θα επιλεγούν, μαζί με τις παρεμβάσεις ύψους 3 δισ. ευρώ για τον εφετινό προϋπολογισμό που ψηφίστηκαν τον περασμένο Μάρτιο, θα τεθούν την Τετάρτη υπόψη των τριών πολιτικών αρχηγών που μετέχουν στην κυβέρνηση.

Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, το βάρος για τις περικοπές των δαπανών θα δοθεί στα υπουργεία Εργασίας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Παράγοντες της κυβέρνησης αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ για το υπουργείο Εργασίας και θα ανέλθει στα 2,1 δισ. ευρώ για το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος».

Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας. Σύμφωνα, εξάλλου, με άλλα στοιχεία οι κοινωνικές δαπάνες (ασφάλιση, περίθαλψη, κοινωνικά επιδόματα, κλπ) έχουν ανέλθει στο 7,9% του ΑΕΠ το 2011 από 3% του ΑΕΠ το 2001. Η άνοδος αυτή αντιπροσωπεύει το 84% της συνολικής αύξησης των πρωτογενών δαπανών στη συγκεκριμένη περίοδο και, ως εκ τούτου σύμφωνα με το ΔΝΤ, υπάρχουν μεγάλα περιθώρια περικοπών.

Στον αντίποδα, σε επίπεδο μισθών και συντάξεων το σχετικό κονδύλι έχει αυξηθεί λιγότερο από μια μονάδα, στο 9,8% του ΑΕΠ το 2011 από 9% του ΑΕΠ το 2001. Οπότε, για να περιοριστεί περαιτέρω η μισθολογική δαπάνη του Δημοσίου και να υπάρξουν περικοπές μεγάλης έκτασης, πρέπει να συγχωνευθούν και να καταργηθούν φορείς, να μειωθεί ο αριθμός του προσωπικού και να αναδιαρθρωθούν εκ των βάθρων οι υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης, αλλά και των ΟΤΑ.

Το «πακέτο» των μέτρων πρέπει να είναι έτοιμο στο σύνολό του έως τις 24 Ιουλίου, οπότε αρχίζει η διαπραγμάτευση με την τρόικα. Στην κυβέρνηση ευελπιστούν ότι θα επιτύχουν μια επιμήκυνση κατά δύο χρόνια, ώστε να υπάρξει τελικά ένα σχέδιο περικοπών τετραετούς διάρκειας (2013- 2016) και όχι διετούς διάρκειας (2013- 2014), το οποίο και θα προκαλέσει μεγαλύτερες κοινωνικές αντιδράσεις.

Συνάντηση με Αρβανιτόπουλο

Συνάντηση μιας ώρας είχε σήμερα το απόγευμα, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών και συγκεκριμένα τον υπουργό κ. Γ. Στουρνάρα και τον αναπληρωτή υπουργό κ. Χρ. Σταϊκούρα.

Η συζήτηση έγινε στο πλαίσιο των συζητήσεων του υπουργείου Οικονομικών με τα άλλα υπουργεία για την περικοπή 11,5 δις. ευρώ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός Παιδείας παρουσίασε τις προτάσεις του, καθώς ήδη το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εφαρμόζεται. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι προτάσεις του υπουργού που αφορούν τόσο στην παιδεία όσο και στον πολιτισμό δεν είναι στην κατεύθυνση της περικοπής της ποιότητας και της ποσότητας του παραγόμενου έργου, αλλά στην κατεύθυνση περιορισμού δαπανών για δράσεις που δεν αποτελούν προτεραιότητα για το υπουργείο.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών εκφράσθηκε θετικά για το έργο που έχει επιτευχθεί από τον υπουργό Παιδείας προς την ζητούμενη κατεύθυνση της περιστολής των δαπανών.

Συνάντηση με Βρούτση

«Όλα θα γίνουν με δίκαιο τρόπο» αναφορικά με την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, την περιστολή των πολλαπλών συντάξεων και την περικοπή των κοινωνικών επιδομάτων». Αυτό δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης, μετά τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «το υπουργείο Εργασίας είναι ο αρσιβαρίστας της εθνικής προσπάθειας».

Η συνάντηση των δύο υπουργών πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των διαδοχικών συσκέψεων του κ. Στουρνάρα με τους συναδέλφους του στην κυβέρνηση, για την περικοπή δαπανών 11,7 δισ. ευρώ τη διετία 2013- 2014. Κυβερνητικοί παράγοντες αναφέρουν ότι, με βάση τους πρώτους υπολογισμούς, η περιστολή δαπανών για το υπουργείο Εργασίας θα κυμανθεί μεταξύ 3,5 και 4 δισ. ευρώ.

Ήδη ο υπουργός Εργασίας έχει ανακοινώσει την εφαρμογή πλαφόν σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, το οποίο πιθανόν να είναι κοντά στο ύψος που ισχύει σήμερα για το σύνολο των κύριων συντάξεων, προκειμένου να υπάρξει δημοσιονομικό όφελος 1 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, υπάρχει και η πρόταση του ΚΕΠΕ για αξιολόγηση των πολλαπλών συντάξεων, η οποία, όπως αναφέρεται, «πρέπει να γίνει αθροιστικά και καθ’ ύψος». Από την πλευρά του, το ΔΝΤ έχει ζητήσει να καταργηθεί η συντριπτική πλειονότητα των κοινωνικών και προνοιακών επιδομάτων και να δίδεται μόνον ένα επίδομα στο 20% του πληθυσμού που ζει κάτω από το όριο της φτώχειας.

Συνάντηση με Μανιτάκη και Στυλιανίδη

Η μείωση κατά 30% των δομών του Δημοσίου ήταν το κύριο θέμα της συνάντησης του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης Αντ. Μανιτάκη με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, καθώς επιδιώκεται να εξοικονομηθούν 1,2 δισ. ευρώ από τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης παραμένει ότι δεν θα γίνουν απολύσεις. Όμως στο πλαίσιο της αναδιοργάνωσης της δημόσιας διοίκησης οι μετατάξεις -που θα προκύψουν ως ανάγκη μετά τη συγχώνευση ή κατάργηση οργανισμών- θα είναι υποχρεωτικές. Όσον αφορά την ακριβή αποτίμηση των οικονομικών οφελών από τη διοικητική μεταρρύθμιση, από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης σημειώνεται ότι ο κ. Μανιτάκης και το επιτελείο του ηγούνται και συντονίζουν τη μεταρρύθμιση, η οποία είναι αδύνατον αυτή τη στιγμή να αποτιμηθεί σε νούμερα.

Η εξοικονόμηση πόρων ήταν και το θέμα της συνάντησης και του κ. Στουρνάρα με τον υπουργό Εσωτερικών Ευρ. Στυλιανίδη. Από το υπουργείο Εσωτερικών εξετάζεται το ενδεχόμενο εξοικονόμησης πόρων από τις αποζημιώσεις για τις απαλλοτριώσεις. Συγκεκριμένα, σχεδιάζεται οι αποζημιώσεις από τις απαλλοτριώσεις να μη δίνονται με τη μορφή χρημάτων αλλά με μεταφορά συντελεστών δόμησης σε άλλα οικόπεδα των δικαιούχων. Καθώς βέβαια σε μια τέτοια απόφαση εμπλέκονται άμεσα και οι δήμοι, το θέμα αναμένεται να συζητηθεί -μεταξύ άλλων- στην αυριανή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εσωτερικών με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.

Ο κ. Στυλιανίδης έθεσε και το θέμα της χρηματοδότησης των ΟΤΑ με τα 300 εκατ. ευρώ για τα οποία είχε δεσμευθεί ο πρώην υπουργός Οικονομικών κ. Σαχινίδης και τα οποία «εκ παραδρομής» δεν είχαν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του 2012 για τους ΟΤΑ. Σε περίπτωση που η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αποφασίσει τελικά να μην αποδώσει τα 300 εκατ. ευρώ θα πρέπει τουλάχιστον να συνυπολογισθούν στην εξοικονόμηση πόρων από το υπουργείο Εσωτερικών το 2012 σημείωσε στο ΑΜΠΕ στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών.

Επίσης, η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών προτίθεται να αυξήσει το παράβολο για την ανανέωση των αδειών παραμονής των νομίμων αλλοδαπών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk