«Χαραμάδα» ελπίδας για τον ΟΤΕ

Σημαντικές διεργασίες, που θεωρούνται από κύκλους της αγοράς ικανές να δώσουν εκ νέου το προβάδισμα στον ΟΤΕ, βρίσκονται σε εξέλιξη στον κοινοτικό χώρο.

Σημαντικές διεργασίες, που θεωρούνται από κύκλους της αγοράς ικανές να δώσουν εκ νέου το προβάδισμα στον ΟΤΕ, βρίσκονται σε εξέλιξη στον κοινοτικό χώρο, αφού η Κομισιόν δηλώνει έτοιμη να επιτρέψει στις μεγάλες τηλεπικοινωνιακές εταιρίες της Ευρώπης να τιμολογήσουν ακριβότερα την πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων στα δίκτυά τους, προκειμένου να επιτύχουν σταθερές και καλύτερες χρηματοροές, χάριν των επενδύσεων σε τηλεπικοινωνιακές υποδομές νέας γενιάς.
Την Πέμπτη η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επίτροπος ψηφιακών υποθέσεων, κυρία Νέλλη Κρούζ πρότεινε την ελαστικοποίηση της ρύθμισης των πρώην κρατικών τηλεπικοινωνιακών μονοπωλίων, προκειμένου να ενθαρρυνθούν οι ιδιωτικές επενδύσεις στις υποδομές, τις οποίες η Ευρώπη έχει ανάγκη.
Η κυρία Κρουζ δημοσιοποίησε προτάσεις, που προβλέπουν ακριβότερη πρόσβαση των εναλλακτικών παρόχων στα δίκτυα χαλκού των παλιών μονοπωλίων και ευελιξία των μεγάλων ομίλων να ορίζουν ελεύθερα τις τιμές πρόσβασης στα δίκτυα νέας γενιάς, προκειμένου να διασφαλιστούν καλύτερα οι πηγές εσόδων.
Η πρωτοβουλία της επιτρόπου έγινε αποδεκτή με ικανοποίηση από μεγάλους τηλεπικοινωνιακούς ομίλους, όπως οι Telecom Italia, Deutsche Telekom και France Telecom. Αντίθετα, οι εναλλακτικοί πάροχοι της Ευρώπης «είδαν» αλλοίωση του ανταγωνισμού και προειδοποίησαν για τον κίνδυνο επιστροφής σε μονοπωλιακές καταστάσεις στο μέλλον.
Πάντως, η δέσμη μέτρων, που πρότεινε η επίτροπος θα πρέπει να τεθεί σε εφαρμογή έως το 2020, αφού στην Ευρώπη θα χρειαστούν επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, ύψους 270 δισ. ευρώ. Όλες αυτές οι εξελίξεις αφορούν ιδιαίτερα και την Ελληνική αγορά, καθώς, ενώ έχει ανάγκη για επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς, η πραγματοποίησή τους «χτυπάει» σε αρκετά εμπόδια.
Ο ΟΤΕ, ο οποίος έχει ξεκινήσει επενδυτικό πρόγραμμα, ύψους σχεδόν 100 εκατ. ευρώ για την δημιουργία δικτύων VDSL στη χώρα, έφτιαξε μεν αρκετές υποδομές, όμως δεν μπορεί να τις εκμεταλλευτεί προς όφελός του, αφού η εμπορική τους διάθεση στο κοινό είναι σταματημένη από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ).

Μάλιστα, η ρυθμιστική αρχή, η οποία έχει «μπλοκάρει» την VDSL από πέρυσι, δεν έχει ακόμη εγκρίνει τις τιμές λιανικής του ΟΤΕ, παρόλο που η σχετική προθεσμία παρήλθε προ μηνός.

Παράλληλα, εναλλακτικοί πάροχοι επιδιώκουν επενδύσεις σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, «ποντάροντας» σε μία καλύτερη θέση στον ανταγωνισμό. Για παράδειγμα, η Forthnet ανακοίνωσε προ ημερών την κατασκευή δικτύου FTTH (οπτική ίνα στο σπίτι) στον δήμο Νέας Σμύρνης, με την ελπίδα να έχει ολοκληρωθεί μέσα στο Φθινόπωρο και να λειτουργήσει πιλοτικά. Επίσης, οι εναλλακτικοί πάροχοι έχουν προσφύγει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τους όρους που θέτει η ΕΕΤΤ για την πρόσβασή του στο δίκτου VDSL του ΟΤΕ.
Από την άλλη, το υπουργείο Υποδομών προετοιμάζει διεθνή διαγωνισμό για την κατασκευή δικτύου Fiber to the Home στην Ελλάδα, αναζητώντας στρατηγικό εταίρο από τον ιδιωτικό τομέα για την ομαλή εκτέλεση και λειτουργία του εγχειρήματος. Η τηλεπικοινωνιακή αγορά, πάντως, διατηρεί σοβαρές επιφυλάξεις για το FTTH και μάλλον δεν είναι τυχαίο ότι το εντονότερο ενδιαφέρον στην φάση της διαβούλευσης του σχεδίου ήρθε από τον κατασκευαστικό κλάδο.
Στο μεταξύ, η Κομισιόν σε επιστολή της προς την ΕΕΤΤ θέτει ζήτημα υπερβολικής ρύθμισης του ΟΤΕ, σημειώνοντας ότι ακόμη και εάν η ρυθμιστική αρχή «καταφέρει να αποδείξει την ανάγκη για διαρκή ρύθμιση της λιανικής αγοράς μισθωμένων γραμμών με χωρητικότητα έως και 2 Mbps, η Επιτροπή αμφισβητεί την ανάγκη και την καταλληλότητα της διαρκούς ρύθμισης των τιμών»

«Η ΕΕΤΤ παρέλειψε να εξετάσει επαρκώς τις πιθανές επιπτώσεις που ενδέχεται να επιφέρει η ρύθμιση των τιμών σε επίπεδο χονδρικής στην ικανότητα του φορέα εκμετάλλευσης που κατέχει δεσπόζουσα θέση να καθορίζει τις τιμές ανεξάρτητα από τους ανταγωνιστές του, οι οποίοι πρέπει να έχουν πρόσβαση σε κοστοστρεφείς εισροές χονδρικής.

Ακόμη και αν γινόταν δεκτή η ύπαρξη ορισμένων φραγμών εισόδου στην αγορά, η διαθεσιμότητα κοστοστρεφών εισροών χονδρικής μπορεί να λειτουργήσει ως τροχοπέδη για το φορέα εκμετάλλευσης που κατέχει δεσπόζουσα θέση στο να χρεώνει υπερβολικά υψηλές λιανικές τιμές, εφόσον είναι πιθανό να επιτρέπει στους ανταγωνιστές να αντικρούσουν την εν λόγω συμπεριφορά τιμολόγησης με δικά τους προϊόντα λιανικής» σημειώνεται στην επιστολή.

«Η Επιτροπή ζητεί από την ΕΕΤΤ να δικαιολογήσει περαιτέρω στο τελικό της μέτρο την ανάγκη για συνεχή ρύθμιση των τιμών σε επίπεδο λιανικής ή να τροποποιήσει την πρότασή της καταργώντας την υποχρέωση του ΟΤΕ να χρεώνει τις μισθωμένες γραμμές λιανικής με χωρητικότητα έως και 2 Mbps κοστοστρεφώς» καταλήγει. Έτσι, καθόλου άσχετο με αυτές τις νέες εξελίξεις δεν θα είναι το «ραντεβού» των διοικήσεων όλων των τηλεπικοινωνιακών παρόχων με το προεδρείο της ΕΕΤΤ το μεσημέρι της Τρίτης με αντικείμενο την VDSL.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk