Τρομάζει τη Ρώμη η νέα άνοδος των σπρεντ

Την ανησυχία της κυβέρνησης της Ρώμης για την άνοδο του σπρεντ, επιβεβαιώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Την ανησυχία της κυβέρνησης της Ρώμης για την άνοδο του σπρεντ, επιβεβαιώνουν τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης.

Η διαφορά απόδοσης των ομολόγων του ιταλικού και του γερμανικού δημοσίου διαμορφώθηκε, τελικώς, στις 488 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια των πρωινών ωρών είχε αγγίξει και τις 495 μονάδες βάσης.

Η απόδοση των δεκαετών ιταλικών ομολόγων, παράλληλα, έφτασε στο 6,10%.

Σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η δημόσια τηλεόραση Rai, «πηγές της κυβέρνησης Μόντι αφήνουν να διαρρεύσει ότι, προς το παρόν, δεν πρόκειται να αποφασισθεί κανενός είδους προσφυγή στη λεγόμενη ασπίδα κατά του σπρεντ, που υιοθετήθηκε επισήμως στην τελευταία ευρωπαϊκή διάσκεψη».

«Η χρήση της, όμως, δεν μπορεί να αποκλεισθεί σε ό,τι αφορά το μέλλον» προσθέτουν οι ίδιες πηγές.

Όπως υπογραμμίζει η Rai, «όλη η κυβερνητική ομάδα παρακολουθεί συνεχώς, πλέον, την πορεία των σπρεντ».

Ιταλοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι η άνοδος της διαφοράς απόδοσης των ομολόγων της χώρας οφείλεται και στο ότι δεν αποφασίσθηκαν, ακόμη, οι λεπτομέρειες σχετικά με τη λειτουργία της πολυδιαφημισμένης «ασπίδας ελέγχου των σπρεντ», και στο ότι δεν φαίνεται πιθανό να συμβεί ούτε στην τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών που έχει ορισθεί για την Παρασκευή.

Κατά την άποψη των οικονομικών αναλυτών, οι κύριες αιτίες της νέας αυτής οικονομικής θύελλας εντοπίζονται στις αρνητικές προβλέψεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, στη γερμανική αδιαλλαξία σχετικά με τη βοήθεια προς τα ασθενέστερα κράτη και στην ασάφεια ως προς τη βοήθεια προς τις «χώρες που υιοθέτησαν ενάρετες στρατηγικές», όπως η Ιταλία.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk