Δύο σενάρια για περικοπή δαπανών θα αναπτύξει ο Στουρνάρας στην τρόικα

Με δύο προτάσεις για την περικοπή δαπανών θα προσέλθει την επόμενη Τρίτη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας. Και τα δύο σχέδια θα αποτυπώνουν τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ανάπτυξη οι περικοπές δαπανών.

Με δύο προτάσεις για την περικοπή δαπανών θα προσέλθει την επόμενη Τρίτη στις διαπραγματεύσεις με την τρόικα ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γ. Στουρνάρας. Και τα δύο σχέδια θα αποτυπώνουν τις επιπτώσεις που θα έχουν στην ανάπτυξη οι περικοπές δαπανών.

Το πρώτο σενάριο θα προβλέπει περιστολή δαπανών κατά 11,5 δισ. ευρώ στη διετία 2013 -2014, όπως αρχικώς προέβλεπε η δεύτερη δανειακή σύμβαση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του in.gr το σενάριο αυτό θα συνεπάγεται ότι ακόμη και στα μέσα του 2015 η Ελλάδα θα παραμείνει σε ύφεση.

Το δεύτερο σενάριο θα προβλέπει περιστολή δαπανών κατά 7 δισ. ευρώ στη διετία 2013 -2014 και κατά 4 δισ. ευρώ περίπου στη διετία 2015-2016. Το σενάριο αυτό θα συνεπάγεται ότι στα μέσα του 2014 η Ελλάδα θα αναπτυχθεί οριακά.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, τόσο το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013 -2016 όσο και οι προβλέψεις για τον Προϋπολογισμό 2013 θα τοποθετούν την ύφεση για το 2012 στο 7% και θα προβλέπουν ότι και το 2013 η οικονομία θα συρρικνωθεί, κάτι που ανατρέπει τους αρχικούς – αισιόδοξους – υπολογισμούς της τρόικα.

Σημειώνεται ότι η Ελλάδα έχει δεσμευτεί για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος της γενικής κυβέρνησης ύψους 4% τοις εκατό του ΑΕΠ έως το 2014. Αυτό υπερβαίνει το πρωτογενές ισοζύγιο που σταθεροποιεί το χρέος της Ελλάδας και θα επιτρέψει στο δημόσιο χρέος να μειωθεί σταδιακά.

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής προβλέπει πως η ελληνική κυβέρνηση θα ευθυγραμμίσει τη μισθολογική δαπάνη για τη γενική κυβέρνηση με την επίδοση των πλέον αποτελεσματικών χωρών του ΟΟΣΑ.

Την ίδια στιγμή προβλέπεται ότι η προβλεπόμενη αύξηση στη συνταξιοδοτική δαπάνη πρέπει να διατηρηθεί ετησίως κάτω των 2,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2060, οι δημόσιες δαπάνες για την υγεία να παραμείνουν στο 6% του ΑΕΠ και να βελτιωθεί η στόχευση των κοινωνικών επιδομάτων.

Ακόμη το Μνημόνιο προβλέπει την κατάρτιση σχεδίου για την αναδιάρθρωση των κρατικών λειτουργιών και την επιτάχυνση πρόσθετης εξοικονομήσεως για την περίοδο 2013 – 15.

Στο πλαίσιο αυτό έμφαση πρέπει να δοθεί στο κλείσιμο και τη μείωση του μεγέθους των φορέων της γενικής κυβέρνησης, στον εντοπισμό ευκαιριών για ανάθεση εργασιών σε τρίτους, στον εντοπισμό πλεονάζοντος προσωπικού και στην αναδιάρθρωση τόσο της κεντρικής όσο και της τοπικής δημόσιας διοικήσεως, αλλά και στον εξορθολογισμό των αμυντικών δαπανών.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk