ΔΝΤ: Εντοπίζει «μαύρη τρύπα» 2 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό 2012

Δημοσιονομικές αποκλίσεις ύψους δύο δισ. ευρώ διαπιστώνει το ΔΝΤ στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού 2012.

Δημοσιονομικές αποκλίσεις ύψους δύο δισ. ευρώ διαπιστώνει το ΔΝΤ στην εκτέλεση του ελληνικού προϋπολογισμού 2012. Συγκεκριμένα, προβλέπει ότι εάν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα, το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού θα ανέλθει στα 4 δισ. ευρώ, αντί των 2 δισ ευρώ που είναι η αρχική πρόβλεψη του μνημονίου.

Σε εκθέσεις που έδωσε τη Δευτέρα στη δημοσιότητα (World Economic Outlook Update, Global Financial Stability Report, Fiscal Monitor Update), το ΔΝΤ προειδοποιεί για τον κίνδυνο μεταρρυθμιστικής κόπωσης στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η πρόσφατη επιδείνωση του πολιτικού και οικονομικού κλίματος στην Ελλάδα αποτελεί ένδειξη για πιθανή μεταρρυθμιστική κόπωση, κάτι που εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για την συνέχιση της εφαρμογής του προγράμματος.

«Η επιδείνωση των μακροοικονομικών μεγεθών και η άνιση εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων έχουν επίπτωση τα έσοδα του τρέχοντος έτους, ενώ οι περιορισμοί στη χρηματοδότηση οδηγούν σε υπό-εκτέλεση του προϋπολογισμού δαπανών», σημειώνει χαρακτηριστικά το ΔΝΤ.

Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η περιφέρεια της ζώνης ευρώ βρέθηκε στο επίκεντρο της κλιμάκωσης των χρηματοπιστωτικών εντάσεων το τελευταίο διάστημα, λόγω της αυξημένης πολιτικής και οικονομικής αβεβαιότητας στην Ελλάδα, των προβλημάτων του τραπεζικού τομέα στην Ισπανία και την αμφιβολία για την ικανότητα των κυβερνήσεων να προχωρήσουν στη δημοσιονομική προσαρμογή και τις μεταρρυθμίσεις.

«Η αποστροφή κινδύνου αυξήθηκε απότομα, καθώς εντάθηκαν οι φόβοι για την πιθανή έξοδο της Ελλάδα από τη ζώνη του ευρώ, και αυξήθηκαν οι ανησυχίες για την υγεία του ισπανικού τραπεζικού συστήματος», τονίζουν χαρακτηριστικά τα στελέχη του ΔΝΤ, σχολιάζοντας την εξέλιξη των κίνδυνων για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα από τον Απρίλιος 2012.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπογραμμίζει πως τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) παρέχουν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της κρίσης.

«Εκτός από την υποστηρικτική νομισματική πολιτική και την παροχή ρευστότητας, η έγκαιρη εφαρμογή των μέτρων που συμφωνήθηκαν πρόσφατα, μαζί με την περαιτέρω πρόοδο όσον αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές και στις τράπεζες πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα», τονίζει το ΔΝΤ, προσθετοντας πως οι αβεβαιότητες σχετικά με την ποιότητα του ενεργητικού των των τραπεζών θα πρέπει να επιλυθούν γρήγορα, με ενέσεις κεφαλαίων και αναδιαρθρώσεις, όπου χρειάζεται.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk