Αγόρασέ με!

Aνέκαθεν με συνάρπαζαν τα λαμπρά μυαλά. Θα ήθελα να ήμουν κύτταρο στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, να πάρω μέρος στην σύλληψη μιας ιδέας, να δω τους νευροδιαβιβαστές να συνεργάζονται. Ίσως βλέπω περισσότερη τηλεόραση απ’ όσο θα έπρεπε, αλλά εγώ το φαντάζομαι σαν τη διαφήμιση της Κόκα Κόλα. Αυτή τη γιορτή που στήνεται στο εσωτερικό του ψυγείου μέχρι να ετοιμαστεί ένα μπουκάλι και να πάρει τον δρόμο του προς τον διψασμένο λαιμό.

Aνέκαθεν με συνάρπαζαν τα λαμπρά μυαλά. Θα ήθελα να ήμουν κύτταρο στο δεξί ημισφαίριο του εγκεφάλου τους, να πάρω μέρος στην σύλληψη μιας ιδέας, να δω τους νευροδιαβιβαστές να συνεργάζονται. Ίσως βλέπω περισσότερη τηλεόραση απ’ όσο θα έπρεπε, αλλά εγώ το φαντάζομαι σαν τη διαφήμιση της Κόκα Κόλα. Αυτή τη γιορτή που στήνεται στο εσωτερικό του ψυγείου μέχρι να ετοιμαστεί ένα μπουκάλι και να πάρει τον δρόμο του προς τον διψασμένο λαιμό. Έχει ζωντανέψει μπροστά στα μάτια μου. Ένα γλέντι σαν πανηγύρι στην επαρχία. Να γεννιέται η ιδέα, να παίρνει μορφή, να συλλέγεται κάθε απαραίτητη πληροφορία και στο τέλος να μαζευόμαστε τα κύτταρα στην άκρη της αποβάθρας για να της κουνήσουμε το μαντήλι καθώς τη στέλνουμε στο αριστερό ημισφαίριο για να εκφραστεί με λέξεις.

Υποθέτω πως ως σκέψη έχει αρχίσει ήδη να σας δελεάζει. Και ποιος δεν θα ήθελε να είναι στο μυαλό του Αϊνστάιν ή του Τέσλα; Ε, λοιπόν όχι. Δεν μιλάω για όλους τους επιφανείς επιστήμονες και εφευρέτες. Αυτοί δεν έχουν ανάγκη. Τους μνημονεύουν όλοι. Εγώ θέλω να υμνήσω εκείνα τα -σχετικά- άσημα λαμπρά μυαλά που επηρέασαν την καθημερινότητά μας. Τα θαυμάζω τόσο που αγόρασα τον «Συναξαριστή» των 1000 εφευρέσεων που άλλαξαν τον πλανήτη. Κανονικός Συναξαριστής και εναλλακτικός διαβάζονται συνδυαστικά.

Η ζωή του Αγίου Αθηνογένη, επισκόπου Πηδαχθόης, εναλλάσσεται με την ιστορία του φερμουάρ, ύστερα πίσω στον Άγιο Ευξίθιο κι από εκεί στην ξυριστική μηχανή. Αλλά και πάλι όχι. Υπάρχει μια τρίτη κατηγορία λαμπρών μυαλών που είναι οι πλέον αδικημένοι και σ’ αυτούς αναφερόμουν εξαρχής. Σ’ εκείνους που έχουν στείλει την δημιουργικότητα να χτυπήσει την πόρτα του Θεού αλλά κανείς δεν φαίνεται να τους το αναγνωρίζει.

Ομολογώ πως κι εγώ μέχρι πρότινος δεν το έπραττα, αλλά από χθες δηλώνω μαγεμένη. Για την ακρίβεια, κολλημένη στην οθόνη ξεκοκαλίζοντας την ιστοσελίδα με τα πιο χρήσιμα προϊόντα απ’ όλο τον κόσμο. Έχω πάει στην κατηγορία «Ιδέες για δώρα» και κοιτάζω το δροσερό καπέλο Solar. Ό,τι πρέπει για τον καύσωνα. Με ηλιοσυσσωρευτή στην κορυφή του και ανεμιστηράκι στο γείσο. Όση δροσιά ένιωσα στο θέαμα του καπέλου, μου την πήρε ο μαγικός πίνακας που φωτίζεται από αναμμένα κεριά. Όχι απλά κεράκια. Με λαμπάκι LED. Μην μου πείτε πως δεν το οραματίζεστε. Ένα κρύο βράδυ του χειμώνα, εσείς μ’ ένα ποτήρι κόκκινο κρασί στο χέρι και από πίσω σας ο πίνακας με τα LED κεράκια, καθώς ένα βιολί ματώνει από μελαγχολικές δοξαριές.

Φυσικά, το σκηνικό θα ήταν ολοκληρωμένο εάν έξω χιόνιζε. Αλλά και για αυτό υπάρχει ιδέα για δώρο. Ένα αυτοκόλλητο για τον τοίχο σε σχήμα παραθύρου που δείχνει ένα χιονισμένο τοπίο. Ακόμη κι αν δεν ταξιδέψει η φαντασία σας σε άλλα μέρη, η καρδιά σας θα πάει σίγουρα στην κούλουρη. Γιατί εκτός του τοπίου, υπάρχει κι ένας στρουμπουλός χιονάνθρωπος με ύφος Chucky να σας χαμογελά. Τουλάχιστον τρομακτικό.

Τα βλέπω όλα αυτά και με πιάνει το παράπονο, όπως σίγουρα συμβαίνει και με τα λαμπρά μυαλά που τα σκαρφίστηκαν. Γιατί οι ιδέες τους δεν έχουν πέραση. Δεν έχω δει κανέναν με τέτοιο καπέλο στο Σύνταγμα. Ούτε έχω πάει σε σπίτι που να φωτίζεται από τον μαγικό πίνακα. Και είναι κρίμα κι άδικο. Και αφού δεν θα μπορέσω ποτέ να γίνω νευροδιαβιβαστής στον εγκέφαλό τους, αποφάσισα να γίνω σκαλοπάτι που θα τους φέρει πιο κοντά στην δόξα. Θα γεμίσω το σαλόνι μου με ανατριχιαστικούς χιονάνθρωπους. Γιατί όχι; Οι εκπτώσεις έχουν αρχίσει και το window shopping θα ανθίσει. Ε, εγώ θα το κάνω μπροστά από χιονισμένο παράθυρο φέτος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk