Μετέωρο «κατηγορώ» για Siemens

Με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καλούνται, από τους έλληνες ανακριτές, έντεκα πρώην μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens, μεταξύ των οποίων βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, και ισχυροί παράγοντες της πολιτικής ζωής της Γερμανίας. Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για την κλήση τού άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας, ο οποίος έχει διατελέσει και σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ – Σρέντερ. Οι κλήσεις και τα πολυσέλιδα κατηγορητήρια έχουν σταλεί για μετάφραση στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα κλητήρια θεσπίσματα θα φύγουν από τη χώρα μας μετά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές.

Με τις κατηγορίες της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος καλούνται, από τους έλληνες ανακριτές, έντεκα πρώην μεγαλοστελέχη της μητρικής Siemens, μεταξύ των οποίων βρίσκονται, όπως όλα δείχνουν, και ισχυροί παράγοντες της πολιτικής ζωής της Γερμανίας.

Ιδιαίτερος προβληματισμός υπάρχει για την κλήση τού άλλοτε επικεφαλής της εταιρείας, ο οποίος έχει διατελέσει και σύμβουλος της κυβέρνησης Μέρκελ – Σρέντερ. Οι κλήσεις και τα πολυσέλιδα κατηγορητήρια έχουν σταλεί για μετάφραση στο υπουργείο Εξωτερικών. Τα κλητήρια θεσπίσματα θα φύγουν από τη χώρα μας μετά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έγκυρες δικαστικές πηγές.

Η ετοιμασία των κλήσεων προς τους Γερμανούς, γεννά το ερώτημα γιατί αυτές δεν εστάλησαν νωρίτερα αφού δεν έχει προκύψει κανένα νέο στοιχείο απ’ όσα υπήρχαν εδώ και πέντε χρόνια. Μετά και την εξέλιξη αυτή, η υπόθεση θα «τραβήξει» τουλάχιστον έξι μήνες ακόμη.

Οι 11 κλήσεις θα απευθύνονται στους Σίκατσεκ, Κουτσενρόιτερ, Νιντλ, Μπενσάου, οι οποίοι έχουν ήδη ομολογήσει ότι έδιναν χρήματα για δωροδοκίες στη χώρα μας, αλλά και σε άλλα στελέχη, όπως οι Κλάινφελντ, Γκάνσβιντ κ.ά., οι οποίοι ήταν επικεφαλής του τμήματος Τηλεπικοινωνιών. Οι περισσότεροι από αυτούς έχουν κριθεί από τη γερμανική Δικαιοσύνη και άλλοι έχουν αθωωθεί, άλλοι έχουν καταδικαστεί και άλλοι έχουν απλώς πληρώσει χρηματικά πρόστιμα. Οσοι εμφανιστούν όμως και προσκομίσουν τις γερμανικές αποφάσεις (οι ποινές που επιβλήθηκαν δεν ξεπερνούν για κανέναν τα τρία χρόνια με αναστολή), θα αντιμετωπιστούν με την αρχή δικαίου ne bis in idem. Δεν θα μπορούν δηλαδή να δικαστούν για τα ίδια αδικήματα δύο φορές, σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Οι κλήσεις αυτές αφορούν την υπόθεση της σύμβασης 8002 Siemens – ΟΤΕ. Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί στον Οργανισμό η πραγματογνωμοσύνη μεγάλης εταιρείας ορκωτών λογιστών και νομικών για τη ζημιά του Δημοσίου. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», παρά την ετήσια έρευνα της εταιρείας δεν έχει βρεθεί ζημιά. Παραμένει πάντα κενό της ανάκρισης, ύστερα από τέσσερα χρόνια, πώς δεν έχει ακόμη γίνει πραγματογνωμοσύνη από το Δημόσιο για να εντοπίσει τη ζημιά, στοιχείο απαραίτητο για τον καταλογισμό του κακουργήματος της απάτης εις βάρος των κατηγορουμένων.
Είναι άγνωστο αν οι 11 Γερμανοί εμφανιστούν στην ανάκριση για να απολογηθούν. Αν όχι, πάντως, σύμφωνα με δικαστικές πηγές, θα εκδοθεί ένταλμα εις βάρος τους, κάτι που θα τους εμποδίσει να ταξιδέψουν εκτός Γερμανίας. Προβληματισμός υπάρχει εν τω μεταξύ στην ανάκριση στην Ελλάδα, αν κληθεί να καταθέσει, έστω ως μάρτυρας, ο σύμβουλος του πρωθυπουργού κ. Ι. Καράκωστας, ο οποίος εμφανίζεται ως νομικός σύμβουλος της Siemens Ελλάς να αμείβεται από την εταιρεία στην Ελλάδα.

Ο προβληματισμός αφορά το γεγονός ότι παρείχε τις νομικές υπηρεσίες του την εποχή που ο τότε επικεφαλής του τμήματος Τηλεπικοινωνιών της Siemens Ελλάς Ηλίας Γεωργίου εμφανίζεται να μοιράζει εκατομμύρια γερμανικά μάρκα μέσω Ελβετίας, Βρετανίας αλλά και Ελλάδας σε δικαιούχους υπεράκτιων εταιρειών, καθηγητές Πανεπιστημίου (Ι. Γιαννίδης), αλλά και στον γνωστό Α. Roco, ο οποίος ταυτοποιήθηκε με τον τέως υπουργό Αν. Μαντέλη. Τα χρήματα, που ξεπερνούν τα 20 εκατ. ευρώ, μοιράστηκαν σε λογαριασμούς μελών της οικογένειας Γεωργίου και στον ίδιο, ενώ ψίχουλα φαίνεται ότι κατέληξαν σε δωροδοκούμενα στελέχη του ΟΤΕ. Προς έκπληξη των ανακριτών υπάρχει έμβασμα στελέχους του ΟΤΕ προς τον δωροδοκούντα!

Τα χρήματα διακινήθηκαν κυρίως μέσω της UBS και του λογαριασμού της Αντωνίας Μάρκου (480028.60). Οι δεσμοί Γεωργίου – Καράκωστα όμως ξεκινούν από τις αρχές της δεκαετίας του ’90, όταν εντοπίστηκε επιστολή με αίτημα του Ηλ. Γεωργίου προς τον καθηγητή Καράκωστα να γνωμοδοτήσει εναντίον της ιδιωτικοποίησης του ΟΤΕ και μάλιστα γρήγορα, διότι ίσως «μετά την άνοιξη έχουμε εκλογές». Οι σχέσεις Γεωργίου με το πολιτικό σύστημα ήταν από τότε στενές, αφού εμφανίζεται να γνωρίζει από τον Ιανουάριο του 1993 ότι θα πέσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη, κάτι που έγινε τον Σεπτέμβριο του 1993!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk