Κωστής Χατζηδάκης: Δεν έχουμε άλλον δρόμο από τη σύγκρουση

Δεν έχουμε άλλον δρόμο από τη σύγκρουση με όποιον αντιδρά στις αποκρατικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές, προειδοποιεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακών κανόνων. Ο υπουργός προαναγγέλλει ταυτόχρονα τη διατήρηρη των ειδικών μισθολογίων των δημοσίων υπαλλήλων, τουλάχιστον για τους ασθενέστερους. Ταυτόχρονα επιτίθεται στον κ. Αλ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι κάνει «τιτλοποίηση μελλοντικών σκανδάλων».

Δεν έχουμε άλλον δρόμο από τη σύγκρουση με όποιον αντιδρά στις αποκρατικοποιήσεις και στις διαρθρωτικές αλλαγές, προειδοποιεί ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, επισημαίνοντας ότι δεν υπάρχει πλέον η πολυτέλεια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιακών κανόνων. Ο υπουργός προαναγγέλλει ταυτόχρονα τη διατήρηρη των ειδικών μισθολογίων των δημοσίων υπαλλήλων, τουλάχιστον για τους ασθενέστερους. Ταυτόχρονα επιτίθεται στον κ. Αλ. Τσίπρα, κατηγορώντας τον ότι κάνει «τιτλοποίηση μελλοντικών σκανδάλων».

Οταν το ΠαΣοΚ παρέλαβε την εξουσία το 2009 δήλωνε ότι παρέλαβε ερείπια και χάος. Εσείς τι κατάσταση παραλάβατε;

«Δεν μου αρέσει να κατηγορώ τους προκατόχους μου, ούτε να παριστάνω τον αλάθητο. Η αλήθεια πάντως είναι ότι παρέλαβα ύφεση και η ύφεση αυτή είναι πολύ βαθιά, το βιώνει η αγορά. Δεν ήμουν ποτέ των μαγικών συνταγών, ούτε ισχυρίζομαι ποτέ ότι ένας υπουργός μπορεί να αλλάξει μόνος του τα πράγματα σε οποιαδήποτε κυβέρνηση. Χρειάζεται συλλογική προσπάθεια. Ανάπτυξη δεν γίνεται με ευχές και προσευχές. Απαιτείται πολιτική σταθερότητα, εθνική ενότητα, ρευστότητα κι εμπιστοσύνη των επενδυτών στην Ελλάδα».

Είχατε δεσμευθεί προεκλογικά ότι δεν θα προχωρήσετε σε περαιτέρω μειώσεις στους μισθούς. Είναι εφικτό αυτό τώρα, όταν η τρόικα απαιτεί περικοπές στα ειδικά μισθολόγια που έχουν συμφωνηθεί;
«Είμαι βέβαιος ότι το οικονομικό επιτελείο και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών θα κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν προκειμένου η πολιτική που εφαρμόζεται να διορθώσει αδικίες. Από την άλλη πλευρά, εξίσου αντιλαμβάνομαι ότι ειδικά αυτό το διάστημα η Ελλάδα περνά για ακόμη μία φορά εξετάσεις. Πρέπει να πείσουμε λοιπόν για την αξιοπιστία και την αποφασιστικότητά μας και είμαι βέβαιος πως και οι εταίροι μας από τη δική τους την πλευρά θα δείξουν αλληλεγγύη. Το καλοκαίρι θα είναι το πιο κρίσιμο διάστημα γι’ αυτή την κυβέρνηση».

Πόσο το αντιλαμβάνεται αυτό ένας αστυνομικός ή ένας στρατιωτικός που ο μισθός του έχει μειωθεί στα 1.000 ευρώ και είναι αναγκασμένος τώρα να υποστεί μία επιπλέον περικοπή 12%…
«Και αυτό που λέτε εσείς είναι λογικό. Γι’ αυτό και πιστεύω ότι η κυβέρνηση θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια σ’ αυτό το θέμα, με έμφαση στους οικονομικά ασθενέστερους. Αλλά η κυβέρνηση έχει από τη μία πλευρά να δώσει εξηγήσεις στους έλληνες πολίτες, ιδιαίτερα στους κοινωνικά αδύναμους, και από την άλλη πλευρά στις Βρυξέλλες για ένα πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής που ως τώρα αισθάνονται ότι δεν έχει εφαρμοστεί με επιτυχία. Θα εξαντληθεί, είμαι βέβαιος, κάθε περιθώριο, αλλά αυτή την ώρα, ειδικά αυτό το καλοκαίρι, δεν πρέπει να υποτιμούμε ότι η χώρα πρέπει να δείξει δείγματα γραφής τέτοια που θα επιτρέψουν στη συνέχεια να υπάρξει ένα καινούργιο ξεκίνημα, από το οποίο τελικώς κερδισμένοι θα βγουν οι ίδιοι οι πολίτες και κυρίως οι ασθενέστεροι».

Θα κατορθώσετε να ξεπεράσετε την αδυναμία απορρόφησης κοινοτικών πόρων;
«Υπάρχουν προβλήματα. Κάποια έργα καθυστερούν. Τα προγράμματα διοικητικής μεταρρύθμισης και ψηφιακής σύγκλισης δεν πάνε καλά. Στα σιδηροδρομικά έργα υπάρχουν επίσης προβλήματα καθυστερήσεων, στο Κτηματολόγιο επίσης σε ορισμένα έργα, αλλά και στη διαχείριση απορριμμάτων. Υπάρχει ταυτόχρονα πρόβλημα ρευστότητας. Ορισμένα έργα, όπως είναι τα μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα έργα και άλλα έργα που χρειάζεται η συμμετοχή ιδιώτη σε προγράμματα που σχετίζονται με την επιχειρηματικότητα, λόγω της ρευστότητας υπονομεύονται».

Και όλα αυτά υπονομεύονται υποθέτω και από την απίστευτη ελληνική γραφειοκρατία…
«Ασφαλώς. Εχω δώσει ήδη εντολή να περιοριστούν οι υπογραφές στον μικρότερο δυνατόν βαθμό. Εχω ζητήσει από τις υπηρεσίες να κινηθούν ταχύτατα προς αυτήν την κατεύθυνση. Είναι προσωπική εντολή του Αντώνη Σαμαρά προς εμένα και αυτό θα είναι η πρώτη μου προτεραιότητα στο ΕΣΠΑ. Να κοπεί όσο περισσότερο γίνεται η γραφειοκρατία, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις από όπου και αν προέρχονται».

Οι δανειστές μας μάς ζητούν ταχύτατες αποκρατικοποιήσεις. Μπορεί να έχουν ολοκληρωθεί κάποιες ως το τέλος του χρόνου;
«Η έμφαση που δόθηκε από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στις προγραμματικές δηλώσεις, και ιδιαίτερα για το θέμα της ΔΕΗ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, δείχνει την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης στο συγκεκριμένο ζήτημα και νομίζω ότι η δήλωση από μόνη της έχει μια προστιθέμενη αξία σε σχέση με την εικόνα της Ελλάδας. Είμαι βέβαιος ότι το Ταμείο θα κάνει το καλύτερο δυνατόν και πιστεύω ότι σε σύντομο χρονικό διάστημα, δεν μπορώ όμως να προσδιορίσω ακριβώς τους μήνες, θα έχουμε κάποια πρώτα θετικά αποτελέσματα• και η υλοποίηση των πρώτων αποκρατικοποιήσεων θα στείλει ένα μήνυμα ότι δεν είμαστε μια σοβιετική χώρα που θέλει να κρατήσει τα πάντα υπό κρατικό έλεγχο».

Είστε αποφασισμένος να συγκρουστείτε με όλες τις δυνάμεις – συνδικαλιστές, συντεχνίες, αντιπολίτευση – που τόσο καιρό κατόρθωσαν να εμποδίσουν τέτοιες αλλαγές;
«Δεν έχουμε άλλον δρόμο. Ο χρόνος τρέχει εναντίον της Ελλάδας και αν δεν είμαστε αποφασιστικοί θα τρέξει και εναντίον της κυβέρνησης. Οι κυβερνήσεις υπάρχουν για τους πολλούς, δεν υπάρχουν για τους λίγους. Και πρέπει σε όλους να γίνει κατανοητό ότι αν επιδιώκουμε τη στασιμότητα, στην πραγματικότητα θα ανακυκλώνουμε τη φτώχεια, ενώ αν κάνουμε αλλαγές και μεταρρυθμίσεις θα δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη».

Γιατί είπατε ότι θα λειτουργήσετε σαν να είναι η τελευταία σας θητεία; Τι είχατε στο μυαλό σας;
«Γιατί δεν έχουμε καμία πολυτέλεια να κινηθούμε με τις παραδοσιακές αντιλήψεις των δημοσίων σχέσεων και των επικοινωνιακών κανόνων. Αυτή την περίοδο διακυβεύεται η αξιοπρέπειά μας και η ίδια η πολιτική μας υπόσταση. Πρέπει λοιπόν σε κάθε περίπτωση, ό,τι και να γίνει και όποια αντίδραση και να υπάρχει, να μπορούμε έπειτα από ένα, ή δύο, ή τρία χρόνια, να είμαστε ήσυχοι με τη συνείδησή μας. Και όχι να μένουμε ήσυχοι προσωρινά με τον οποιονδήποτε μπορεί να διαμαρτυρηθεί, αλλά ένοχοι απέναντι σε αυτό που οφείλουμε να κάνουμε για την πατρίδα μας».

Ανησυχείτε για τις καταγγελίες σκανδάλων που ξεκίνησαν ήδη; Για την προειδοποίηση του κ. Τσίπρα να μην υπογράψουν καμία ιδιωτικοποίηση οι υπουργοί;
«Ως τώρα ξέραμε στην οικονομία για τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων. Τώρα έχουμε και μια νέα έννοια: την τιτλοποίηση μελλοντικών σκανδάλων. Προεξόφληση σκανδάλων, προκαταβολικές καταγγελίες και προκαταβολικές απειλές. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι ο κόσμος καταλαβαίνει. Κι αυτό που κυρίως περιμένει από εμάς είναι αποτελέσματα. Από αυτά θα κριθούμε κι όχι από τις καταγγελίες και τις φωνές».
Αποκρατικοποιήσεις
«Εχουμε μπερδέψει το κρατικό με το κοινωνικό»

Διατυπώνονται πάντως ενστάσεις, και όχι μόνο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για ορισμένες αποκρατικοποιήσεις. Εχω ακούσει και δικά σας στελέχη να ομιλούν για την ανάγκη διατήρησης του ΟΠΑΠ, της ΔΕΗ ή της ΕΥΔΑΠ στο Δημόσιο.

«Η Μεγάλη Βρετανία λειτουργεί χωρίς καμία κρατική εταιρεία, καμία κρατική τράπεζα, καμία κρατική εταιρεία τηλεπικοινωνιών, καμία κρατική ΔΕΚΟ γενικότερα. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι υπερδύναμη χωρίς τέτοια κρατική παρέμβαση. Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει το κρατικό με το κοινωνικό. Και μπερδεύοντας αυτές τις έννοιες κρατικοποιήσαμε τη ζωή μας και δημιουργήσαμε ένα αντικοινωνικό κράτος. Τον πλούτο δεν τον δημιουργεί το κράτος, τον δημιουργούν οι ιδιώτες• και στηριζόμενο το κράτος στην ανάπτυξη που δημιουργούν οι ιδιώτες έρχεται να κάνει στη συνέχεια κοινωνική πολιτική».

Αυτή φαντάζομαι είναι και η απάντηση στις αιτιάσεις του κ. Τσίπρα, τον οποίο άκουσα στη Βουλή να σας καταγγέλλει ότι θα μας επιστρέψετε στην εποχή της Ούλεν και της Πάουερ.
«Τα ίδια άκουγα και στην Ολυμπιακή. Οτι θα ξεπουλήσουμε τα χρυσοφόρα slots, ότι τα νησιά μας θα μείνουν χωρίς σύνδεση κτλ. Αυτές είναι αναχρονιστικές απόψεις. Αποδείχτηκε τόσο από την περίπτωση των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας όσο και από την περίπτωση του ΟΤΕ ότι και κανένας κίνδυνος δεν δημιουργείται και το κράτος εισπράττει φόρους και ομαλοποιείται η αγορά. Πραγματικά, προξενεί εντύπωση ότι ο ΣΥΡΙΖΑ και άλλες πολιτικές δυνάμεις παριστάνοντας τους προοδευτικούς ουσιαστικά υποστηρίζουν τη συνέχιση των λαθών που έκανε παλαιότερα είτε η ΝΔ είτε το ΠαΣοΚ».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
  • Σαμπάνιες στην άμμο Η Θέκλα έβγαλε από το μικρό σατέν τσαντάκι με το εντυπωσιακό κρυσταλλιζέ κούμπωμα σε σχήμα τακουνιών το lipstick σε... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk