50 κρίσιμες ημέρες για τη χώρα

Αγώνα δρόμου επτά εβδομάδων ξεκινάει η κυβέρνηση για να δείξει δείγματα γραφής στους πιστωτές και να διαμορφώσει ένα καλύτερο περιβάλλον για τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και μετατίθεται ουσιαστικά το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στον αγώνα σκυταλοδρομίας που άρχισε κρατάει τη σκυτάλη, που θα λάβουν και οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης.

Αγώνα δρόμου επτά εβδομάδων ξεκινάει η κυβέρνηση για να δείξει δείγματα γραφής στους πιστωτές και να διαμορφώσει ένα καλύτερο περιβάλλον για τις αρχές Σεπτεμβρίου, οπότε και μετατίθεται ουσιαστικά το ελληνικό αίτημα για επιμήκυνση του χρόνου δημοσιονομικής προσαρμογής. Ο πρωθυπουργός κ. Αντ. Σαμαράς στον αγώνα σκυταλοδρομίας που άρχισε κρατάει τη σκυτάλη, που θα λάβουν και οι άλλοι δυο κυβερνητικοί εταίροι, οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, κκ. Ευ. Βενιζέλος και Φ. Κουβέλης. Πέρα από την προσπάθεια του κ. Σαμαρά και των υπουργών της κυβέρνησης, πολλά θα εξαρτηθούν για την περίφημη επαναδιαπραγμάτευση και τους όρους που θα διαμορφωθούν κυρίως από το πώς θα αγωνιστούν στη σκυταλοδρομία οι κκ. Βενιζέλος και Κουβέλης και αν θα… τερματίσουν, χωρίς να τους πέσει η σκυτάλη.

Οι επόμενες εβδομάδες θεωρούνται εξαιρετικά κρίσιμες και πρέπει να γίνει μεγάλη προσπάθεια, όπως λέει σε συνομιλητές του ο κ. Σαμαράς, για να καταφέρει να κερδίσει η κυβέρνηση σε επίπεδο αξιοπιστίας. «Ο χρόνος είναι αμείλικτος» τονίζει σε συνεργάτες του και ξέρει ότι από τη σκυταλοδρομία των επτά εβδομάδων κρίνεται το μέλλον, ενώ κρίνει ως αναγκαία προϋπόθεση να προχωρήσουν ενέργειες και δράσεις που έχουν βαλτώσει. Σύμφωνα με πληροφορίες από κοινοτικές πηγές, δεν έχουν εκπληρωθεί 210 από τους 300 στόχους που προβλέπει το μνημόνιο.

Αποτελέσματα ως τέλη Αυγούστου

Βασική προτεραιότητα παραμένουν οι διαρθρωτικές αλλαγές και ο Πρωθυπουργός έχει ξεκινήσει επισκέψεις – προχθές προήδρευσε σύσκεψης στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης – σε υπουργεία και, εκτός από τα πλαίσια των στοχοδιαγραμμάτων που του δίνουν οι υπουργοί, ζητάει να υπάρξουν αποτελέσματα σε βασικά θέματα ως το τέλος Αυγούστου.
Ηδη η κυβέρνηση προωθεί, ως εναλλακτική λύση, ένα μεγαλεπήβολο μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα συρρίκνωσης του κράτους ώστε να αποφευχθούν οι μαζικές απολύσεις προσωπικού στο Δημόσιο που ζητεί μετ’ επιτάσεως η τρόικα.
Η κυβέρνηση για να κερδίσει ως… έπαθλο την επιμήκυνση θα πρέπει εντός του πλαισίου των επτά εβδομάδων να πετύχει τους εξής στόχους: α) να πείσει τους πιστωτές ότι το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής εισέρχεται σε τροχιά υλοποίησης, να διαχειριστεί ομαλά, και χωρίς εντάσεις, την υλοποίηση εκκρεμοτήτων του 2012 και να καταρτίσει ένα αξιόπιστο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, σε συνδυασμό με την πιστή εφαρμογή του φετινού προϋπολογισμού και την επεξεργασία του επομένου.
Ο στόχος είναι σε πρώτη φάση να υπάρξει μείωση των λειτουργικών δαπανών του κράτους κατά 30% και αυτό ελπίζει το Μέγαρο Μαξίμου να επιτευχθεί από την αναδιάρθρωση όλων ανεξαιρέτως των υπουργείων που προωθείται μέσω και της αξιολόγησης των δομών τους, τις μαζικές καταργήσεις και συγχωνεύσεις οργανισμών του Δημοσίου, την κατάργηση όλων των αμειβόμενων επιτροπών και την εξοικονόμηση πόρων από τις δαπάνες στέγασης των υπηρεσιών.
Η προαναφερόμενη πρόταση αποτελεί τον πυρήνα των ισοδυνάμων μέτρων ώστε να αποφευχθούν οι απολύσεις προσωπικού, ενώ η κυβέρνηση ευελπιστεί να αποδεχθεί η τρόικα τη λίστα – την οποία προετοίμασε με μεγάλη προσπάθεια ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρας – με αντισταθμιστικά μέτρα που μπορούν να αποδώσουν 170-220 εκατ. ευρώ.
Η αποδοχή των ισοδυνάμων από την τρόικα θα θεωρηθεί πρώτη «νίκη» για την κυβέρνηση, ειδικά αν καταφέρει, όπως είναι ο στόχος της, να μην περικοπούν τα ειδικά μισθολόγια.
Ο αγώνας αυτός είναι κρίσιμος για τον κ. Σαμαρά, καθώς μια καλή πορεία της κυβέρνησης με ορισμένα θετικά αποτελέσματα σε δημοσιονομικό και διαρθρωτικό επίπεδο, σε συνδυασμό με το δώρο της επιμήκυνσης από τους πιστωτές και την έναρξη συζήτησης για αλλαγές σε σημεία του προγράμματος, θα της δώσει και πόντους στην κοινωνία.
Παράλληλα, από το Μέγαρο Μαξίμου επενδύουν στους κόλπους των πιστωτών στο «χαρτί» ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρηματολογώντας ότι η άνοδός του θα δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα και άρα πρέπει να υποστηριχθεί η κυβέρνηση υπό τον κ. Σαμαρά.
Μέχρι στιγμής στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι γιατί θεωρούν ότι σύμμαχός τους για τις αλλαγές είναι η κοινωνία, με βάση και μετρήσεις που έχουν στη διάθεσή τους. Από τους κόλπους της ΝΔ το μόνο πρόβλημα είναι η έντονη αντίθεση της ΔΑΚΕ, των γαλάζιων συνδικαλιστών, στις ιδιωτικοποιήσεις.
Η αντίδραση αυτή προστέθηκε στην υπόθεση του κ. Ν. Νικολόπουλου, που επιμένει πως παραιτήθηκε γιατί διαφωνεί με τη γραμμή της κυβέρνησης που δεν έθεσε το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης εξ αρχής με έμφαση.

Ασκήσεις ισορροπίας

Μια διαρκής άσκηση ισορροπίας και συμβιβασμών αποδεικνύεται ότι είναι η κυβέρνηση συνεργασίας των τριών κυβερνητικών εταίρων που το τελευταίο διάστημα έχουν αντιπαρατεθεί, κυρίως παρασκηνιακά, αρκετές φορές. Η περασμένη εβδομάδα ήταν ιδιαίτερα κρίσιμη και κυριολεκτικά δοκιμάστηκαν οι αντοχές της κυβέρνησης στο Μέγαρο Μαξίμου, ενώ για να μην επέλθει σύγκρουση έγιναν πολλές προσπάθειες να διατηρηθούν οι λεπτές ισορροπίες μεταξύ των πιέσεων των πιστωτών και του κινδύνου διάλυσης του κοινωνικού ιστού της χώρας.
Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί θα έχουν, κατόπιν επιθυμίας του κ. Σαμαρά, και νέα σύσκεψη την προσεχή Τετάρτη, με αντικείμενο την εξειδίκευση των ενεργειών που πρέπει να γίνουν από ελληνικής πλευράς για να προχωρήσει ή να επανέλθει σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η εξέλιξη για τη δημιουργία της εθνικής διαπραγματευτικής ομάδας που φαίνεται ότι θα έχει τέσσερα επίπεδα: των αρχηγών, των εμπλεκόμενων υπουργών (Οικονομίας, Ανάπτυξης, Εργασίας, Υγείας), των θεσμικών εκπροσώπων (ΣΟΕ, ΔΝΤ, euroworking group) και μια ομάδα ειδικών τεχνοκρατών.
Ο κ. Σαμαράς αφήνει ανοικτό το θέμα της άμεσης εμπλοκής των κκ. Βενιζέλου και Κουβέλη στο εγχείρημα της επαναδιαπραγμάτευσης, αν και οι πρόεδροι του ΠαΣοΚ και της ΔΗΜΑΡ δεν μπορούν να συμμετέχουν σε συμβούλια κορυφής, αλλά να κινηθούν παράλληλα. Ως εκ τούτου μόνο ο Πρωθυπουργός μπορεί να θέσει τα κεντρικά ελληνικά αιτήματα σε επίπεδο κορυφής στην ΕΕ.

Στήριξη σε Στουρνάρα
«Γιάννη, σε εμπιστεύομαι, μην ακούς κανέναν»
«Γιάννη, σε εμπιστεύομαι απόλυτα. Μην ακούς κανέναν. Να κάνεις τη δουλειά σου και όλα θα πάνε καλά». Με αυτή τη φράση πριν από λίγες ημέρες ο Πρωθυπουργός έδειξε την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών.
Ο κ. Σαμαράς θεωρεί ότι αποτελεί χρήσιμο «εργαλείο» για να λειτουργήσει αποτελεσματικά η κυβερνητική μηχανή, αφού θεωρεί ότι ο κ. Στουρνάρας δεν θα υπολογίσει το πολιτικό κόστος. «Για ό,τι πρόβλημα έχεις θα επικοινωνείς με τον Κώστα και τον Δημήτρη» του είπε ευθέως, εννοώντας τον διευθυντή του γραφείου του κ. Κ. Μπούρα και τον υπουργό Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτη, ενώ του διευκρίνισε πως το τηλέφωνό του είναι ανοικτό όλο το 24ωρο.
Στην αρχή της περασμένης εβδομάδας ξαφνιάστηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου από την επίθεση του κ. Βενιζέλου και τις αναφορές από το ΠαΣοΚ ότι ο κ. Στουρνάρας δεν μπορεί να διαπραγματευθεί επαρκώς.
Στη σύσκεψη που έγινε υπό τον Πρωθυπουργό στο Μέγαρο Μαξίμου με τους πολιτικούς αρχηγούς, τους κκ. Ευ. Βενιζέλο και Φ. Κουβέλη, η παρεξήγηση λύθηκε, παρόντος του κ. Στουρνάρα, στον οποίο είχε συστήσει ο κ. Σαμαράς: «Γιάννη, να είσαι ευγενικός».
Ο Πρωθυπουργός ξέρει ότι ενδεχόμενη αποδυνάμωση του κ. Στουρνάρα θα επιδράσει πολύ αρνητικά στην κυβέρνηση και θεωρεί πως δεν μπορεί κάθε κίνηση του υπουργού του να μπαίνει στο μικροσκόπιο των κυβερνητικών εταίρων.
Το περίεργο κλίμα που δημιουργήθηκε στην Αθήνα για τον υπουργό Οικονομικών από τους κυβερνητικούς εταίρους, ΠαΣοΚ και ΔΗΜΑΡ, συζητήθηκε εκτενώς και στις Βρυξέλλες. Και όπως πληροφορήθηκε «Το Βήμα», κοινοτικές πηγές αναρωτιούνταν αν ο υπουργός Οικονομικών λειτουργεί υπό την επιτροπεία των τριών αρχηγών και αν θα πρέπει να τους συμβουλεύεται ανά πάσα στιγμή.
«Η θεσμική διαπραγμάτευση του υπουργού δεν αναιρείται» είναι η απάντηση από κυβερνητικούς παράγοντες που διευκρινίζουν ότι οι αρχηγοί θα δραστηριοποιηθούν επικουρικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική