ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ

Οι Γάλλοι της Credit Agricole εμφανίζονται αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν την Εμπορική

ΥΠΟ ΕΠΙΤΗΡΗΣΗ | tovima.gr
Οι ζημιές…
 • Οι Γάλλοι της Credit Agricole εμφανίζονται αποφασισμένοι να εγκαταλείψουν την Εμπορική, αφού η επένδυσή τους στην Ελλάδα εξακολουθεί να τους βάζει μέσα. Ως σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν χάσει περί τα 6 δισ. ευρώ και τώρα πρέπει να βάλουν άλλα 2-2,5 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίησή της.
 • Σύνολο περί τα 8,5 δισ. ευρώ, όσο αποτιμάται ο όμιλος στο Χρηματιστήριο του Παρισιού. Είναι προφανές ότι το διοικητικό συμβούλιο και οι μέτοχοι έχουν βαρεθεί να βάζουν λεφτά στην Ελλάδα. Η διάθεση αυτή έχει ανοίξει την όρεξη των ελλήνων τραπεζιτών για την Εμπορική..
…το σύστημα
 • Ψάχνοντας όμως βρήκαν ότι η τράπεζα έχει υψηλό λειτουργικό κόστος. Το σύνολο των εξόδων ως ποσοστό του ενεργητικού είναι διπλάσιο από τον μέσο όρο των άλλων μεγάλων τραπεζών, ενώ τα έξοδα αποτελούν το 77% των εσόδων όταν για τις άλλες τράπεζες είναι 55%!
 • Οπως λέγεται στην αγορά, αυτό είναι αποτέλεσμα του πελατειακού συστήματος που έκτισαν προηγούμενες διοικήσεις και το οποίο όπως φαίνεται έχει ριζώσει για τα καλά στην τράπεζα.
 • Και αυτό αν ληφθεί υπόψη ότι για την εξυγίανσή της έχουν μοχθήσει στο παρελθόν τόσο ο νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιώργος Προβόπουλος (σκίτσο) όσο και ο νυν υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, οι οποίοι διετέλεσαν πρόεδροι της Εμπορικής στην προ Γάλλων εποχή.
…και τα καπέλα
 • Οι Γάλλοι ήταν λαμπρή επιλογή του τότε τσάρου της Οικονομίας κ. Γιώργου Αλογοσκούφη,ο οποίος τους επέλεξε για να ενισχύσει τον ανταγωνισμό καθώς ευελπιστούσε ότι θα φέρουν φθηνότερο χρήμα εξαιτίας του μεγέθους της μητρικής!
 • Από τη σύγκριση των στοιχείων προκύπτει ότι οι Γάλλοι όχι μόνο δεν πουλάνε φθηνότερα αλλά βάζουν μεγαλύτερο «καπέλο». Ενώ το μέσο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο των μεγαλύτερων ελληνικών τραπεζών διαμορφώνεται στο 2,15%, της Εμπορικής ανέρχεται σε 2,20%.
 • Επίσης, οι προμήθειες που εισπράττουν ανέρχονται σε 0,57% επί των συνολικών χορηγήσεων όταν ο μέσος όρος των άλλων τραπεζών είναι 0,46%. Τι να κάνουν οι άνθρωποι, πρέπει να καλύψουν τις ζημιές…
Το δάνειο…
 • Οι ελληνικές τράπεζες έχουν πέσει θύμα της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα και αυτό είναι από όλους αντιληπτό. Από την άλλη όμως οι πρακτικές που ακολουθούν οδηγούν σε απόγνωση ακόμη και ενήμερους δανειολήπτες, ενώ ρίχνουν νερό στον μύλο όσων μιλούν για «αιμοδιψείς τραπεζίτες» και «τράπεζες βαμπίρ».
 • Η παρακάτω περίπτωση είναι χαρακτηριστική. Μια μικρομεσαία επιχείρηση πήρε το 2008 επιχειρηματικό δάνειο από μεγάλη ιδιωτική τράπεζα σε αλληλόχρεο λογαριασμό, το οποίο ως και σήμερα εξυπηρετείται κανονικά.
…η πρόταση
 • Τον Φεβρουάριο του 2012 ο επιχειρηματίας δέχτηκε τηλεφώνημα από το κατάστημα που είχε συνάψει το δάνειο με το οποίο τον ενημέρωναν πως θα αυξηθεί το επιτόκιο που πληρώνει με τη δικαιολογία ότι το αρχικό επιτόκιο είναι πάρα πολύ χαμηλό!
 • Ο επιχειρηματίας δεν το δέχτηκε και στις 2 Μαΐου του έστειλαν φαξ ότι άλλαξε το επιτόκιο. Συμβουλεύτηκε δικηγόρο και έστειλε επιστολή με την οποία τους ενημέρωνε ότι δεν συναινεί στη μεταβολή του επιτοκίου.
…το εξώδικο
 • Τελικά στις 15 Ιουνίου του γνωστοποίησαν με εξώδικο την οριστική απόφαση της τράπεζας ότι το επιτόκιο θα αυξηθεί πάνω από 2% με την αιτιολογία ότι επειδή το 2011 οι πωλήσεις της εταιρείας υποχώρησαν κατά περίπου 10%, προκύπτει αυξημένος πιστωτικός κίνδυνος για την τράπεζα, που σημαίνει ότι πρέπει να τηρεί περισσότερα κεφάλαια έναντι δυνητικού μελλοντικού κινδύνου.
 • Στο εξώδικο μάλιστα επισημαίνεται πως αν ο επιχειρηματίας δεν συναινέσει θα ζητήσουν το κλείσιμο του αλληλόχρεου λογαριασμού ή αν το επιθυμεί, να μεταφέρει το δάνειο σε άλλη τράπεζα! Λες και αν είχε το κεφάλαιο ο δανειολήπτης δεν θα είχε ήδη κλείσει τον λογαριασμό από μόνος του.
…και το κερασάκι
 • Η ουσία είναι ότι ένα κόστος 2,8% η τράπεζα το ανεβάζει στο 5,3%, αύξηση που στη σημερινή εποχή μπορεί να καταστήσει προβληματική μια υγιή επιχείρηση, η οποία ήταν ενήμερη με τα δάνειά της.
 • Πάντως το κερασάκι της υπόθεσης είναι ότι πριν από δυο ήμερες τηλεφώνησαν από το κατάστημα και ενημέρωσαν τον επιχειρηματία ότι τους χρωστά 50 ευρώ για την έκδοση του εξωδίκου και θα πρέπει να τακτοποιήσει άμεσα την οφειλή του!

Ανάμεικτα συναισθήματα
 • Με ανάμεικτα συναισθήματα υποδέχθηκαν τη συμφωνία για την κλαδική σύμβαση εργασίας στα ξενοδοχεία εργοδότες και εργαζόμενοι, η οποία προβλέπει μείωση κατά 15% των βασικών μισθών και διατήρηση όλων των υπολοίπων οικονομικών και θεσμικών ρυθμίσεων των παλαιότερων συμβάσεων.
 • Οι εκπρόσωποι των ξενοδόχων δεν έκρυβαν την ικανοποίησή τους μιλώντας για ορθολογική και ρεαλιστική ρύθμιση του προβλήματος των αμοιβών στον τουρισμό, ενώ η ηγεσία των ξενοδοχοϋπαλλήλων προσπαθούσε να «δικαιολογήσει» την απόφαση και να αντικρούσει την «εσωτερική αντιπολίτευση».
 • «Είχαμε να διαλέξουμε μεταξύ της πλήρους απώλειας της σύμβασης με την καθιέρωση των ατομικών συμβάσεων που προέβλεπαν μειώσεις 50% και τη διατήρησή της με την υπογραφή νέας με μειώσεις 15%» αναφέρει.
 • Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι πρώτες εκτιμήσεις για την τρέχουσα τουριστική περίοδο κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικές είναι. Η πληρότητα των ξενοδοχείων αναμένεται να μειωθεί κατά 10%, τα έσοδα κατά 15% – 20%.
 • Σε αυτή τη συγκυρία συνεπώς η υπογραφή της σύμβασης και η διασφάλιση της εργασιακής ειρήνης αλλά και των θέσεων απασχόλησης μόνο ως θετική εξέλιξη θα μπορούσαν να σχολιαστούν.
 • Πάντως όσοι κατακρίνουν τους συνδικαλιστές που υπέγραψαν τη σύμβαση θα πρέπει να αναζητήσουν τα στοιχεία της αγοράς εργασίας σύμφωνα με τα οποία οι μειώσεις μισθών μεσοσταθμικά πλησιάζουν το 23%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις αγγίζουν το 35%.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk