Χωρίς στρατηγική

Οι εκλογές πέρασαν, οι κάλπες άνοιξαν, οι ψήφοι καταμετρήθηκαν, ο κουρνιαχτός

Χωρίς στρατηγική | tovima.gr
Οι εκλογές πέρασαν, οι κάλπες άνοιξαν, οι ψήφοι καταμετρήθηκαν, ο προεκλογικός κουρνιαχτός κάθησε, η νέα κυβέρνηση ανέλαβε καθήκοντα και ορισμένοι ακόμα το βιολί τους: επιμένουν στην επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου τώρα. Μεταξύ αυτών και πολλοί πολιτικοί αρχηγοί. Οπως οι πρόεδροι του ΣΥΡΙΖΑ κ. Αλέξης Τσίπρας και του ΠαΣοΚ κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος δυσαρεστήθηκε από τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα ότι δεν μπορούμε να συζητήσουμε τίποτα με τους πιστωτές μας προτού επαναφέρουμε σε τροχιά το οικονομικό πρόγραμμα της Ελλάδος.
Τι και αν οι πιστωτές μας μάς λένε σε όλους τους τόνους ότι δεν έχουν διάθεση να επαναδιαπραγματευθούν μαζί μας, εμείς επιμένουμε. «Δεν θα γίνει επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου» δηλώνει ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, «δεν βρισκόμαστε σε διάθεση διαπραγμάτευσης ή επαναδιαπραγμάτευσης» ξεκαθαρίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. Πράγματι, το τελευταίο ζήτημα που απασχολεί σήμερα τους πιστωτές μας είναι η επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου. Τη στιγμή που έχουν να αντιμετωπίσουν τη διάσωση της Ισπανίας και της Ιταλίας, το να ασχολούνται με την Ελλάδα είναι μάλλον πολυτέλεια.
Δεν υποστηρίζουμε ότι δεν θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθούμε όρους του μνημονίου και ειδικότερα εκείνους που επιτείνουν την ύφεση ή να αξιώσουμε επιμήκυνση του προγράμματος. Εκείνο που υποστηρίζουμε είναι ότι στην όποια διαπραγμάτευση θα πρέπει να υπάρχει στρατηγική. Και στην παρούσα φάση η καλύτερη στρατηγική επιλογή είναι να περιμένουμε. Να περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει η διαπραγμάτευση με την Ισπανία και την Ιταλία, να φύγουμε από το προσκήνιο για 2-3 τρίμηνα, όσο τα φώτα της δημοσιότητας θα βρίσκονται στραμμένα στην Ισπανία, στο μεταξύ να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη ώστε να έχουμε να επιδείξουμε κάποια πρόοδο και μετά να δούμε τι μπορούμε να πάρουμε.

Αν δώσουν στην Ισπανία εγγυήσεις, να διεκδικήσουμε και εμείς, αν δώσουν παράταση, να ζητήσουμε και εμείς κ.ο.κ.

Δεν είναι τυχαίο που η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ έκανε λόγο την Παρασκευή για παράταση λίγων εβδομάδων στην Ελλάδα. Διότι αν π.χ. δώσουν σε εμάς δύο χρόνια, τι θα πρέπει να δώσουν στην Ισπανία; Οι Ευρωπαίοι λοιπόν μας κάνουν χάρη που δεν συζητούν τώρα την επαναδιαπραγμάτευση. Διότι αν το συζητήσουν με το ζήτημα της Ισπανίας ανοικτό, θα μας εξοντώσουν. Είναι τουλάχιστον αυτοκτονικό να ζητάμε επαναδιαπραγμάτευση σε αυτή τη φάση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk