Το κενοτάφιο της δημόσιας περιουσίας

Η δημόσια περιουσία βρίσκεται στο προσκήνιο της συζήτησης. Η έκβασή της, μαζί φυσικά με τις σχετικές αποφάσεις, θα ορίσει κατά ένα μεγάλο μέρος και την έκβαση της συνολικής πολιτικής σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.

Το κενοτάφιο της δημόσιας περιουσίας | tovima.gr
Η δημόσια περιουσία βρίσκεται στο προσκήνιο της συζήτησης. Η έκβασή της, μαζί φυσικά με τις σχετικές αποφάσεις, θα ορίσει κατά ένα μεγάλο μέρος και την έκβαση της συνολικής πολιτικής σύγκρουσης που βρίσκεται σε εξέλιξη στη χώρα.
Η φάση μετάβασης που διανύουμε και που οι οδυνηρές πλευρές της θα βιώνονται όλο και περισσότερο, επικυρώνει το τέλος μιας πολιτικής αντίληψης που πρόταξε το κράτος ως εργαλείο επιρροής και εξουσίας. Το κράτος αυτό είναι φυσικά μεγάλο, είναι το κράτος-μεγάλος εργοδότης, είναι το κράτος-εν δυνάμει ιδιοκτήτης των πάντων, των αγαθών, της κοινωνίας και των ανθρώπων. Είναι το δουλοκτητικό κράτος.
Η συζήτηση σχετικά με τη δημόσια περιουσία έχει στον πυρήνα της αυτή τη διάσταση.
Δεξιά και Αριστερά σε αυτόν τον τόπο συναντήθηκαν σε ένα θέμα: στη λατρεία του κράτους.
Ετσι, παρατηρούμε σήμερα, που οι πόροι δεν υπάρχουν πια για να τροφοδοτηθεί αυτή η αντίληψη εξουσίας, να ανακαλύπτεται η δημόσια περιουσία ως εν δυνάμει πηγή πλούτου και ανάπτυξης. Ως τώρα αυτή η δημόσια περιουσία, υπαρκτή αλλά παραμελημένη, υπαρκτή αλλά συνειδητά αναξιοποίητη, δεν είναι παρά ένα κενοτάφιο. Δεν έχει καμία απολύτως αξία για τον λαό, αφού δεν αποδίδει εισόδημα, δεν μετατρέπεται σε πηγή πλούτου και δεν συντελεί στην οικονομική δραστηριότητα και στην ανάπτυξη.
Είναι απολύτως αναγκαία και επείγουσα σήμερα η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Με ταχύτητα, σχέδιο και στρατηγική, η κυβέρνηση, που πριν από λίγες ημέρες, στις 17 Ιουνίου, πήρε την εντολή για να βρει λύσεις, αντιτασσόμενη στις ασκήσεις πολιτικού ακτιβισμού της αντιπολίτευσης, πρέπει να προχωρήσει με αποτελεσματικότητα στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Οι κλαυθμοί και οι οιμωγές, ανάμεικτοι με κορόνες περί περηφάνιας και πατριωτισμού, δεν αποτελούν παρά υποκρισία απέναντι σ’ αυτούς που δεν βλέπουν φως στον ορίζοντα της απασχόλησης και της εργασίας.
Αποφάσεις λοιπόν, και αφήστε τους εκφραστές του παρελθόντος να ανάβουν λαμπάδες σε κενοτάφια.

Ο κ. Λευτέρης Κουσούλης είναι πολιτικός επιστήμων.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Γνώμες
Σίβυλλα
Helios Kiosk