Ζ. Κ. Γιούνκερ: Να αποφασισθεί άμεσα η συνταγματικότητα του ΕΜΣ

Είναι μια σαφής έκκληση από τις Βρυξέλλες προς την Καρλσρούη, γράφει το περιοδικό «Der Spiegel». Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλωντ Γιούνκερ επικρίνει το γεγονός ότι το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο πιθανόν θέλει να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο, για να εκδώσει απόφαση σχετικά με τη συνταγματικότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕΜΣ.

Είναι μια σαφής έκκληση από τις Βρυξέλλες προς την Καρλσρούη, γράφει το περιοδικό «Der Spiegel». Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ επικρίνει το γεγονός ότι το γερμανικό Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο πιθανόν να θέλει να περιμένει μέχρι το φθινόπωρο, για να εκδώσει απόφαση σχετικά με τη συνταγματικότητα του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης ΕΜΣ. «Κάτι τέτοιο δεν βοηθάει», δήλωσε ο Γιούνκερ στο περιοδικό και προέτρεψε τους δικαστές να βιαστούν. «Πιστεύω ότι γνωρίζουν εντός ποίων χρονικών ορίων κατ’ ανώτατον πρέπει να κινηθούμε», είπε, υπαινισσόμενος την προβλεπόμενη για τον Σεπτέμβριο απόφαση σχετικά με το αν η Ελλάδα θα μπορέσει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης.

Ο Γιούνκερ δεν θέλησε να απαντήσει ακόμα συγκεκριμένα στο ερώτημα για έξοδο της υπερχρεωμένης Ελλάδας από το ευρώ, δήλωσε όμως επικριτικά: «Είναι γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν εφήρμοσε το πρόγραμμα όπως είχε συμφωνηθεί. Είναι επίσης σαφές ότι θα κοστίσει περισσότερα χρήματα το να δοθεί περισσότερος χρόνος στην Ελλάδα, προκειμένου να υλοποιήσει τους συμπεφωνημένους στόχους».

Μόνον όταν η τρόικα παρουσιάσει την έκθεσή της, θα μπορέσει να αποσαφηνιστεί αν οι Ευρωπαίοι και το ΔΝΤ είναι πρόθυμοι να διαθέσουν τα επιπλέον χρήματα.

Οσον αφορά τη διαμάχη για την ερμηνεία των αποτελεσμάτων της τελευταίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο Γιούνκερ υποστήριξε την καγκελάριο Aνγκελα Μέρκελ, λέγοντας: «Δεν μπορώ να διαπιστώσω ότι η καγκελάριος ενέκρινε χωρίς αντίρρηση όλα όσα της παρουσιάστηκαν». Αντίθετα, ο Γιούνκερ επέκρινε το ότι ο ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι εμφάνισε τον εαυτό του ως τον νικητή της συνόδου. «Δεν είθισται να γίνεται η σύνοδος κορυφής αντικείμενο εκμετάλλευσης για τη σκηνοθεσία πολιτικών νικών ή ηττών. Εκείνο που ισχύει είναι ότι στην Ευρώπη ή όλοι μαζί νικάμε ή όλοι μαζί χάνουμε» είπε.

Ο Γιούνκερ όμως δεν έχει σαφή άποψη μόνο για τα μέτρα κατά της παρούσας κρίσης, αλλά τάσσεται και υπέρ μιας ριζικής ανανέωσης των προσώπων που κατέχουν κορυφαία αξιώματα στην ΕΕ. Ταυτόχρονα υποστήριξε τη θέσπιση ενός Ευρωπαίου Προέδρου: «Θα ήμουν υπέρ της δημιουργίας, στο τέλος της διαδικασίας, του αξιώματος ενός Ευρωπαίου Προέδρου, ο οποίος θα εκλέγεται απευθείας από τους πολίτες της ΕΕ», είπε και πρότεινε ως «προστάδιο» τη συγχώνευση των αξιωμάτων του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο Γιούνκερ είναι επίσης υπέρ της καθιέρωσης ενός ευρωπαίου υπουργού οικονομικών, μετά από συγχώνευση της θέσης του Επιτρόπου Νομισματικών Υποθέσεων με εκείνην του προέδρου του Eurogroup. Πάντως ο ίδιος δήλωσε ότι επιθυμεί να τον διαδεχτεί στην προεδρία του Eurogroup ο γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε: «Κατά τη γνώμη μου, ο Σόιμπλε πληροί όλες τις προϋποθέσεις, για να γίνει πρόεδρος του Eurogroup» δήλωσε.

Ο Γιούνκερ δεν συμμερίζεται την ιδέα κατανομής της προεδρίας του Eurogroup μεταξύ Γερμανίας και Γαλλίας: «Οι αποφάσεις στην Ευρώπη βέβαια μπορούν να προκύψουν μόνον αν συμφωνούν η Γαλλία και η Γερμανία, αλλά είναι επίσης ορθό και το ότι ακολουθώντας μοναχικούς δρόμους δεν γίνεται κανείς ιδιαίτερα αγαπητός στα υπόλοιπα κράτη-μέλη» είπε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk