Παίζουν «κρυφτό» με τους επενδυτές

Οι μονάδες του ομίλου Πετζετάκι στην Ελλάδα έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια τη λειτουργία τους λόγω προβλημάτων ρευστότητας, προμηθευτές έχουν αιτηθεί την πτώχευση της θυγατρικής Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος, η αγωνία των 260 εργαζομένων κορυφώνεται αλλά η διοίκηση υπό τον κ. Γιώργο Πετζετάκι διατηρεί ακόμη την πολυτέλεια να απορρίπτει ενδιαφερόμενους επενδυτές.

Οι μονάδες του ομίλου Πετζετάκι στην Ελλάδα έχουν σταματήσει εδώ και δύο χρόνια τη λειτουργία τους λόγω προβλημάτων ρευστότητας, προμηθευτές έχουν αιτηθεί την πτώχευση της θυγατρικής Πετζετάκις Βορείου Ελλάδος, η αγωνία των 260 εργαζομένων κορυφώνεται αλλά η διοίκηση υπό τον κ. Γιώργο Πετζετάκι διατηρεί ακόμη την πολυτέλεια να απορρίπτει ενδιαφερόμενους επενδυτές.
Τουλάχιστον έτσι προκύπτει από τις επίσημες ανακοινώσεις που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας από την πλευρά της εταιρείας αλλά και του συμβούλου που είχε προσλάβει η διοίκηση για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή, τη Lead Finance.
Η Lead Finance υπέγραψε εξάμηνη σύμβαση στις 9 Ιανουαρίου 2012 με την εταιρεία με στόχο να βρει επενδυτή.
Σύμφωνα με τη Lead, πριν από τη λήξη της σύμβασης βρήκε επενδυτή από τις ΗΠΑ με την επωνυμία Northeast Management Partners και κατέληξε με το σύνολο των ομολογιούχων δανειστών της Πετζετάκις σε συμφωνία η οποία μειώνει τον δανεισμό της μητρικής εταιρείας από 140 εκατομμύρια ευρώ σε 12,5 εκατομμύρια (τα υπόλοιπα κεφαλαιοποιούνται). Οπως ισχυρίζεται η Lead, η λύση αυτή αποτυπώθηκε αφενός σε Επιστολή Προθέσεως που υπέγραψαν όλες οι ελληνικές τράπεζες στις 22 Ιουνίου.
Επίσης, οι εργαζόμενοι συμφώνησαν να λάβουν τα δεδουλευμένα τους (23 μισθούς) εκτός από την περίοδο που είχαν προχωρήσει σε επίσχεση εργασίας, ενώ οι προμηθευτές θα δέχονταν κούρεμα της τάξης του 90% στις απαιτήσεις τους προς τον όμιλο. Οι Αμερικανοί θα έβαζαν άμεσα περίπου 20 εκατ. ευρώ.
Βεβαίως, για όλα αυτά έπρεπε να υπογράψει ο κ. Πετζετάκις, ο οποίος όμως όχι μόνο δεν υπέγραψε αλλά η εταιρεία με ανακοίνωσή της αναφέρει ότι δεν είναι ενήμερη για καμία συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή και γνωστοποίησε ότι έχει καταγγείλει με εξώδικο εδώ και δύο μήνες τη σύμβαση με τη Lead «για σοβαρό λόγο».
Ενημέρωσε επίσης ότι υπάρχει έτερος υποψήφιος επενδυτής, η αυστραλιανή εταιρεία Concritech, η οποία κατέβαλε εγγυήσεις και διέσωσε τη θυγατρική της Νοτίου Αφρικής από πτώχευση την οποία θα επεδίωκε τοπικός ανταγωνιστής που είχε αγοράσει δάνεια της θυγατρικής. Στην ανακοίνωσή της η εισηγμένη εταιρεία αναφέρει πως η Northeast δεν προσκόμισε τα proof of funds που είναι απαραίτητα για την απόδειξη της φερεγγυότητάς της έναντι των πιστωτών και την κατηγορεί μαζί με τη Lead ότι «έχοντας πλήρη γνώση της ύπαρξης εχέγγυου επενδυτικού σχήματος στη Νότια Αφρική και τον όμιλο, είχαν ως μοναδικό μέλημα την αξιοποίηση αυτής της πληροφόρησης προκειμένου να δημιουργήσουν τετελεσμένα γεγονότα και ασφυκτικές προθεσμίες για να αποκομίσουν τεράστια χρηματικά ποσά, χωρίς να επενδύσουν ούτε 1 ευρώ». Τέλος, επισημαίνει πως η Πετζετάκις «έχει δρομολογήσει ενέργειες ενημέρωσης και καταγγελίας των ως άνω ύποπτων πρακτικών στις αρμόδιες εποπτικές αρχές της Ελλάδος και της Βορείου Αμερικής».
Η Lead με τη σειρά της υποστηρίζει ότι η καταγγελία της σύμβασης ήταν παράνομη και είχε «ως μοναδικό σκοπό τη μεταβίβαση της επιτευχθείσης από εμάς συμφωνίας σε νέο επενδυτή, επιλογής του βασικού μετόχου της Πετζετάκις».

Ραντεβού στην Αθήνα
Αυτή την εβδομάδα καταφθάνουν στην Αθήνα στελέχη της Northeast τα οποία θα συναντηθούν με τις τράπεζες. Παρών θα είναι και ο κ. Πετζετάκις, ο οποίος θα πρέπει να πείσει ότι όντως η πρόταση που έχει είναι η καλύτερη, είναι προς το συμφέρον της εταιρείας, και να λάβει το «ΟΚ» για να την υλοποιήσει. Μακάρι για την πολύπαθη εταιρεία να ισχύσει το «όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος». Σε αντίθετη περίπτωση, θα έχουμε το εξής παράδοξο: να υπάρχουν τρεις υποψήφιοι επενδυτές – αν λάβουμε υπόψη και τη διαβόητη Javes Services που ταλαιπώρησε δύο χρόνια τον όμιλο χωρίς ποτέ να βάλει λεφτά – αλλά η ιστορική βιομηχανία να οδεύσει προς την πτώχευση.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk