Αποκρατικοποιήσεις με 30%

Το ενδεχόμενο οι αποκρατικοποιήσεις να γίνουν αρχικά με την πώληση ποσοστού της τάξεως του 30% και την εκχώρηση του μάνατζμεντ ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην παρούσα συγκυρία εξετάζει η κυβέρνηση. Οπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, διαπιστώνεται ότι με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας και την πολιτική αβεβαιότητα που πηγάζει από το εγχείρημα της συγκυβέρνησης, οι επενδυτές δυσκολεύονται να δεσμεύσουν κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα.

Το ενδεχόμενο οι αποκρατικοποιήσεις να γίνουν αρχικά με την πώληση ποσοστού της τάξεως του 30% και την εκχώρηση του μάνατζμεντ ώστε να διευκολυνθεί η συμμετοχή ξένων επενδυτών στην παρούσα συγκυρία εξετάζει η κυβέρνηση. Οπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, διαπιστώνεται ότι με δεδομένη την κατάσταση της οικονομίας και την πολιτική αβεβαιότητα που πηγάζει από το εγχείρημα της συγκυβέρνησης, οι επενδυτές δυσκολεύονται να δεσμεύσουν κεφάλαια για επενδύσεις στην Ελλάδα. Ως εκ τούτου θεωρείται ότι θα διευκόλυνε τη διαδικασία προσέλκυσης επενδυτικού ενδιαφέροντος αν οι αποκρατικοποιήσεις γίνουν όχι με την πώληση του 100% της εταιρείας αλλά ενός ποσοστού της τάξεως του 30% και την παράλληλη εκχώρηση του μάνατζμεντ με την ταυτόχρονη δέσμευση των επενδυτών ότι σταδιακά και υπό προϋποθέσεις θα αυξήσουν τη συμμετοχή τους στην εταιρεία στο μέλλον.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το θέμα αυτό έθεσαν στην κυβέρνηση ξένοι επενδυτές που έχουν ήδη μικρή παρουσία σε ΔΕΚΟ και οι οποίοι ενδιαφέρονται για αποκρατικοποιήσεις εταιρειών κοινής ωφέλειας. «Δώστε μας σε πρώτη φάση το 35% και το μάνατζμεντ διότι δύσκολα θα μπορέσουμε να περάσουμε από το διοικητικό συμβούλιο της μητρικής εξαγορά του συνόλου της επιχείρησης καθώς όλοι εμφανίζονται εξαιρετικά επιφυλακτικοί να βάλουν λεφτά στην Ελλάδα» φέρεται να διαμήνυσαν στην ελληνική πλευρά.
Το ενδεχόμενο αυτό φαίνεται πως ωριμάζει στην κυβέρνηση καθώς είναι σαφής η πρόθεσή της να επιταχύνει τις αποκρατικοποιήσεις, η δυναμική ανάπτυξης των οποίων εκτιμά ότι μπορεί να δώσει στην οικονομία την ώθηση που απαιτείται για να ξεκολλήσει από το τέλμα της ύφεσης. Κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι για να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις χρειάζεται αποφασιστικότητα και ταχύτητα στη λήψη των αποφάσεων και συντονισμός στην υλοποίησή τους. Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς εξετάζει εισήγηση για τη συγκρότηση ενός οργάνου που θα χειριστεί όχι μόνο το κρίσιμο θέμα των αποκρατικοποιήσεων αλλά και των διαρθρωτικών αλλαγών που απαιτούνται για την ανασυγκρότηση και τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας.
Σε αυτό θα συμμετέχει ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος κ. Γιώργος Προβόπουλος. Το όργανο, στο οποίο θα ηγείται ο υπουργός Οικονομικών, θα τελεί υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού, ο οποίος θα παρέχει στους δύο υπουργούς την κάλυψη για να προχωρούν στην ταχύτερη υλοποίηση των αποφάσεων. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι οι επικεφαλής των δύο παραγωγικών υπουργείων κκ. Στουρνάρας και Χατζηδάκης θα μπορούν να εργαστούν ως ομάδα για τον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης. Συμβουλευτικός θα είναι ο ρόλος του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ο οποίος από τη θέση του έχει μια γενικότερη θεώρηση για την ελληνική οικονομία και τις αλλαγές που απαιτούνται όχι μόνο σε θεσμικό επίπεδο αλλά και σε επίπεδο οργάνωσης του Δημοσίου προκειμένου να επιτευχθεί ο μετασχηματισμός του κράτους και της οικονομίας.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk