Αναταράξεις στις κυπριακές τράπεζες

Σοβαρές αναταράξεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα προκαλεί η έκθεσή του στην Ελλάδα μέσω κρατικών ομολόγων και δανείων που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι κυπριακές τράπεζες που μέχρι πρότινος μετέδιδαν την εικόνα ενός ασφαλούς καταφυγίου, το οποίο βρίσκεται έξω από τη δίνη του κυκλώνα που πλήττει την ελληνική οικονομία, άρχισαν να ζητούν… λεφτά.

Σοβαρές αναταράξεις στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα προκαλεί η έκθεσή του στην Ελλάδα μέσω κρατικών ομολόγων και δανείων που έχουν χορηγηθεί σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά. Οι κυπριακές τράπεζες που μέχρι πρότινος μετέδιδαν την εικόνα ενός ασφαλούς καταφυγίου, το οποίο βρίσκεται έξω από τη δίνη του κυκλώνα που πλήττει την ελληνική οικονομία, άρχισαν να ζητούν… λεφτά. Η Λαϊκή Τράπεζα με συνοπτικές διαδικασίες πέρασε στον έλεγχο του Κυπριακού Δημοσίου μετά την πλήρη κάλυψη από μέρους του της απαραίτητης αύξησης των 1,8 δισ. ευρώ, ενώ στην Τράπεζα Κύπρου, λίγα 24ωρα μετά το επίσημο αίτημά της για κρατική ενίσχυση της τάξης των 500 εκατ. ευρώ, αποχώρησε από τη διοικητική της πυραμίδα, έπειτα από 33 χρόνια εργασίας στο Συγκρότημα, ο διευθύνων σύμβουλός της κ. Ανδρέας Ηλιάδης.
Τραπεζικοί κύκλοι μιλούν για έναν υπόγειο πόλεμο που μαίνεται μεταξύ της πολιτικής ηγεσίας της χώρας και των τραπεζιτών, με την κυβέρνηση να τους κατηγορεί για το γεγονός ότι αναγκάστηκε λόγω των ζημιών του χρηματοπιστωτικού κλάδου να προσφύγει στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης για την κάλυψη των δημοσιονομικών ελλειμμάτων και την αναχρηματοδότηση του χρέους της.
Οι απελθούσες διοικήσεις, αλλά και μερίδα μετόχων των δύο μεγαλύτερων κυπριακών τραπεζών, κάνουν λόγο για «κυνήγι μαγισσών» από την πλευρά των εποπτικών αρχών μετά το ξέσπασμα της κρίσης, με προφανή στόχο τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης και την αποποίηση των ευθυνών της πολιτικής ηγεσίας για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η οικονομία του νησιού.
Ελλαδίτες μέτοχοι της Λαϊκής, που πρόσκεινται στην πλευρά του κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, υπογραμμίζουν ότι όλα τα χρόνια που ήλεγχαν το μάνατζμεντ του ομίλου, ο πρώην διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Κύπρου κ. Αθανάσιου Ορφανίδη ασκούσε στη διοίκηση της τράπεζας «στενό μαρκάρισμα». Συγκεκριμένα, μιλούν για εμμονή του στο ζήτημα των μετοχοδανείων που είχαν χορηγηθεί, ενός είδους χρηματοδότησης που μέχρι πρότινος ήταν ευρέως αποδεκτή.
Επιπλέον, του χρεώνουν τον σχεδιασμό της νομοθεσίας για την ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου μετά το PSI, η οποία όπως αναφέρουν οδηγεί στην κρατικοποίηση του συστήματος λόγω των σοβαρών αντικινήτρων συμμετοχής των ιδιωτών επενδυτών στις αναγκαίες αυξήσεις κεφαλαίου. Πηγές από την κυπριακή νομισματική αρχή ανταπαντούν ότι οι ζημιές του ομίλου αποτυπώνουν πλήρως το μέγεθος του προβλήματος στη Λαϊκή, σημειώνοντας ότι οι υπηρεσίες τους έκαναν απλώς τη δουλειά τους.
Και εκεί όπου υπήρχε η αίσθηση ότι το κεφαλαιακό πρόβλημα περιορίζεται μόνο στη Λαϊκή, προέκυψε θέμα και με την Τράπεζα Κύπρου, που πυροδότησε τις πρόσφατες μεταβολές στη σύνθεση του διοικητικού της συμβουλίου. Τόσο ο νυν διοικητής της κεντρικής τράπεζας κ. Πανίκος Δημητριάδης όσο και η κυπριακή κυβέρνηση στράφηκαν κατά του κ. Ηλιάδη, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από λίγες ημέρες από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου.
Συγκεκριμένα, του χρεώνουν το γεγονός ότι στη γενική συνέλευση των μετόχων της τράπεζας τον Ιούνιο έκανε λόγο για ένα έλλειμμα κεφαλαίων της τάξης των 200 εκατ. ευρώ και λίγες ημέρες αργότερα το Συγκρότημα υπέβαλε αίτημα για βοήθεια από το Δημόσιο ύψους 500 εκατ. ευρώ.
«Η στήριξη που ζητήσαμε είναι προσωρινή, προκειμένου να μην πουλήσουμε όσο όσο στοιχεία του ενεργητικού μας» σημειώνουν πηγές από την Τράπεζα Κύπρου, κάνοντας λόγο για «προσπάθεια της κυβέρνησης να δικαιολογήσει την κακή οικονομική διαχείριση των τελευταίων ετών, που την οδήγησαν στην ανάγκη αναζήτησης εξωτερικής χρηματοδοτικής ενίσχυσης».
Το επόμενο χρονικό διάστημα αναμένονται έλεγχοι τύπου BlackRock που θα διενεργηθούν στα δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των τραπεζών στην Κύπρο ώστε να υπολογιστούν με ακρίβεια οι κεφαλαιακές ανάγκες τους.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk