Ισπανία: στους δρόμους και οι δημόσιοι υπάλληλοι

Δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Μαδρίτη εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα απείλησαν να προχωρήσουν σε νέες απεργίες και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον των μέτρων.

Δημόσιοι υπάλληλοι διαδήλωσαν την Παρασκευή στη Μαδρίτη εναντίον των περικοπών των κρατικών δαπανών που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ενώ τα συνδικάτα απείλησαν να προχωρήσουν σε νέες απεργίες και να προσφύγουν στη δικαιοσύνη εναντίον των μέτρων.

Οι διαδηλωτές, που φορούσαν μαύρα σε συμπαράσταση στους ανθρακωρύχους και πράσινα σε συμπαράσταση στους δασκάλους, απέκλεισαν δρόμους και τμήμα του σιδηροδρομικού δικτύου με αποτέλεσμα να προκληθούν καθυστερήσεις.

Πολλοί φώναζαν συνθήματα όπως «περικοπές στους τραπεζίτες, όχι στους εργαζόμενους». Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας έκαναν ακόμη και εργαζόμενοι στην κρατική τηλεόραση, ενώ σε κάποιες συμμετείχαν και αστυνομικοί.

Παρόμοιες κινητοποιήσεις διεξήχθησαν σε όλη τη χώρα. Ακολούθησαν άλλες κινητοποιήσεις, στη μεγαλύτερη από τις οποίες, στη Μαδρίτη, συμμετείχαν περίπου 4.000 άνθρωποι. «Ανεχτήκαμε τον πρώτο γύρο περικοπών για να δείξουμε αλληλεγγύη, αλλά αυτό μας έφερε στο όριο», είπε στο Reuters ισπανός διαδηλωτής.

Τα συνδικάτα έχουν καλέσει σε νέες κινητοποιήσεις την Πέμπτη 19η Ιουλίου, ενώ προγραμματίζονται και για τον Σεπτέμβριο, σε ημερομηνία που δεν έχει αποφασιστεί ακόμη.

Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι αντιμετωπίζει εντεινόμενες αντιδράσεις από την ισπανική κοινωνία για τις περικοπές δαπανών, που χαρακτηρίζονται οι βαρύτερες στην πρόσφατη σύγχρονη ισπανική ιστορία και ανέρχονται σε 65 δισ. ευρώ για τα επόμενα δυόμισι χρόνια.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται η κατάργηση του δέκατου τρίτου μισθού, η δεύτερη μείωση των μισθών των κρατικών λειτουργών, η αύξηση του φόρου προστιθέμενης αξίας, η μείωση των επιδομάτων ανεργίας καθώς και φορολογικές εκπτώσεις για όσους έχουν υποθήκες.

Η κυβέρνηση προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμά της από το 8,9% του ΑΕΠ το 2011 στο 6,3% εφέτος και στο 2,8% το 2014, όπως έχει συμφωνήσει με την ΕΕ. Δυσκολεύεται ωστόσο να επιβάλει μέτρα δημοσιονομικής πειθαρχίας στις 17 ημιαυτόνομες περιφέρειες της Ισπανίας, στις οποίες αναλογεί ένα μεγάλο μέρος του ελλείμματος, όπως γράφει η εφημερίδα «El Pais».

Οι έξι από τις περιφέρειες διαδηλώνουν εναντίον του ορίου 1,5% για το έλλειμμά τους που αποφάσισε να τους επιβάλει η κεντρική κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Ζητούν από την κυβέρνηση να χαλαρώσει τον στόχο υποστηρίζοντας ότι και η ΕΕ χαλάρωσε το ποσοστό-στόχο από το 5,3% που είχε ορίσει για την Ισπανία συνολικά.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk