Γαλλία: Απολογισμός για τους δύο μήνες της θητείας Ολάντ

Περιορίζεται αλλά παραμένει υψηλή η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ: Υστερα από δυο μήνες στην εξουσία, μόνο το 56% των Γάλλων εγκρίνει τις ενέργειές του -11 μονάδες λιγότερες από τη δημοτικότητα του Νικολά Σαρκοζί δυο μήνες μετά την εκλογή του το 2007. Αντίθετα προς τον προκάτοχό του, ο Ολάντ δεν χαίρει καμίας περιόδου χάριτος.

Περιορίζεται αλλά παραμένει υψηλή η δημοτικότητα του Φρανσουά Ολάντ: Υστερα από δυο μήνες στην εξουσία, μόνο το 56% των Γάλλων εγκρίνει τις ενέργειές του -11 μονάδες λιγότερες από τη δημοτικότητα του Νικολά Σαρκοζί δυο μήνες μετά την εκλογή του το 2007. Αντίθετα προς τον προκάτοχό του, ο Ολάντ δεν χαίρει καμίας περιόδου χάριτος.

Ανάμεσα στα μέτρα που πήρε ο γάλλος πρόεδρος, πιο δημοφιλής είναι η περικοπή κατά 30% του μισθού του και του μισθού των υπουργών του.

Ο «Monde» πήρε την «ατζέντα της αλλαγής» που είχε υποσχεθεί ο Ολάντ προεκλογικά και σύγκρινε τι δεσμευόταν να κάνει από τις 6 Μαΐου ως τις 29 Ιουνίου με τι πραγματικά έκανε. Από τα 15 μέτρα που είχε υποσχεθεί ότι θα εφάρμοζε, πέντε εφαρμόστηκαν, οκτώ βρίσκονται σε διαδικασία εφαρμογής και δύο μετατέθηκαν για το μέλλον.

Αυτό που ενδιαφέρει κυρίως τους Ελληνες είναι το περίφημο «μνημόνιο για την ανάπτυξη» που είχε υποσχεθεί ο Ολάντ και που θα συμπλήρωνε το «δημοσιονομικό σύμφωνο»: βρίσκεται ακόμη στη φάση της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στους ευρωπαίους εταίρους.
Τι εφαρμόστηκε:

Η μείωση 30% του μισθού των υπουργών, του πρωθυπουργού και του προέδρου αποφασίστηκε στο πρώτο υπουργικό συμβούλιο. Στην ίδια συνεδρίαση υιοθετήθηκε ένας κώδικας δεοντολογίας για τους υπουργούς που τους απαγορεύει να δέχονται δώρα και προσκλήσεις, τους συστήνει να προτιμούν το τρένο για τις μετακινήσεις τους και να σέβονται το όριο ταχύτητας όταν οδηγούν. Ο Ολάντ ανακοίνωσε στους εταίρους του στο ΝΑΤΟ την απόσυρση των γάλλων στρατιωτών από το Αφγανιστάν ως το τέλος του έτους και των εκπαιδευτών της αφγανικής αστυνομίας το 2013. Το υπουργείο Αμυνας ξεκίνησε τη σύνταξη μιας «λευκής βίβλου» που θα ορίζει τη νέα αμυντική στρατηγική της Γαλλίας, τις νέες απειλές και τις προτεραιότητες των ενόπλων δυνάμεων. Η πέμπτη δέσμευση που τηρήθηκε είναι η χαλάρωση των κανόνων για την πρόσληψη ξένων φοιτητών από γαλλικές εταιρείες μόλις ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Τι είναι σε διαδικασία εφαρμογής:

Το διάταγμα για την μείωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 χρόνια για όσους έχουν συμπληρώσει 40 χρόνια εργασίας αναμένεται να δημοσιευτεί. Το «μνημόνιο για την ανάπτυξη», ο Ολάντ το έθεσε στους ευρωπαίους εταίρους του όμως για μερικά από τα μέτρα που περιλαμβάνει η Γερμανία έχει αντιρρήσεις γι’ αυτό παραμένει στη φάση της διαπραγμάτευσης. Το διάταγμα για την αύξηση κατά 25% του επιδόματος για τη νέα σχολική χρονιά θα δημοσιευτεί στο προσεχές μέλλον. Το διάταγμα για το πλαφόν στους μισθούς των κρατικών εταιρειών παρουσιάστηκε στο υπουργικό συμβούλιο στα μέσα Ιουνίου και είναι προς δημοσίευση αλλά, όπως τονίζει ο «Monde», αφορά «συνολικά 20 ως 25 διευθυντές». Ξεπερνώντας τις δεσμεύσεις, η κυβέρνηση ανακοίνωσε πάγωμα των δαπανών για τρία χρόνια αντί για το «συντηρητικό πάγωμα μέρους των δαπανών» που είχε υποσχεθεί και έβαλε τέλος στον κανόνα «μια πρόσληψη για δυο αποχωρήσεις» στο Δημόσιο, αντικαθιστώντας το με περικοπές στα υπουργεία «χαμηλής προτεραιότητας». Ο υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς επανέλαβε την πρόθεσή του να αγωνιστεί κατά της εξακρίβωσης στοιχείων των πολιτών με βάση τα χαρακτηριστικά τους αλλά δεν έχει αποφασίσει ακόμη για ορισμένες λεπτομέρειες του ζητήματος των αστυνομικών ελέγχων. Ο διπλασιασμός του πλαφόν των τραπεζικών λογαριασμών που στη Γαλλία αποκαλούνται «Livret A» (έχουν υψηλότερο τόκο και είναι αφορολόγητοι) θα περιμένει και, όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, «θα πλησιάζει τον διπλασιασμό».
Τι αναβάλλεται:

Το πάγωμα των τιμών των καυσίμων για τρεις μήνες εγκαταλείφθηκε διότι «δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να παγώσουμε τις τιμές όταν αυτές μειώνονται». Οσο για τα μέτρα για την διευκόλυνση της πρόσβασης των νέων στην κατοικία, η υπουργός Κατοικίας Σεσίλ Ντιφλό δεν έκανε καμία αναφορά σε αυτά.
Σχετικά με τα μέτρα που προβλέπει η «ατζέντα της αλλαγής» για την καλοκαιρινή συνεδρίαση της Βουλής από 3 Ιουλίου ως 2 Αυγούστου, το πιο ενδιαφέρον είναι ότι ανακοινώθηκε πως αναβάλλεται η αύξηση στο 75% της φορολογίας των εισοδημάτων που ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο ευρώ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος