Ευ. Καλούσης: κατηγορείται για σύσταση παράνομης νομικής εταιρείας

Ενώπιον της Δικαιοσύνης θα βρεθεί ξανά ο πρώην δικαστικός λειτουργός Ευάγγελος Καλούσης, ο οποίος είχε εμπλακεί στο παραδικαστικό κύκλωμα και τον περασμένο Φεβρουάριο αποφυλακίστηκε.

Ενώπιον της Δικαιοσύνης βρέθηκε ξανά ο πρώην δικαστικός λειτουργός Ευάγγελος Καλούσης, ο οποίος είχε εμπλακεί στο παραδικαστικό κύκλωμα και τον περασμένο Φεβρουάριο αποφυλακίστηκε.

Αυτή τη φορά συνελήφθη μαζί με άλλα δυο άτομα γιατί είχε ιδρύσει, παράνομα, δικηγορική εταιρεία και αντιμετωπίζουν κατηγορίες για τα αδικήματα της αντιποίησης της άσκησης δικηγορίας και της άμεσης συνέργειας σε αυτή.

Ελεύθερος αφέθηκε ο Ευαγγελος Καλούσης και προκειμένου να διενεργηθεί προανάκριση και συμπληρωματική δίωξη. Βαρύνεται με την κατηγορία της αντιποίησης δικηγορικής ιδιότητας και άσκηση δικηγορίας, ενώ οι δύο άλλοι δικηγόροι συνεργάτες του, Χρ. Γιαμαρέλου και Θ. Δάλλας, κατηγορούνται για άμεση συνέργεια στο αδίκημα του πρώην δικαστικού λειτουργού. Η Γιαμαρέλου και ο Δάλλας, λόγω της δικηγορικής τους ιδιότητας, θα δικαστούν σε τακτική δικάσιμο από το Εφετείο Αθηνών.

Οι αστυνομικοί έκαναν έρευνα το πρωί της Πέμπτης, παρουσία εισαγγελέα, στα γραφεία της νομικής εταιρείας όπου εντοπίστηκαν και συνελήφθησαν και οι τρεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ. ο ένας από τους συλληφθέντες «χωρίς να έχει δικηγορική ιδιότητα προέβη προ τριμήνου στη σύσταση και λειτουργία νομικής εταιρείας εμπορικού χαρακτήρα, με έδρα την περιοχή Αθηνών, στην οποία παρείχαν τις υπηρεσίες τους δύο δικηγόροι. Επιπλέον, ανάρτησαν στο διαδίκτυο ιστοσελίδα, στην οποία ανέφεραν την παροχή δικηγορικών υπηρεσιών, οι οποίες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία μπορούν να παρασχεθούν μόνο από δικηγόρο ή δικηγορική εταιρεία, απαγορεύοντας κάθε συμμετοχή σε αυτήν προσώπων που δεν έχουν τη δικηγορική ιδιότητα».

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν σήμερα στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Καλούσης ήταν από τους πρωταγωνιστές του παραδικαστικού κυκλώματος που έδρασε την περασμένη δεκαετία μέσα στην ελληνική Δικαιοσύνη.

Αρχικά είχε καταδικαστεί το 2008 σε κάθειρξη 20 ετών, ποινή η οποία στην πορεία μετατράπηκε σε κάθειρξη 12 ετών, ενώ αποφυλακίστηκε τον περασμένο Φεβρουάριο έχοντας εκτίσει τα 3/5 της ποινής του.

Για το θέμα της σύστασης της νομικής εταιρείας είχε υπάρξει αντίδραση στις αρχές του μήνα από τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ) Γιάννη Αδαμόπουλο, ο οποίος ζητούσε άμεση εισαγγελική παρέμβαση προκειμένου να παύσει η λειτουργία της νομικής εταιρείας που έχει ιδρύσει Ευάγγελος Καλούσης. Επίσης είχε κατατεθεί και αίτηση ασφαλιστικών μέτρων από τον ΔΣΑ.

Ειδικότερα, όπως αναφέρονταν σε σχετική ανακοίνωση, ο ΔΣΑ με ιδιαίτερη έκπληξη έγινε τις τελευταίες ημέρες μάρτυρας «της έναρξης λειτουργίας συγκεκριμένης ιστοσελίδας προβολής μιας «νομικής εταιρείας εμπορικού χαρακτήρα», όπως επί λέξει αναφέρεται στην εισαγωγή της, με την επωνυμία »Kaloussis & Partners» και έδρα την Αθήνα, μιας εταιρείας συμφερόντων αποπεμφθέντος από το δικαστικό σώμα πρώην δικαστικού λειτουργού, κατόπιν ομόφωνης απόφασης της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου της 16.6.2005, λόγω προηγηθείσας καταδίκης αυτού για πλήθος αδικημάτων σχετικών με τη μέχρι τότε άσκηση των καθηκόντων του».

Ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ότι «η ίδρυση, λειτουργία και προβολή της εν λόγω εταιρείας από πρόσωπο στερούμενο της ιδιότητας του δικηγόρου, αποτελεί αντιποίηση του δικηγορικού λειτουργήματος, δηλαδή ενέργεια παράνομη, καθώς οι περιγραφόμενες στην εν λόγω ιστοσελίδα υπηρεσίες προσιδιάζουν μόνο στο δικηγορικό λειτούργημα».

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, συνέχιζε ο πρόεδρος του ΔΣΑ, «η επιμέλεια των υποθέσεων των πολιτών όχι μόνον ενώπιον των δικαστηρίων αλλά και ενώπιον των διοικητικών αρχών, αποτελεί έργο που ανήκει αποκλειστικά στους δικηγόρους, δεδομένου ότι αυτοί – λόγω της ειδικής επιστημονικής και επαγγελματικής τους κατάρτισης – είναι ικανοί και κατάλληλοι προς πληρέστερη κατανόηση και ευστοχότερη διεξαγωγή των υποθέσεων ενώπιον των προαναφερθεισών αρχών».

Παράλληλα, ο κ. Αδαμόπουλος ζητούσε «να κινηθούν επειγόντως από τους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες προκειμένου να παύσει στο μέλλον η διάπραξη ανάλογων αδικημάτων, να τερματιστεί η λειτουργία όχι μόνον της εν λόγω ιστοσελίδας, αλλά και της ίδιας της ως άνω »νομικής εταιρείας» και να λάβει τέλος η παραπλάνηση των πολιτών και η θέση υπό διακινδύνευση του δικαιώματός τους για αποτελεσματική προσφυγή στη Δικαιοσύνη και ικανοποίηση των συμφερόντων τους».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk