Αεροπλάνα και πυροσβέστες δίνει η πΓΔΜ στην Ελλάδα

Την επαναβεβαίωση της πρόθεσης της πΓΔΜ για «απευθείας, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, με στόχο την υπέρβαση όλων των αντικειμενικών και επιβληθέντων εμποδίων που βαραίνουν τις διμερείς σχέσεις» ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας

Η πΓΔΜ θέτει στη διάθεση της Ελλάδας πυροσεβεστικά αεροπλάνι και έμψυχο δυναμικό πυροσβεστών σε περίπτωση που χρειαστεί. Αυτό τόνισε με ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

«Ο εξοπλισμός και το προσωπικό αυτό τίθενται στη διάθεση των ελληνικών αρχών, αν υπάρξει αίτημα από την Ελλάδα για βοήθεια σχετικά με την κατάσβεση πυρκαγιών», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Αντίστοιχη απόφαση συνδρομής σε πυρόσβεση έχει λάβει η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ και για τη Βουλγαρία, την περασμένη εβδομάδα.

«Θέληση για λύση»

Την επαναβεβαίωση της πρόθεσης της πΓΔΜ για «απευθείας, ουσιαστικό και εποικοδομητικό διάλογο με την Ελλάδα, με στόχο την υπέρβαση όλων των αντικειμενικών και επιβληθέντων εμποδίων που βαραίνουν τις διμερείς σχέσεις» τόνισε εξάλλου το υπουργείο Εξωτερικών της γειτονικής χώρας σε άλλη ανακοίνωση.

Ο εκπρόσωπος του αρμόδιου υπουργείου κ. Μπόρτσε Στάμοφ ανέφερε ότι «η Δημοκρατία της Μακεδονίας εκφράζει πλήρη ετοιμότητα και καλή διάθεση για ειλικρινή και περιεκτική προσέλευση σε διάλογο, σε οποιοδήποτε μέρος, επίπεδο και πλαίσιο» και πρόσθεσε «η εμπλοκή σε ένα παιχνίδι αντεγκλήσεων και αλληλοκατηγοριών δεν θα ήταν αποτελεσματική και πως δεν πρέπει να αναμένεται ότι η χώρα θα εισερχόταν σε τέτοιου είδους παιχνίδια και σενάρια».

«Είναι γεγονός ότι υπάρχει συγκεκριμένο πρόβλημα και συγκεκριμένη παρεμπόδιση τα οποία μόνο μέσω ορθολογικής προσέγγισης και διαλόγου θα μπορούσαν να ξεπεραστούν και έτσι να επιδειχθεί ωριμότητα και υπευθυνότητα, όπως αρμόζει σε δύο γείτονες χώρες που μοιράζονται την κοινή ευρωπαϊκή ιδέα και αξίες. Η Δημοκρατία της Μακεδονίας είναι ανοιχτή και έτοιμη, αντί για τοίχους, να οικοδομήσει γέφυρες με την Ελληνική Δημοκρατία, οι οποίες θα συνδέσουν και θα φέρουν εγγύτερα τους πολίτες των δύο χωρών καθώς και τις επιχειρήσεις και τις ιδέες τους», πρόσθεσε.

«Οδηγούμενη από απολύτως ειλικρινείς προθέσεις, όπως εξάλλου αρμόζει σε γείτονες, η Δημοκρατία της Μακεδονίας για μια ακόμη φορά απευθύνει έκκληση για διάλογο και όχι για μονολόγους διότι δύο μονόλογοι δεν κάνουν διάλογο. Οι πολίτες των δύο χωρών βρίσκουν συγκεκριμένους τρόπους και για διάλογο και για επικοινωνία και για επιχειρήσεις και συνεργασία. Απομένει οι πολιτικοί να ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα», καταλήγει η δήλωση του εκπροσώπου του ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk