Ο ισπανικός ΟΠΑΠ χρηματοδότης των υπερχρεωμένων περιφερειών

Εσωτερικό μνημόνιο για τη στήριξη των υπερχρεωμένων περιφερειών ενέκρινε σήμερα η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία. Ο μηχανισμός δανειοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων από τη Μαδρίτη αποτελεί στην ουσία ένα μηχανισμό δανειοδότησης που ελάχιστα διαφέρει από τα προγράμματα που εφαρμόζονται ήδη στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία

Εσωτερικό μνημόνιο για τη στήριξη των υπερχρεωμένων περιφερειών ενέκρινε σήμερα η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι στην Ισπανία. Ο μηχανισμός δανειοδότησης των τοπικών κυβερνήσεων από τη Μαδρίτη αποτελεί στην ουσία ένα μηχανισμό δανειοδότησης που ελάχιστα διαφέρει από τα προγράμματα που εφαρμόζονται ήδη στην Ελλάδα, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία.
Η κεντρική κυβέρνηση η οποία αναλαμβάνει ρόλο δανειστή και οικονομικού ελεγκτή αποκτά αυξημένες αρμοδιότητες εποπτείας των δημοσιονομικών των αυτόνομων περιφερειών τις οποίες θα δανείζει από το νεοσυσταθέν ειδικό ταμείο. Ο μηχανισμός θα έχει μέγιστη δυνατότητα δανεισμού 18 δισ. ευρώ τα οποία αντιστοιχούν στις χρηματοδοτικές ανάγκες των τοπικών κυβερνήσεων για το τρέχον έτος, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργού Οικονομικών της χώρας Λουίς ντε Γκουίντος.
Η στήριξη όχι μόνο δεν θα παρέχεται δωρεάν (καθώς προβλέπεται επιτόκιο αντίστοιχο αυτού που ζητούν οι αγορές από την κεντρική κυβέρνηση συν την «προμήθεια» της κυβέρνησης) αλλά θα συνοδεύεται και από συγκεκριμένους δημοσιονομικούς στόχους. Είναι ενδεικτικό ότι παρά το γεγονός ότι η Μαδρίτη έλαβε παράταση ενός έτους από την Κομισιόν για την απαιτούμενη μείωση του ελλείμματος, οι περιφέρειες θα πρέπει να πειθαρχήσουν στο παλιό χρονοδιάγραμμα (άνευ επιμήκυνσης) μειώνοντας τα ελλείμματα των προυπολογισμών τους στο 1,5% του ΑΕΠ στα τέλη του έτους.
Στην πραγματικότητα η κυβέρνηση Ραχόι βάζει το μαχαίρι στο λαιμό των τοπικών κυβερνήσεων οι οποίες έχουν αποκλειστεί από τις διεθνείς αγορές ομολόγων και στηρίζονται μόνο στον εσωτερικό δανεισμό. Πολλές από τις κυβερνήσεις, όπως αυτή της Καταλονίας, έχουν προχωρήσει ήδη από την περασμένη χρονιά στην έκδοση «πατριωτικών χρεογράφων». Πρόκειται για ομόλογα τα οποία έσπευσαν να αγοράσουν μικροαποταμιευτές προκειμένου να ενισχύσουν τα ταμεία των περιφερειών τους. Καθώς όμως η ύφεση βαθαίνει και η ανεργία αυξάνεται οι προσδοκίες από την προσφυγή στον «πατριωτισμό» των φορολογουμένων ελαχιστοποιούνται. Την ίδια στιγμή καταρρέουν και τα έσοδα των κυβερνήσεων λόγω της συνεχούς ύφεσης της αγοράς κατοικίας.
Ανεξάρτητα από τους «όρους λιτότητας» που συνοδεύουν τον μηχανισμό ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει η ιδέα της άντλησης χρημάτων από τη χρυσοφόρο πηγή των τυχερών παιχνιδιών. Σύμφωνα με το σχέδιο της κεντροδεξιάς κυβέρνησης, τα κεφάλαια του ειδικού ταμείου θα προέλθουν κατά το ένα τρίτο από τα έσοδα του ισπανικού ΟΠΑΠ (Loterias) ενώ το υπόλοιπο ποσό θα αντληθεί από τα έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk