«Κοσκινίζουν» σε συσκέψεις τα 11,5 δισ. ευρώ του Μεσοπρόθεσμου

Σύσκεψη με τη συμμετχοή 40 διευθυντών πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα με στόχο να προσδιορισθούν τα 11,5 δισ. ευρώ των περικοπών του νέου Μεσοπρόθεσμου που θα αρχίζουν να εφαρμόζονται από το 2013

Σύσκεψη με τη συμμετοχή 40 διευθυντών πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους υπό τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα με στόχο να προσδιορισθούν τα 11,5 δισ. ευρώ των περικοπών του νέου Μεσοπρόθεσμου που θα αρχίζουν να εφαρμόζονται από το 2013.

Πολύ νωρίτερα, στις 24 Ιουλίου η τρόικα ζητεί από την κυβέρνηση την πλήρη λίστα των μέτρων ωστόσο η προεργασία που έχει γίνει πάνω στην βάση μελέτης του ΚΕΠΕ περιλαμβάνει προτάσεις για μέτρα 7,5 δισ. ευρώ.

Την προσεχή Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα συναντηθεί κατ’ ιδίαν με τους εμπλεκόμενους υπουργούς, προκειμένου την Τετάρτη το όλο πλαίσιο να συζητηθεί στη συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση υπό τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά στο Μέγαρο Μαξίμου

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη συμερινή σύσκεψη στο ΓΛΚ δεν προέκυψε επίσημο πόρισμα για τον προσδιορισμό των δαπανών που μπορούν τελικώς να κοπούν, εφόσον το εγκρίνουν οι αρχηγοί των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση και προφανώς η τρόικα.

Κατέστη όμως σαφές ότι αν οι κινήσεις ανά υπουργείο δεν επαρκούν για την αναγκαία περιστολή των δαπανών, η πρόσθετη περικοπή θα γίνει με εντολές του υπουργείου Οικονομικών.

Η συνάντηση αποτέλεσε συνέχεια της χθεσινής ευρείας διυπουργικής σύσκεψης, στο υπουργείο Οικονομικών, στο πλαίσιο της αναζήτησης ανά κωδικό υπουργείου των δαπανών που πρέπει να περικοπούν και, κυρίως, της εύρεσης των ισοδύναμων μέτρων, κόστους 205 εκατ. ευρώ, προκειμένου να αποφευχθούν οι μειώσεις στα ειδικά μισθολόγια.

Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, για το 2012 δεν θα απαιτηθεί η λήψη πρόσθετων μέτρων, υπό την αυστηρή αίρεση, όμως, ότι θα εφαρμοστούν στο σύνολό τους τα μέτρα που ψηφίστηκαν τον Μάρτιο, όπως π.χ. το τέλος στα ακίνητα μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ και η εξίσωση των φόρων στα καύσιμα.

Euro Working Group

Την Παρασκευή ο νέος επικεφαλής του Συμβουλίου Οκονομικών Εμπειρογνωμόνων κ. Π. Τσακλόγλου συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη της ομάδας εγασίας του Eurogroup (Euro Working Group) με βασικό θέμα τις εξελίξεις στην Ισπανία.

Παράλληλα, ανέλαβε την ίδια μέρα τα καθήκοντά του στο υπουργείο Οικονομικών ο νέος Γενικός Γραμματέας του υπουργείου κ. Γ. Μέργος, παλαιός συνεργάτης από την ίδια θέση του πρώην Υπουργού κ. Γ. Αλογοσκούφη. Ο κ. Μέργος αντικαθιστά τον απερχόμενο Γενικό Γραμματέα Ηλία Πλασκοβίτη.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk