Κ. Χατζηδάκης: Στις προτεραιότητες μας η αντιμετώπιση της ρευστότητας

Βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της οικονομίας προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης.

Βήματα για την αντιμετώπιση του προβλήματος ρευστότητας της οικονομίας προωθεί ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων Κ. Χατζηδάκης. Ο υπουργός, στη συνάντηση που είχε με το προεδρείο της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος Κ. Μίχαλο αναφέρθηκε και στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες, λέγοντας ότι η διαπραγμάτευση με την ΕΕ δεν θα είναι εύκολη.

Τα βήματα για την αντιμετώπιση της ρευστότητας που ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων:

  • Τις στοχευμένες παρεμβάσεις στον επενδυτικό νόμο, που αναμένεται να ολοκληρωθούν μέσα στο καλοκαίρι.
  • Την απλοποίηση των διαδικασιών για το ΕΣΠΑ ώστε να γίνει πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις.
  • Την ενεργοποίηση του ΕΤΕΑΝ ώστε τα κονδύλια να φθάσουν το ταχύτερο στους τελικούς αποδέκτες.

«Για το πρόβλημα της ρευστότητας δεν μπορούν να γίνουν θαύματα, αλλά μπορούν να γίνουν ουσιαστικά βήματα» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης.

Η συζήτηση για τις επενδύσεις επικεντρώθηκε στις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες για τις οποίες ο υπουργός τόνισε ότι είναι θέμα διαπραγμάτευσης με την ΕΕ, η οποία δεν θα είναι εύκολη, καθώς το ειδικό φορολογικό καθεστώς που θα ισχύει σε αυτές αποτελεί συγκριτικό πλεονέκτημα για τη χώρα μας.

Ο κ. Χατζηδάκης επανέλαβε: «Με τις ΕΟΖ δεν ζητάμε χρήματα από τους εταίρους αλλά να μας δοθεί η δυνατότητα να προσελκύσουμε επενδύσεις, σεβόμενοι το εργασιακό καθεστώς, αλλά με άλλα επιμέρους κίνητρα».

«Πρέπει», σημείωσε, «να βγούμε από το βαθύ τέλμα της ύφεσης».

«Οι πρωτόγνωρες συνθήκες ύφεσης που επικρατούν στην αγορά, σε συνδυασμό με την έλλειψη ρευστότητας θα οδηγήσει σε 60.000 λουκέτα μέχρι το τέλος του 2012» τόνισε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Κ.Μίχαλος.

Ο κ. Μίχαλος είπε ότι ανέφερε στον υπουργό πως «όλοι αναγνωρίζουμε την ανάγκη για βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις για την άμεση βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος και για την επανεκκίνηση της οικονομίας και βεβαίως όλοι ξέρουμε πια τι πρέπει να κάνουμε, αλλά πρέπει να περάσουμε με ταχείς ρυθμούς από τη θεωρία στην πράξη», επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε μια ομάδα εφαρμογής των διαφόρων διαρθρωτικών αλλαγών».

Για το παραεμπόριο ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Κ. Μίχαλος κατέθεσε πρόταση για σύσταση ειδικού σώματος δίωξης, προκειμένου να αντιμετωπισθεί το ζήτημα των συναρμοδιοτήτων που υπάρχουν σήμερα.

Ο κ. Χατζηδάκης ανέφερε ότι η πρόταση θα εξετασθεί και προσέθεσε ότι για το παραεμπόριο «υπάρχει θεσμικό πλαίσιο, αλλά δεν υπάρχουν αντίστοιχα αποτελέσματα».

Ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ επανέλαβε τις προτάσεις για ενίσχυση της ρευστότητας με προγράμματα παροχής κεφαλαίου κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αξιοποιώντας Κοινοτικά κονδύλια και δάνεια της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

Και για τις ΕΟΖ ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι βρισκόμαστε σε σωστή κατεύθυνση και ότι η ίδρυσή τους θα αποτελούσε λύση για τον περιορισμό της ανεργίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk