Μπιενάλε Σαντορίνης: Σχεδιάζοντας για τη μετανάστευση

Για τη μετανάστευση μιλάει με το δικό του τρόπο ο εικαστικός Βασίλης Μπότουλας με την προσωπική του συμμετοχή στη Μπιενάλε της Σαντορίνης που θα φιλοξενηθεί στο νησί του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Η δουλειά που θα δείξει είναι συνέχεια αυτής που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μπιενάλε της Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη.

Για τη μετανάστευση μιλάει με τον δικό του τρόπο ο εικαστικός Βασίλης Μπότουλας με την προσωπική του συμμετοχή στη Μπιενάλε της Σαντορίνης που θα φιλοξενηθεί στο νησί του Αιγαίου κατά τη διάρκεια του Αυγούστου. Η δουλειά που θα δείξει είναι συνέχεια αυτής που πρωτοπαρουσιάστηκε στη Μπιενάλε της Μεσογείου στη Θεσσαλονίκη.

Σχέδια με χρωματιστά μολύβια, μαρκαδόρους μελάνι, καφέ, αλλά και πρωτότυπα υλικά όπως… σπανάκι και βασιλικό σε χαρτί «στήνουν» τις ενότητες των έργων του καλλιτέχνη. Στα πρώτα κομμάτια της ενότητας με τίτλο «We were forced into migration» παρουσιάζονται τα έργα: «The Fish of the Sea», «The Beasts of the Land» και «The Birds of the Air». Είναι έργα τα οποία ο καλλιτέχνης δούλεψε παλιότερα.

Η δουλειά του δημιουργού που έχει στο ενεργητικό του εκθέσεις στην γκαλερί Τούντα, στο Ιδρυμα ΔΕΣΤΕ και στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων, χαρακτηρίζεται από αυτοβιογραφικές αναφορές, στοιχεία αυτόματης γραφής και αρμονική επανάληψη. Δεν χρησιμοποιεί συχνά χρώμα, από επιλογή, γιατί οι άξονες πάνω στους οποίους κινούνται τα έργα, κατά τη γνώμη του, λειτουργούν καλύτερα στο ασπρόμαυρο. Αντλεί έμπνευση από την καθημερινότητα, από εικόνες της παιδικής του ηλικίας, από τις γραφικές τέχνες και τη μαζική κουλτούρα, καθώς και τις τέχνες των ιθαγενών από διάφορες ηπείρους.

Στο επόμενο κομμάτι της ενότητας «We were forced into migration» με τίτλο «The Humans» (μελάνι σε χαρτί), έργο το οποίο ο Βασίλης Μπότουλας δουλεύει ενόψει της συμμετοχής του στη Μπιενάλε της Σαντορίνης, απεικονίζονται οι άνθρωποι οι οποίοι αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν από το ίδιο τους το είδος. «Ο τρόπος που θα το παρουσιάσω είναι σε ένα δωμάτιο/μικρογραφία του εργαστηρίου μου, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να κάθονται, να πίνουν ένα καφεδάκι, μια ρακή, να τους σερβίρω και έναν μεζέ. Θα βάζουν όμως και αυτοί το χέρι τους, τις τελίτσες/ανθρώπους στο έργο, ως δυνητικοί μετανάστες. Η κεντρική ιδέα είναι ο υπερπληθυσμός, η εξάπλωση και όλα τα σχετικά δεινά του ανθρώπινου είδους, που εξαναγκάζουν τα ζώα σε μετανάστευση. Κατ’ επέκταση, τα αποδημητικά ζώα είναι οι μετανάστες. Είναι οι άνθρωποι που αναγκάστηκαν να αφήσουν τον τόπο που αποκαλούσαν σπίτι, για ένα καλύτερο χθες», μας λέει ο ίδιος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk