Λουκουμάδες με γλυκάνισο και σιρόπι μελιού με λάιμ

Υλικά για 6 άτομα
20 γρ. φρέσκια μαγιά ή 2 φακελάκια ξερή
2 φλ. (περίπου) χλιαρό νερό
400 γρ. αλεύρι, σκληρό
1 γερή πρέζα ζάχαρη
1 κ.γ. κοφτή αλάτι
1 κ.γ. κοφτή γλυκάνισο, κοπανισμένο
σπορέλαιο για το τηγάνι

Για το σιρόπι
1 φλ. μέλι
χυμός από 2 λάιμ (μοσχολέμονα)
ξύσμα από 1 λάιμ, ακέρωτο

Εκτέλεση
Λουκουμάδες: Σε μεγάλο μπολ βάζουμε τη μαγιά και την τρίβουμε με τα δάχτυλά μας (τη φρέσκια). Κατόπιν την περιχύνουμε με 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό και τη διαλύουμε με το κουτάλι. Προσθέτουμε 2 κ.σ. αλεύρι και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε με το χέρι μας μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος χυλός. Σκεπάζουμε το μπολ με μια πετσέτα και αφήνουμε τον χυλό να αφρίσει, για περίπου 15 λεπτά.

Προσθέτουμε στο μείγμα το υπόλοιπο αλεύρι, το αλάτι, τον γλυκάνισο και ανακατεύουμε με το υπόλοιπο χλιαρό νερό μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος, ρευστός χυλός. Σκεπάζουμε και τον αφήνουμε για 30 λεπτά να φουσκώσει.

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε αρκετό λάδι (τουλάχιστον 4 δάχτυλα) σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Θέλουμε να ζεσταθεί καλά, αλλά όχι να κάψει και να καπνίσει. «Κόβουμε» κουταλιές από το μείγμα με ένα βρεγμένο κουτάλι της σούπας και τις ρίχνουμε στο λάδι με προσοχή.

Οι λουκουμάδες φουσκώνουν αμέσως και ανεβαίνουν στην επιφάνεια. Τους γυρνάμε με μια κουτάλα κατά διαστήματα και μόλις πάρουν ένα βαθύ χρυσό χρώμα είναι έτοιμοι. Τους βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε σε χαρτί κουζίνας να απορροφηθεί το περιττό λάδι.

Σιρόπι:
Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνουμε το μέλι με τον χυμό και το ξύσμα λάιμ. Αφήνουμε το σιρόπι να βράσει σε μέτρια φωτιά για 2-3 λεπτά. Το αποσύρουμε από τη φωτιά και μόλις πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία του περιχύνουμε με αυτό τους λουκουμάδες.

Tip
Χρησιμοποιήστε ένα εξάρτημα που «κόβει» λουκουμάδες ή φτιάξτε τους παραδοσιακά πιέζοντας το ζυμάρι λίγο λίγο μέσα στη χούφτα σας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk