Συνεχίζεται η η γραμμή βοήθειας για άτομα εξαρτημένα από τον τζόγο

Η πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ, για υποστήριξη ατόμων εξαρτημένων από τον τζόγο μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1114, ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο.

Η πρωτοβουλία του ΚΕΘΕΑ, για υποστήριξη ατόμων εξαρτημένων από τον τζόγο μέσω της τηλεφωνικής γραμμής 1114, ξεκίνησε τον περασμένο Αύγουστο. Η ομάδα είχε στελεχωθεί από 3 ειδικούς της ψυχικής υγείας που διαχειρίζονται καταστάσεις σχετικές με τον τζόγο.

Σκοπός της είναι να δώσει την δυνατότητα στα άτομα που τηλεφωνούν να μοιραστούν το πρόβλημα, να ενημερώσει για συμπεριφορές σχετικές με τα προβλήματα που προκαλεί ο τζόγος και να παρέχει προτάσεις αντιμετώπισής του.Ο ρόλος του προγράμματος είναι συμβουλευτικός-υποστηρικτικός και δεν υποκαθιστά τη θεραπεία.

Ερευνες έχουν δείξει ότι ο παθολογικός τζόγος είναι μικρής έκτασης φαινόμενο, παγκοσμίως κυμαίνεται από από το 0,2% εώς 2,1%. Συγκεκριμένα στη Νορβηγία 0,2%, τη Νέα Ζηλανδία 0,5%, τη Σουηδία 0,6%, στη Νότιο Αφρική 1,4% ακι στην Αυστραλία 2,1%.

Από τους πάσχοντες που καταγράφηκαν, πάνω από το 90% παρουσιάζουν περισσότερες από μίια ψυχικές διαταραχές, ενώ το 40% μπορεί να φέρει εώς και πέντε διαφορετικές ψυχιατρικές διαγνώσεις. Να σημειωθεί ότι το ποσοστό νοσηλευομένων για παθολογικό τζόγο στη Γερμανία τριπλασιάστηκε τη δεκαετία 2000 έως 2010.

Καθοριστικό ρόλο στον βαθμό εξάρτησης παίζει και το φύλο. Έρευνες έδειξαν ότι οι άντρες είναι δύο φορές πιο πιθανό, σε σχέση με τις γυναίκες, να γίνουν παθολογικοί τζογαδόροι ενώ τα δύο φύλα παρουσιάζουν και διαφορετικές ηλικίες έναρξης αυτής της συμπεριφοράς, με τους άνδρες να ξεκινάνε στην εφηβεία και τις γυναίκες μετά την ηλικία των 20 ετών.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη στο «Αιγηνήτιο» Νοσοκομείο ενώ, στην Ελλάδα, το φαινόμενο παρατηρείται σε όλες τις ηλικίες, ολοένα και περισσότερα παιδιά και έφηβοι εκδηλώνουν προβλήματα ως αποτέλεσμα υπέρμετρου τζόγου. Παρατηρήθηκε επίσης ότι πολλά άτομα που έπαιζαν τυχερά παιχνίδια κατά την εφηβική ηλικία, εκδήλωσαν αργότερα παθολογικό τζόγο στην ενήλικη ζωή. Παράλληλα, νέες μορφές τζόγου που έχουν ήδη κάνει την εμφάνισή τους στο διαδικτύο, αυξάνουν τον κίνδυνο εθισμού στους νέους.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk