Στην δικαιοσύνη προσφεύγουν τα ΤΕΙ για τη μείωση των αποθεματικών τους

Σε κατάσταση οικονομικής «ασφυξίας» βρίσκονται τα ΤΕΙ της χώρας, οι διοικήσεις των οποίων και αποφάσισαν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για το «κούρεμα» των λογαριασμών τους, ζητώντας τη απόδοση ποινικών ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο

Σε κατάσταση οικονομικής «ασφυξίας» βρίσκονται τα ΤΕΙ της χώρας, οι διοικήσεις των οποίων και αποφάσισαν να προσφύγουν στην δικαιοσύνη για το «κούρεμα» των λογαριασμών τους, ζητώντας τη απόδοση ποινικών ευθυνών σε κάθε υπεύθυνο.

Το οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα ΤΕΙ, τα οποία από τον Σεπτέμβρη δεν θα έχουν χρήματα λειτουργίας ανεξαρτήτως της εφαρμογής του νέου Νόμου Πλαισίου, αποτέλεσε το κεντρικό θέμα συζήτησης στην Σύνοδο των προέδρων τους που ολοκληρώθηκε πριν λίγο σε κεντρικό ξενοδοχείο στην περιοχή της Ακρόπολης.

Όπως είπαν οι πρόεδροι των ΤΕΙ, ακόμη και εκείνοι που είναι «νόμιμοι» και θέλουν να εφαρμόσουν τον νέο Νόμο Πλαίσιο (7 Ιδρύματα έχουν ήδη εκλέξει τις νέες διοικήσεις τους), αντιμετωπίζουν σωρεία προβλημάτων. Τα προβλήματα αυτά πηγάζουν από το ότι δεν έχουν βγει οι απαραίτητες εγκύκλιοι και διευκρινιστικές αποφάσεις του υπουργείου Παιδείας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν νομικά «κενά».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος που παραβρέθηκε στην Σύνοδο, διαβεβαίωσε του προέδρους των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων ότι καταβάλεται προσπάθεια να εξευρεθούν λύσεις και η κατάσταση θα εκτονωθεί, ώστε να μπορέσουν να λειτουργήσουν κανονικά τον Σεπτέμβριο.

Οι πρόεδροι των ΤΕΙ έθεσαν υπόψη του υπουργού Παιδειάς και σειρά θεσμικών αιτημάτων, καθώς ανέφεραν ότι εάν μειωθούν οι συμβασιούχοι καθηγητές τους όπως έχει ανακοινωθεί, τότε πολλά Ιδρύματα θα έχουν πρόσθετο πρόβλημα λειτουργίας. Κι αυτό γιατί τμήματα τους λειτουργούν σχεδόν αποκλειστικά με συμβασιούχους καθηγητές.

Όπως είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των καθηγητών ΤΕΙ κ. Γ. Τσάκνης, οποιαδήποτε συζήτηση για επιπλέον μειώσεις μισθών στον κλάδο δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή. Οι μισθοί των καθηγητών έχουν μείνει στάσιμοι από το 2004, ενώ καθηγητής της πρώτης βαθμίδας στα Τεχνολογικά Ιδρύματα λαμβάνει σήμερα 1.200 ευρώ καθαρά.

Κινητοποιήσεις στα ΑΕΙ

Με κινητοποιήσεις απειλούν οι καθηγητές της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών οι οποίοι διαμαρτύρονται στο ενδεχόμενο της μείωσης των μισθών τους όπως προβλέπεται στο Μνημόνιο2.

Σε σχετική ανακοίνωση του ο Σύλλογος Διδακτικού Προσωπικού καλεί σε «εγρήγορση και αγωνιστική ετοιμότητα» τους πανεπιστημιακούς με αφορμή τα σενάρια για μείωση άνω του 12% των αποδοχών τους.

Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση που εξέδωσε το ΔΣ του Συλλόγου των καθηγητών στην Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, αναφέρεται ότι:

«Διαμαρτυρόμαστε εντονότατα για τη φημολογούμενη μείωση άνω του 12% των ειδικών μισθολογίων. Μια τέτοια βάναυση και εξουθενωτική μείωση θα συμπιέσει ακόμη περισσότερο τις ήδη ανεπίτρεπτα χαμηλές αποδοχές των πανεπιστημιακών δασκάλων, οι οποίες βαίνουν σταθερά μειούμενες επί μακρά σειρά ετών και βρίσκονται σε απαράδεκτη δυσαναλογία με άλλες κατηγορίες δημόσιων λειτουργών, όπως καταδεικνύουν με αδιάσειστα στοιχεία όλες οι σχετικές μελέτες».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κοινωνία
Σίβυλλα
Helios Kiosk