Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας στην Αθήνα και άλλες πόλεις πραγματοποίησαν την Πέμπτη οι Συνεργαζόμενες Συνταξιουχικές Οργανώσεις, που διαμαρτύρονται για την κατάσταση στον χώρο της υγείας.

Στην Αθήνα συνταξιούχοι, ασφαλισμένοι στον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας δωρεάν φάρμακα και υπηρεσίες υγείας, συγκεντρώθηκαν στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοτζιά και διαμαρτυρήθηκαν για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία, τις ελλείψεις γιατρών, νοσηλευτικού προσωπικού και φαρμάκων και ζήτησαν την ενίσχυση του κράτους πρόνοιας, με δωρεάν φάρμακα και περίθαλψη για όλους.

Επίσης, ζήτησαν την οικονομική ενίσχυση των ταμείων, ώστε να καλυφθούν τα χρήματα που χάθηκαν από το «κούρεμα» των ομολόγων.

Στη συνέχεια οι συνταξιούχοι, φωνάζοντας συνθήματα, κατευθύνθηκαν στο κτίριο του υπουργείου Υγείας, το οποίο βρίσκεται στην πλατεία Βάθη, όπου επέδωσαν ψήφισμα με τα αιτήματά τους στον γενικό γραμματέα του υπουργείου.

Κατά την αναμονή της συνάντησης των εκπροσώπων των συνταξιούχων με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, κάποιοι από τους συνταξιούχους δεν αισθάνθηκαν καλά εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας που επικρατεί και κλήθηκε το ΕΚΑΒ για την παροχή πρώτων βοηθειών.

Στη Θεσσαλονίκη αντίστοιχη συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στις 10 π.μ. μπροστά στα γραφεία του ΙΚΑ, στην Αριστοτέλους.

«Η κατάσταση είναι απελπιστική. Το ΙΚΑ δεν έχει γιατρούς, μόνο άδεια κτίρια, το ίδιο και τα νοσοκομεία. Στο ΙΚΑ Αμπελοκήπων που πήγαμε ήταν άδειο, από τους τέσσερις ορόφους μόνο στο ισόγειο είχε κόσμο. Στα νοσοκομεία δεν έχουν αναλώσιμα ούτε καν τρόφιμα. Στο ΑΧΕΠΑ οι μισές από τις μονάδες εντατικής θεραπείας είναι κλειστές. Αν πάθει κάποιος κάτι, ζήτημα είναι αν θα μπορέσει να επιβιώσει. Τα φάρμακά μας πρέπει να τα πληρώνουμε λόγω των χρεών των ασφαλιστικών ταμείων στους φαρμακοποιούς. Και λόγω των περικοπών στη φαρμακευτική δαπάνη θα φτάσουμε να πληρώνουμε το 100% του κόστους των φαρμάκων» είπε ο πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ νομού Θεσσαλονίκης, Χρήστος Σαλονικιός.

Ανάλογες συγκεντρώσεις είχαν προγραμματιστεί στην Πάτρα για τις 10 π.μ. στην Περιφέρεια και στη Βέροια για τις 10.30 π.μ. στην πλατεία Ωρολογίου.