Συνωστισμός πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο

Πολεμικά σκάφη τριών χωρών, του Ισραήλ, της Βρετανίας και της Τουρκίας, θα βρίσκονται την Πέμπτη και την Παρασκευή στην περιοχή νοτίως της Κύπρου και σε ορισμένες περιπτώσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο πλαίσιο αεροναυτικών ασκήσεων.

Συγκέντρωση πολεμικών πλοίων με απίστευτη δύναμη πυρός παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα στη Ανατολική Μεσόγειο, όπου σε απόσταση αναπνοής βρίσκονται για διαφορετικούς λόγους, πολεμικά σκάφη της Βρετανίας, της Τουρκίας, του Ισραήλ, της Ρωσίας και βεβαίως πολεμικά πλοία του 6ου αμερικανικού στόλου που μονίμως εδρεύει στη Μεσόγειο.

Το πρωί άρχισαν, καταπατώντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και δικαίου της θάλασσας, τα τουρκικά γυμνάσια εντός των κυπριακών χωρικών υδάτων και το σημαντικότερο εντός της κυπριακής ΑΟΖ, όπου έχουν εντοπισθεί, ως γνωστό κοιτάσματα υδρογονανθράκων.

Η Λευκωσία διαμαρτύρεται στους διεθνείς οργανισμούς, πλην όμως η Άγκυρα αδιαφορώντας πλήρως παρατάσσει μία ισχυρότατη δύναμη πυρός από θάλασσα και αέρα, αμφισβητώντας κυπριακά κυριαρχικά δικαιώματα, την ώρα μάλιστα που η Κύπρος βρίσκεται στην προεδρία της ΕΕ. Στόχος της Τουρκίας είναι και η δημιουργία προβλημάτων στις έρευνες για εξόρυξη φυσικού αερίου ενόψει και της νέας αδειοδότησης οικοπέδων, που έχει εξαγγείλει η κυπριακή κυβέρνηση.

Στα νέα αυτά θαλάσσια οικόπεδα εντός της κυπριακής ΑΟΖ, δηλαδή στα οικόπεδα 2,3,8, 9 και 12 πραγματοποιούν από το πρωί (και θα συνεχισθούν και την Παρασκευή) ασκήσεις το Ισραήλ και η Βρετανία με εμπλοκή μόνον υπερσύγχρονων αεροσκαφών κάθε τύπου, από μαχητικά ηλεκτρονικού πολέμου έως αεροσκάφη ανεφοδιασμού στον αέρα.

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι, ενεργοποιώντας το νέο στρατιωτικό τους δόγμα για μόνιμη παρουσία στην Ανατολική Μεσόγειο (λόγω και της έκρυθμης κατάστασης που επικρατεί στη Συρία) άρχισαν τις ασκήσεις αλλά και τις περιπολίες των πολεμικών τους σκαφών. Τουρκικά πλοία άρχισαν μάλιστα να περιπολούν εντός της κυπριακής ΑΟΖ, αδιαφορώντας για τα πάντα και χωρίς να ζητήσουν άδεια από κανέναν.

Στις τουρκικές ασκήσεις χρησιμοποιούνται (σύμφωνα με την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», μαχητικά F-16, αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού (air tankers), δύο αεροσκάφη ναυτικής συνεργασίας (CN- 235), μαχητικά ελικόπτερα εφοδιασμένα με πυραύλους αέρος επιφανείας και ελικόπτερα έρευνας και διάσωσης. Τουρκικές φρεγάτες και περιπολικά σκάφη συνεργάζονται με τις αεροπορικές δυνάμεις.

Η Βρετανία και το Ισραήλ ζήτησαν και έλαβαν (σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες) άδεια από την Κύπρο για να πραγματοποιήσουν τις ασκήσεις τους. Ήδη το Ισραήλ ανακοίνωσε ότι έχει προχωρήσει στην ανάπτυξη τεσσάρων πολεμικών πλοίων, μη επανδρωμένων αεροσκαφών και ανδρών των ειδικών δυνάμεων για να προστατεύσει τις πλατφόρμες γεωτρήσεων για πετρέλαιο και άλλα σημεία ερευνών ανοιχτά του Ισραήλ και της Κύπρου.

Οι Βρετανοί κινούνται σε περιοχή κοντά στις (κυρίαρχες) βρετανικές βάσεις της Κύπρου και στην άσκηση συμμετέχουν πλωτά και εναέρια μέσα. Το Λονδίνο έκανε μάλιστα γνωστό ότι δεν έχει γίνει καμία επικοινωνία με τον τουρκικό στρατό για τον χειρισμό της κατάστασης.

Στο Αιγαίο βρίσκεται, σύμφωνα με πληροφορίες, από το πρωί το ρωσικό καταδρομικό «Σμέτλιβι» (με πυραύλους επιφανείας- αέρος) που πλέει ανοικτά της Λήμνου, καθώς και 2 αρματαγωγά και δύο ρυμουλκά. Οι Ρώσοι ζήτησαν και πήραν άδεια από τις ελληνικές αρχές σε περίπτωση αβλαβούς διέλευσης εντός των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk