Γ. Σγουρός: «Μεγάλος ο κίνδυνος η Αττική να πνιγεί στα σκουπίδια εξαιτίας έλλειψης χρημάτων της ΕΣΔΝΑ»

Την Πέμπτη 12/7/2012 ο Περιφερειάρχης Αττικής μίλησε στην εκπομπή της Μαρίας Νταλιάνη (καθημερινά 13:00-14:00) για τα σκουπίδια

Για τα σκουπίδια{{{ moto }}}

Τα πέντε εκατομμύρια πολιτών της Αττικής θα υποφέρουν τρομερά, εάν κλείσει η χωματερή της Φυλής, η οποία δέχεται τα σκουπίδια από τους 65 Δήμους καθώς πηγαίνουν καθημερινά τα απορριμματοφόρα τα αδειάζουν και τα θάβουν εκεί. Θα κλείσει γιατί οι εταιρίες δεν πληρώνονται. Γιατί δεν θα φτάσουν τα χρήματα από αυτά που θα αρχίσουν να παίρνουν από τον επόμενο μήνα, μέσω της ΔΕΗ., με βάση το νόμο που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια η κα Μπιρμπίλη. Ενώ τα χρήματα έρχονταν, απευθείας, από τους Δήμους, στο Σύνδεσμο, τώρα δεν έρχονται με αποτέλεσμα οι 1500 εργαζόμενοι στη Φυλή να μην πληρωθούν. Επομένως, θα αντιδράσουν. Οι εταιρίες, ήδη, έχουν στείλει επιστολές, όπου αναφέρουν ότι δεν θα συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες τους γιατί έχουν να πληρωθούν δέκα μήνες.

Κι από την άλλη και οι εργαζόμενοι στον ΕΣΔΝΑ, περίπου 500 άτομα, εκ των οποίων οι 350 είναι συμβασιούχοι κι από τη δική τους την πλευρά έχουν δίκιο, αφού πληρώνονται με αποφάσεις των δικαστηρίων, οι οποίες καθυστερούν πάρα πολύ, δεν πληρώνονται και υπάρχει μια κατάσταση πάρα πολύ άσχημη.

Σήμερα, επισκέφτηκα, τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου τον κ Τέντε, ως Περιφερειάρχης Αττικής και ως Πρόεδρος της ΕΣΔΝΑ, προκειμένου να καταθέσω Αναφορά με στοιχεία με τις συνθήκες λειτουργίας και την οικονομική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει ο φορέας, ενημερώνοντάς τον για τους κινδύνους που απειλούν τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου της Αττικής.{{{ audio1 }}}

Κατεβάστε το ηχητικό εδώ

Ζήτησα την συνδρομή της Δικαιοσύνης προκειμένου να επιμεριστούν οι ευθύνες για το πως ο ΕΣΔΝΑ έφτασε, σήμερα, στο σημείο που βρίσκεται. Πως δημιουργήθηκαν και πως συσσωρεύτηκαν όλα αυτά τα υπέρογκα χρέη, που φτάνουν τα 83 εκατ ευρώ, σ΄ ένα σημερινό προϋπολογισμό που φτάνει τα 80 εκατ ευρώ. Και ποιες παραλείψεις οδήγησαν το σύνδεσμο στο σημερινό οικονομικό αδιέξοδο.

Και παράλληλα δεσμεύτηκαν ότι θα διαβιβάσω, μόλις ολοκληρωθεί , το πόρισμα των ορκωτών λογιστών που διενεργούν διαχειριστικό έλεγχο, με ομόφωνη απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής του συνδέσμου, γιατί τα χρέη που κληρονομήσαμε είναι τεράστια και διογκώνονται καθημερινά.

Κατά συνέπεια σε λίγες ώρες ή ημέρες είναι εξαιρετικά πιθανό ο σύνδεσμος να διακόψει τη λειτουργία του. Είτε επειδή είναι απλήρωτη η εταιρία που λειτουργεί τον αποτεφρωτήρα των νοσοκομειακών αποβλήτων, είτε γιατί δεν θα υπάρχουν χρήματα για να καλυφθεί η μισθοδοσία των εργαζομένων.

Κι αυτό γιατί τα χρήματα φεύγουν από το Υπουργείο και πάνε στη ΔΕΗ, η ΔΕΗ με αποφάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων τα δίνει στους Δήμους και οι Δήμοι δεν τα δίνουν στο ΕΣΔΝΑ. Πέντε φορείς διαχειρίζονται τα χρήματα που είναι να πάρει η ΕΣΔΝΑ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα