Βυζαντινό δείπνο στον Σύλλογο Ελλήνων Αρχαιολόγων

Μια γεύση από Βυζάντιο θα πάρουν όσοι βρεθούν στο κτήριο του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων στο Θησείο, Ερμού 134 – 136, την Παρασκευή 13 Ιουλίου και ώρα 21.00.

Εκεί, οι Έλληνες αρχαιολόγοι και η ερευνήτρια της Ιστορίας της Ελληνικής Διατροφής, Μαριάνα Καβρουλάκη εμπνεόμενοι από το Βυζάντιο και την Κωνσταντινούπολη του 12ου αιώνα θα οργανώσουν ένα γεύμα με πιάτα εκείνης της εποχής.

Φτωχικές συνταγές των λαϊκών στρωμάτων φτιαγμένες με απλά υλικά, αλλά και πλουσιοπάροχα πιάτα της αριστοκρατίας και των Κομνηνών, που περιελάμβαναν πανάκριβα είδη διατροφής με εξωτική προέλευση, θα συνθέσουν το μενού.

«Δυστυχώς, η βυζαντινή μαγειρική αποτελεί ένα τεράστιο ερωτηματικό και είναι αδύνατον να αποκαταστήσουμε έστω και λίγες συνταγές της. Για τους διαιτολόγους οι τροφές θεράπευαν ή το αντίθετο, άρα τους ενδιέφεραν οι ιδιότητές τους και όχι η λεπτομερής παρουσίασή τους. Για τους Βυζαντινούς λογίους και μοναχούς η αναφορά στο φαγητό εξυπηρετούσε άλλους σκοπούς. Έτσι λοιπόν, χρησιμοποιώντας τις πληροφορίες που διαθέτουμε μάλλον φανταζόμαστε πώς θα έτρωγαν πλούσιοι και φτωχοί, παρά αναδημιουργούμε πιστά συνταγές» δηλώνει χαρακτηριστικά η Μαριάνα Καβρουλάκη.

Επίσης, σύμφωνα με την ειδικό, σημαντική βοήθεια στην προσπάθεια ανακάλυψης της Βυζαντινής κουζίνας παρέχουν οι πληροφορίες που υπάρχουν για τις κουζίνες των χωρών από τις οποίες έγιναν γνωστές στην αυτοκρατορία διάφορες καινούργιες τροφές. Στην προκειμένη περίπτωση, οι συμμετέχοντες του δείπνου θα δοκιμάσουν ένα αραβικό πιάτο, τη maghmuma, με βασικό υλικό τις μελιτζάνες. Με αφορμή αυτή τη συνταγή θα μάθουν πώς χρησιμοποιούσαν οι Άραβες το λαχανικό αυτό την περίοδο που άρχισε να γίνεται κομμάτι της βυζαντινής κουζίνας.

Η τιμή είναι 25 ευρώ ανά άτομο και εξαιτίας του περιορισμένου αριθμού θέσεων η συμμετοχή είναι δυνατή μόνο μετά από κράτηση.

Για περισσότερες πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχών: 210 3252214 (11.00- 15:00), 6970988908 (9:00-15:00 – 18:00 – 21:00), mkavroulakis@gmail.com

Το μενού του Βυζαντινού Δείπνου περιλαμβάνει:

Μαύρες ελαίες οξομέλιτι και σίναπη: Μαύρες ελιές, ξίδι, μέλι, σινάπι

Φασούλιον αλεστόν, δίεφθον οξομέλιτι: Φάβα μαυρομάτικων φασολιών, ξίδι, μέλι

Φακή μεθ’ όξους, κοριάνδρου και ρου: Φακή, ξίδι, κόλιαντρος, ρους

Σφουγγάτο:Αυγά σφουγγάτο

Απάκι: Χοιρινό παστό και καπνιστό

Άρτος μεταξωτός:Ψωμί φτιαγμένο με πολύ καλά κοσκινισμένο αλεύρι

Παξαμάς: Παξιμάδι

Χοιρινό με οξύμελι: Χοιρινό, ξίδι, μέλι

Πληγούρι

Maghmuma: Μελιτζάνες, κρεμμύδια, αρνί, ξίδι, σαφράν, κόλιαντρο, κύμινο, κάρο, πιπέρι, κανέλα, πιπερόριζα.

Γλυκά

Ορύζιν με το μέλιν: Ρύζι, γάλα κατσικίσιο, μέλι

Γλυκό κουταλιού

Ηδύποτα

Ροσάτον: Κρασί αρωματισμένο με τριαντάφυλλο

Θασόροφον: Σουμάδα

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα