Γ. Καμίνης: «Εγκλημα αν η Πολιτεία στερήσει πόρους από τους δήμους»

Οι προσδοκίες και η σκληρή πραγματικότητα είναι πάντα ο …εχθρός κάθε απολογισμού πεπραγμένων. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τους 18 μήνες της θητείας του επικεφαλής στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης το ξέρει ότι βρέθηκε στο δημαρχιακό θώκο, σε μια περίοδο που, όπως λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα», στην πρωτεύουσα συμπυκνώνεται «όλη η κρίση της χώρας»

Οι προσδοκίες και η σκληρή πραγματικότητα είναι πάντα ο …εχθρός κάθε απολογισμού πεπραγμένων. Πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τους 18 μήνες της θητείας του επικεφαλής στον μεγαλύτερο Δήμο της χώρας. Ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γ. Καμίνης το ξέρει ότι βρέθηκε στο δημαρχιακό θώκο, σε μια περίοδο που, όπως λέει χαρακτηριστικά στο «Βήμα», στην πρωτεύουσα συμπυκνώνεται «όλη η κρίση της χώρας».
Ο πολίτης δεν βλέπει χειροπιαστά γύρω του τη ζωή του να «περπατά» με αξιοπρέπεια , ούτε τη μέρα του να ξημερώνει με ελπίδα…

Στον πρώτο όροφο του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, λίγο μετά την παρουσίαση του απολογισμού, το μεσημέρι της Τετάρτης (11.7.2012) ο κ. Καμίνης βρέθηκε με συνεργάτες τους να συζητά για όσα θα ήθελαν να έχουν γίνει ήδη για την καθημερινότητα του Αθηναίου.
Λάτρης της συναίνεσης, ανακαλύπτει τη ….σύγκρουση με το κεντρικό κράτος για να μην κοπούν χρήματα προς την τοπική αυτοδιοίκηση. «Θα ήταν έγκλημα η Πολιτεία να στερήσει ζωτικούς πόρους στους δήμους », μας λέει.
Και συμπληρώνει: «Μα, οι δήμοι σήμερα, με πληττόμενα από την κρίση μεγάλα στρώματα του πληθυσμού, υποκαθιστούν όλες τις λειτουργίες που θα έπρεπε να επιτελεί η κεντρική διοίκηση – λειτουργικές ανάγκες σχολείων, κοινωνικές δομές κ.ά.. Οι Δήμοι κρατάνε όρθια τη χώρα…».
Ο κ. Καμίνης , λίγο πιο πριν, είχε περιγράψει την Αθήνα με το όραμα να γίνει πόλη της κοινωνικής αλληλεγγύης και μαζί πρωτεύουσα στην Ανάπτυξη. Κυνηγά αυτή να αποτελέσει ηγεμονικό παράδειγμα εξόδου από την οικονομική και κοινωνική κρίση.

Όμως, οι θεσμοθετημένοι εκ του νόμου κρατικοί πόροι που διατίθενται στο Δήμο γίνονται όλο και λιγότεροι. Δυσανασχετεί και μας υπενθυμίζει ότι «η συμμετοχή των δήμων στο δημόσιο χρέος ανέρχεται μόλις στο 0,7%, ποσοστό που συγκριτικά με τα χρέη στους δήμους των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι το χαμηλότερο μετά τη Μάλτα».
Στην παρουσίαση που είχε κάνει, άλλωστε, είχε τονίσει, σε αντιδιαστολή, τις προσπάθειες του Δήμου Αθηναίων να ανταποκριθεί στον κοινωνικό του ρόλου: 2000 γεύματα την ημέρα σε άπορους και φτωχούς (πέρυσι ήταν 1000), παροχή προϊόντων από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο» του Δήμου σε 200 οικογένειες, φιλοξενία 160 αστέγων (αναμένεται να αυξηθούν κατά 60) στους ξενώνες του δήμου, διεκπεραίωση πρώτης ανάγκης για εκατοντάδες ανθρώπους, που προσέρχονται στο Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης (ΚΥΑΔΑ).

Στα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης, όπως τα σκουπίδια, η ασφάλεια των πολιτών, το μεταναστευτικό, τα ναρκωτικά, ο οικονομικός μαρασμός του κέντρου ακολούθησε το δρόμο της συνεργασίας με συναρμόδια υπουργεία, αλλού με κάποια αποτελέσματα, αλλού με το «σημείο μηδέν» να παραμένει σήμα κατατεθέν μιας καταρρέουσας πόλης.

Σαν χαραμάδα …φωτός για τα περί αναπτυξιακής πορείας του Δήμου, προβάλλει την αξιοποίηση και τη διαχείριση πόρων του ΕΣΠΑ, με αρχικό προϋπολογισμό 120 εκ. ευρώ για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, αναβάθμιση ποιότητας ζωής των κατοίκων, αναζωογόνηση του αστικού περιβάλλοντος και για διαχείριση κρίσεων.

Περιμένει όμως και να επιτευχθεί χρηματοδότηση στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ (2014-2020), ύψους 1,5 δις ευρώ, απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα.

Πέραν των άλλων , ο κ. Καμίνης , κατά τη συνέντευξη τύπου, προέταξε δυο ζητήματα που ο Δήμος έχει προαναγγείλει ότι βρίσκονται σε φάση υλοποίησης : η δημιουργία Κέντρων Προένταξης, για ολιγόωρη παραμονή χρηστών ναρκωτικών και η ενοικίαση κοινόχρηστων ποδηλάτων.

Στα Κέντρα προένταξης θα παρέχεται σε χρήστες ναρκωτικών ιατρική και ψυχοκοινωνική βοήθεια, όπως και δυνατότητες ατομικής υγιεινής (ντους, λουτρό, καθαριότητα κ.ά.). Ήδη, έχουν βρεθεί χώροι στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, οι οποίοι θα λειτουργούν σε συνεργασία με τον ΟΚΑΝΑ αλλά και με τη συνδρομή της Αστυνομίας.

Το σύστημα ενοικίασης κοινόχρηστων ποδηλάτων στο ιστορικό κέντρο, με σταθμούς βάσης σε διάφορα σημεία της πόλης, προχωρά. Ο Δήμος Αθηναίων απηύθυνε πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εγκατάσταση και λειτουργία των κοινόχρηστων ποδηλάτων στα πρότυπα ευρωπαϊκών πόλεων.

Πάντως, το 18μηνο στο Δήμο Αθηναίων μοιάζει ουσιαστικά σαν ένα έργο …συμμαζέματος, σε μια προσπάθεια επιβίωσης του Δήμου, που όπως και οι υπόλοιποι της χώρας, αντιμετωπίζονται από το κράτος με όρους οικονομικής ασφυξίας. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο δήμαρχος Αθηναίων εστίασε, κατά τον απολογισμό, στα εξής σημεία:

-εξόφληση περίπου του 40% των παλαιών υποχρεώσεων του Δήμου προς τους προμηθευτές.

-περικοπή δαπανών κατά περίπου 30%, σε αντιδιαστολή με διπλασιασμό δαπανών για κοινωνικές παροχές προς τους δημότες

-εξορθολογισμός στις υπερωρίες

-μείωση διευθύνσεων του δήμου από 36 σε 22

-αξιοποίηση δημοτικών κτιρίων για εξοικονόμηση χρημάτων από ενοίκια ( οι μετεγκαταστάσεις του Ληξιαρχείου και υπηρεσιών του δημοτικού βρεφοκομείου έφεραν εξοικονόμηση πάνω από 500.000€ τον χρόνο)

-διαχειριστικοί έλεγχοι σχεδόν σε όλα τα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου.

Πάντως, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Αθηναίων, κ. Ν. Κακλαμάνης τον εγκαλεί γιατί στον απολογισμό των 18 μηνών θητείας στο Δήμο Αθηναίων, παρουσίασε μια …έκθεση ιδεών, αλά …Συνήγορος του Πολίτη, που όπως σημειώνει , του φταίνε όλοι οι άλλοι για τη ….«βύθιση του πλοίου». Ο κ. Κακλαμάνης τον κατηγόρησε ότι «δεν τόλμησε, γιατί θα έπρεπε να το αναφέρει κιόλας, να μιλήσει έστω για ένα έργο που έγινε τους 18 μήνες της θητείας του. Σε ό,τι θετικό έκανε αναφορά, αποτελεί κληρονομιά από την προηγούμενη διοίκηση (π.χ. το Κοινωνικό Παντοπωλείο, το Κοινωνικό Φαρμακείο, η Αθηναϊκή Αγορά, το Ξενοδοχείο των φτωχών, το ΚΥΑΔΑ) και το παρουσίασε ως δικό του!». \

Από την άλλη, πολιτικοί αντίπαλοι, εξ αριστερών, θυμίζουν σε κάθε ευκαιρία στον κ. Καμίνη τις …αντιφάσεις του, μια και θεωρούν ότι πραγματική σύγκρουση και διεκδίκηση δεν μπορεί να γίνει χωρίς απόρριψη κεντρικών πολιτικών επιλογών, μνημονιακής λογικής και λιτότητας, που οδηγούν σε …φτωχοποίηση τους ανθρώπους.


Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk