Νέα επίθεση στην κυβέρνηση για τη στρατηγική που ακολούθησε τόσο στη Σύνοδο Κορυφής όσο και στο Eurogroup εξαπέλυσε το πρωί της Τετάρτης ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε τη νυν και τις πρώην κυβερνήσεις για «υστέρηση πατριωτικής ευθύνης», αντιπαραβάλλοντας τη στάση του «τεχνοκράτη Ιταλού πρωθυπουργού» και του «δεξιού πρωθυπουργού της Ισπανίας».

Ο Αλέξης Τσίπρας αναρωτήθηκε εάν «το μήνυμα του λαού στις εκλογές ήταν »συνέχιση του αποτυχημένου προγράμματος και ό,τι προαιρείσθε», όπως είπε ο Γ. Στουρνάρας στους εταίρους».

Μιλώντας στη ΝΕΤ, ο Αλέξης Τσίπρας αντεπιτέθηκε στον πρωθυπουργό, που κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι υποστηρίζει τα προνόμια των συνδικαλιστών, λέγοντας: «Είναι απαράδεκτο να ταυτίζουν την Αριστερά με το πελατειακό κράτος που αυτοί δημιούργησαν κατ’ εικόνα και ομοίωσή τους».

Εριξε, δε, το γάντι στον Αντώνη Σαμαρά, τονίζοντας: «Ας μην μας κουνάει το δάχτυλο. Αν κοιτάξουμε τις ταυτότητες των εργαζομένων στο Μουσείο της Ακρόπολης, όλοι είναι από την Καλαμάτα».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «στην πιο κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής η Ελλάδα ήταν απούσα» και πρόσθεσε: «Δεν υπήρχε προετοιμασία, δεν υπήρχαν στόχοι. Και είναι τουλάχιστον ανέντιμο να ρίξουμε τις ευθύνες στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, γιατί είχε μαζί του δύο υπουργούς, που του έδωσαν τις τελικές οδηγίες».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι «υπήρχε ευκαιρία να κερδίσει κάτι η χώρα, μαζί με την Ισπανία και Ιταλία. Είναι δύσκολο μόνη μια μικρή χώρα να θέσει βέτο, αλλά μαζί με τις άλλες… είναι αδιανόητο να μην πει ούτε μία λέξη».

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η επαναδιαπραγμάτευση ήταν μια χίμαιρα και το θέμα έκλεισε ήδη από το βράδυ των εκλογών, όταν ο Αντώνης Σαμαράς έστειλε μήνυμα εντός κι εκτός ότι θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας. Και ξέχασε να αναφέρει τη λέξη επαναδιαπραγμάτευση. Και τώρα την ξέχασε και πρακτικά».

Στρέφοντας τα βέλη του και κατά του υπουργού Οικονομικών, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Γιάννη Στουρνάρα ότι «πάει και λέει αυτά που θέλει ν’ ακούσει ο Σόιμπλε» και αναρωτήθηκε αν το μήνυμα των εκλογών ήταν ότι ο λαός δεν θέλει να αλλάξει κάτι, ότι θέλει να συνεχιστεί το πρόγραμμα.

Ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε επίσης ότι εκτός από τις κοινωνικές διαστάσεις που έχει η εφαρμογή του προγράμματος, υπάρχει και το οικονομικό ζήτημα, καθώς οι στόχοι είναι ανέφικτοι.

Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε υπέρ διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος, που να εξυπηρετούν την σταθεροποίηση της οικονομίας.

Απαντώντας, δε, σε ερώτηση για το εάν – όπως τον κατηγορούν – προστατεύει τα συμφέροντα των συνδικαλιστών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι διαφωνεί με τα προνόμια που προκαλούν την κοινωνία.

Παράλληλα, επισήμανε ότι το χειρότερο με τις κοινωνικές επιπτώσεις από την εφαρμογή του μνημονίου είναι ότι «η διάλυση της κοινωνίας έχει γίνει συνήθεια».

Τέλος, ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση να δείξει στοιχειώδη ανθρωπιστική διάθεση και να προσπαθήσει να δώσει λύση στο πρόβλημα της Χαλυβουργίας, καθώς οι εργαζόμενοι απεργούν επί 8 μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να συγκληθεί τριμερής σύσκεψη (εργοδότη, εργαζομένων και υπουργείου) για να διευθετηθεί το θέμα, με τρόπο ώστε να μπορέσουν να κερδίσουν κάτι οι εργαζόμενοι για να γυρίσουν στα σπίτια τους με το κεφάλι ψηλά.