Το σχέδιο μνημονίου κατανόησης 32 σημείων για την ευρωπαϊκή στήριξη στην Ισπανία σχετικά με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της ετοιμάζουν Μαδρίτη και Ευρωπαϊκή Ένωση.

Οι όροι θα αφορούν μεν τον ίδιο τον χρηματοπιστωτικό τομέα αλλά και «παράλληλα», όπως τονίζεται, την πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης στο πλαίσιο της διαδικασίας υπερβολικού ελλείμματος.

Η ισπανική κυβέρνηση εξασφάλισε από τα Eurogroup και Ecofin παράταση ενός έτους, μέχρι το 2014, για να ρίξει το έλλειμμά της κάτω από το 3% του ΑΕΠ, ενώ η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά ύφεσης.

Τυπικά, αυτό αφορά τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία βρίσκεται ήδη η Μαδρίτη. Ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι θα μιλήσει την Τετάρτη στο Ισπανικό Κοινοβούλιο, όπου αναμένεται να εξειδικεύσει την πρώτη δεσμίδα μέτρων λιτότητας.

Το Ecofin επικύρωσε την Τρίτη το νέο χρονοδιάγραμμα για τη Μαδρίτη, που θέτει ως στόχο το 6,3% του ΑΕΠ για το φετινό έλλειμμα, το 4,5% για το 2013 και το 2,8% – εντός των ευρωπαϊκών ορίων – το 2014. Η πρώτη δόση του δανείου, ύψους 30 δισ. ευρώ, θα δοθεί στο τέλος Ιουλίου.

Την ίδια στιγμή, σύμφωνα με το σχέδιο τού υπό κατάρτιση μνημονίου κατανόησης (MoU) με τη Μαδρίτη, που δημοσιεύει η «El Pais», η Ισπανία θα δεσμευτεί σε 32 σημεία που θα αφορούν τον τραπεζικό τομέα – τόσο για κινήσεις εξειδικευμένες ανάλογα με την κατάσταση των εκάστοτε τραπεζικών ιδρυμάτων αλλά και οριζόντια – ενώ «παράλληλα θα παρακολουθείται στενά» η πορεία δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Στους όρους που άπτονται της λειτουργίας του χρηματοπιστωτικού τομέα προβλέπεται ενίσχυση των αρμοδιοτήτων της Ισπανικής Κεντρικής Τράπεζας, με μεταβίβαση αρμοδιοτήτων του υπουργείου Οικονομικών. Τα ισπανικά τραπεζικά ιδρύματα θα χωριστούν σε τέσσερις κατηγορίες, αναλόγως των προβλημάτων τους και ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειάς τους θα πρέπει να έχει ενισχυθεί στο 9% μέχρι το τέλος του 2014.

Παράλληλα, τα ποσά για την ανακεφαλαιοποίηση θα ξεκινήσουν να φτάνουν στη Μαδρίτη από το τέλος του Ιουλίου, ενώ μέχρι το τέλος του 2012 θα είναι λειτουργική η «bad bank» στην οποία θα μεταφερθούν τα τοξικά πιστωτικά προϊόντα.

Ωστόσο, από τα 32 σημεία του προσχεδίου, τα τρία τελευταία αφορούν τα ισπανικά δημοσιονομικά και τις μεταρρυθμίσεις.

Έτσι, τονίζεται ότι «η πρόοδος στις δεσμεύσεις στο πλαίσιο της Διαδικασίας Υπερβολικού Ελλείμματος και στις δομικές μεταρρυθμίσεις θα επιτηρείται στενά και τακτικά, παράλληλα με την επίσημη διαδικασία αξιολόγησης» στο μνημόνιο συμφωνίας.

Σε αυτές περιλαμβάνεται και η τήρηση των συστάσεων της ΕΕ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου.

Στο προσχέδιο αναφέρονται συγκεκριμένα η εισαγωγή φορολογικού συστήματος «ανάλογου της προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και πιο ευνοϊκού για την ανάπτυξη», οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, το άνοιγμα επαγγελματικών κλάδων και η ολοκλήρωση της σύνδεσης των ισπανικών ενεργειακών υποδομών με εκείνες των γειτονικών χωρών.