Ικανοποιημένη η Κομισιόν από τα μέτρα που ανακοίνωσε η Ισπανία

Οι νέοι φόροι και περικοπές που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ισπανική κυβέρνηση θα συμβάλλουν στο να πετύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, ανέφερε η Κομισιόν

Οι νέοι φόροι και περικοπές που ανακοίνωσε την Τετάρτη η ισπανική κυβέρνηση θα συμβάλλουν στο να πετύχει η χώρα τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει με την ΕΕ, ανέφερε η Κομισιόν.

«Χαιρετίζουμε την σημερινή ανακοίνωση των νέων φορολογικών μέτρων από την ισπανική κυβέρνηση» είπε ο εκπρόσωπος του επιτρόπου της ΕΕ για Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις Όλι Ρεν σε συνέντευξη Τύπου.

«Είναι ένα σημαντικό βήμα, για να διασφαλιστεί ότι η χώρα μπορεί να επιτύχει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει θέσει για φέτος» πρόσθεσε.

Τα μέτρα, τα οποία συμπεριλαμβάνουν αύξηση του ΦΠΑ κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, στο 21%, στοχεύουν στη μείωση του ελλείμματος κατά 65 δισ. ευρώ έως το 2014.

Σε ξεχωριστή συνέντευξη τύπου, εκπρόσωπος της Κομισιόν είπε ότι ο ιδιωτικός τομέας θα επωμιστεί μέρος του κόστους της αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών, αλλά οι προτιμώμενοι ομολογιούχοι και οι καταθέτες δεν θα επηρεαστούν από αυτή την ενέργεια.

«Μόλις αποκτήσουμε μια ξεκάθαρη αίσθηση του κόστους της αναδιάρθρωσης, θα εργαστούμε βάσει της αρχής ότι η συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στην κατανομή των ζημιών είναι απαραίτητη, ώστε να διασφαλίσουμε ότι οι φορολογούμενοι δεν θα επωμιστούν ένα άδικο βάρος» είπε ο Σάιμον Ο’ Κόνορ, εκπρόσωπος της Κομισιόν.

«Αυτή η προσέγγιση έχει βασιστεί σε αρχές για την ελαχιστοποίηση του κόστους για τους φορολογούμενους, ενώ ταυτόχρονα να διαφυλάσσεται η χρηματοοικονομική σταθερότητα» πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος είπε, ωστόσο, ότι οι προτιμώμενοι ομολογιούχοι και καταθέτες δεν θα συμμετάσχουν σε αυτό τον καταμερισμό του κόστους.

«Η βασική αρχή για την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωση είναι η διαφύλαξη της χρηματοοικονομικής σταθερότητας. Είναι σαφές ότι εάν υποχρεώσεις τους καταθέτες, οι οποίοι, θέλω να τονίσω, δεν θα συμμετάσχουν σε οποιοδήποτε καταμερισμό κόστους, αλλά και τους προτιμώμενους ομολογιούχους, θα ήταν αντίθετο σε αυτή την αρχή» είπε.

Τα αιτήματα της ΕΕ

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αξιώσει από τη Μαδρίτη μεταρρύθμιση του χρηματοπιστωτικού της τομέα, η οποία μπορεί να μεταφραστεί σε απώλειες για τον φορολογούμενο, σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου για τη βοήθεια στις ισπανικές τράπεζες.

Επιπλέον, σύμφωνα με το ίδιο κείμενο, η ΕΕ θέλει να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις στις τράπεζες.

Το κείμενο αυτό, το οποίο καθορίζει τους 32 όρους που θα τεθούν σε αντάλλαγμα για την ευρωπαϊκή βοήθεια στον ισπανικό χρηματοπιστωτικό τομέα, θα πρέπει να εγκριθεί ως τις 20 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία οι υπουργοί Οικονομικών αναμένεται να οριστικοποιήσουν τις λεπτομέρειες της βοήθειας στην Ισπανία.

Το κείμενο επιμένει στην ανάγκη «ελαχιστοποίησης του κόστους μιας αναδιάρθρωσης των ισπανικών τραπεζών για τον φορολογούμενο», αλλά σημειώνει ότι οι ισπανικές Αρχές θα πρέπει να επιβάλουν μέτρα ώστε οι κάτοχοι χρέους που δεν συνοδεύεται από προτιμησιακό καθεστώς αποπληρωμής να αποδεχθούν τις απώλειες.

Στα τέλη Αυγούστου θα τεθεί σε ισχύ νόμος για αυτό το ζήτημα, αλλά «οι ισπανικές Αρχές θα υιοθετήσουν και τις απαραίτητες τροποποιήσεις (…) αν το μοίρασμα του βάρους δεν γίνει σε εκούσια βάση», διευκρινίζεται στο κείμενο.

Μια άλλη αξίωση είναι να τεθούν στο περιθώριο τα αβέβαια ενεργητικά των τραπεζών σε μια άλλη δομή επισφαλειών, η οποία θα πρέπει να είναι επιχειρησιακή ως το Νοέμβριο. Τα ενεργητικά αυτά «θα πρέπει να αποσυρθούν γρήγορα από τους προϋπολογισμούς των τραπεζών», κυρίως αυτά που συνδέονται με τον τομέα των ακινήτων, επισημαίνεται στο προσχέδιο.

Σε επίπεδο επίβλεψης, η ΕΕ αξιώνει η Μαδρίτη να ενισχύσει τις εξουσίες της Τράπεζας της Ισπανίας ως το τέλος του έτους, μεταβιβάζοντάς της προνόμια τα οποία είχε μέχρι σήμερα το υπουργείο Οικονομίας, όπως μια δύναμη επιβολής κυρώσεων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα επιβλέπει σε συνδυασμό με την Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) ότι οι ισπανικές τράπεζες εφαρμόζουν τους όρους που τους επιβάλλουν. Θα έχει επίσης «το δικαίωμα να πραγματοποιεί επιθεωρήσεις σε όλα τα τραπεζικά ιδρύματα προκειμένου να βεβαιώνεται ότι σέβονται τους όρους».

Εξάλλου οι ισπανικές τράπεζες θα πρέπει να συμμορφωθούν με τις αξιώσεις για ίδια κεφάλαια και να παρουσιάζουν την αναλογία του 9%. Θα πρέπει επίσης «να μετάσχουν το ταχύτερο δυνατό στο κόστος της αναδιάρθρωσης με δικούς τους πόρους», κυρίως από την εκχώρηση ενεργητικών που δεν είναι στρατηγικής σημασίας και συμμετοχές, επισημαίνεται στο κείμενο.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk