Η Χαλυβουργία Ελλάδος κλείνει τη μονάδα στον Ασπρόπυργο

Ενα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο βρίσκεται η μονάδα της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, η οποία εδώ και οκτώ μήνες δεν λειτουργεί λόγω της απεργίας των εργαζομένων.

Ενα βήμα πριν το οριστικό λουκέτο βρίσκεται η μονάδα της Χαλυβουργίας Ελλάδος στον Ασπρόπυργο, η οποία εδώ και οκτώ μήνες δεν λειτουργεί λόγω της απεργίας των εργαζομένων.

Η διοίκηση διαμήνυσε ότι αν δεν λυθεί η απεργία – πρόσφατα κρίθηκε παράνομη από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών- θα υποβάλλει αίτημα για διαβούλευση για ομαδικές απολύσεις και κλείσιμο του εργοστασίου στο υπουργείο Εργασίας.
Τους οκτώ μήνες της απεργίας έχουν αποτύχει όλες οι προσπάθειες διαβούλευσης.

Το σωματείο των εργαζομένων για να λυθεί η απεργία ζητεί την επαναπρόσληψη των απολυθέντων αλλά η διοίκηση υποστηρίζει ότι το εργοστάσιο με το αρχικό δυναμικό δεν «βγαίνει» αφού η ζήτηση για σίδηρο έχει κατακρημνιστεί.

Από τους 360 εργαζόμενους έχουν απολυθεί 120. Από τους 240 που απέμειναν τουλάχιστον οι 120 επιθυμούν να επιστρέψουν στην εργασία τους αλλά το σωματείο με τη συνδρομή του ΠΑΜΕ δεν επιτρέπει την είσοδο σε κανέναν.
Από τη διοίκηση υποστηρίζουν ότι δεν πρόκειται για τρυκ και εκβιασμό. Εξετάζουν σοβαρά το κλείσιμο της μονάδος καθώς από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν και ξεκίνησε η απεργία, οι συνθήκες στην αγορά χάλυβα έχουν χειροτερέψει.
Η διοίκηση της Χαλυβουργίας Ελλάδος τον Οκτώβριο του 2011 βλέποντας ότι η ζήτηση για χαλυβουργικά προϊόντα είχε υποχωρήσει κατά 40% σε σχέση με το 2010 πρότεινε στους εργαζόμενους στα δύο εργοστάσια σε Ασπρόπυργο και Βόλο να δουλέψουν για ένα τετράμηνο (Νοέμβριος – Φεβρουαριος ) πέντε ώρες την ημέρα. Η πρόταση αυτή θα έφερνε μείωση των αποδοχών των εργαζομένων αλλά σύμφωνα με τη διοικηση θα διασφαλίζονταν όλες οι θέσεις εργασίας και δεν θα θίγονταν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα.
Το σωματείο των εργαζομένων στο Βόλο και οι εργαζόμενοι (365) μετά από ψηφοφορία δέχτηκαν την πρόταση και το εργοστάσιο δεν σταμάτησε ποτέ τη λειτουργία του, αλλά το σωματείο στη μονάδα του Ασπροπύργου αρνήθηκε. Από τότε η διοίκηση ξεκίνησε τις απολύσεις στον Ασπρόπυργο. Το παράδοξο είναι ότι επειδή το εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο έμεινε κλειστό, ο Βόλος για να καλύψει τις παραγγελίες της εταιρείας δεν δούλεψε ποτέ πεντάωρο και οι αμοιβές των εργαζομένων δεν μειώθηκαν.
Η διοίκηση διευκρινίζει ότι εξετάζει μόνο τη διακοπή λειτουργίας του Ασπροπύργου και όχι των δύο μονάδων στο Βόλο οι οποίες δέχονται παραγγελίες και παράγουν κανονικά.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία