1,8 εκατομμύρια φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί ακόμα

Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογουμένους. Mέχρι την Τετάρτη, πέντε μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, περίπου 1,8 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση.

Μεγάλη καθυστέρηση παρουσιάζει η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων από τους φορολογουμένους. Mέχρι την Τετάρτη, πέντε μέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας, περίπου 1,8 εκατ. φορολογούμενοι δεν έχουν υποβάλει δήλωση.

Την καθυστέρηση παράροντες του υπουργείου Οικονομικών αποδίδουν στα αυξημένα ποσά φόρου των εκκαθαριστικών σημειωμάτων λόγω της μείωσης του αφορολογήτου, των περικοπών στις εκπτώσεις δαπανών και της έκτακτης εισφοράς.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών ο μέσος φόρος που προκύπτει από το σύνολο των εκκαθαριστικών που έχουν αποσταλεί έως τώρα στους φορολογούμενους ανέρχεται στο ποσό των 1.540 ευρώ.

Την Τρίτη μάλιστα ταχυδρομήθηκε και νέα, η τέταρτη, σειρά 1.937.343 εκκαθαριστικών σημειωμάτων.

Από το υπουργείο Οικονομικών υπενθυμίζουν ότι η εκπρόθεσμη υποβολή φορολογικών δηλώσεων επιβαρύνεται με προσαυξήσεις, ενώ επισημαίνεται ότι ο νόμος προβλέπει επίσης την κατάργηση του αφορολόγητου για τους εκπρόθεσμους.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι εξετάζεται οι φορολογούμενοι που θα υποβάλουν εκπρόθεσμα τη δήλωση να εξαιρούνται από τη δυνατότητα αξιοποίησης του μεγάλου αριθμού των δόσεων για την καταβολή του φόρου που επεξεργάζεται αυτή την περίοδο το υπουργείο Οικονομικών.

Το υπουργείο εμφανίζεται επίσης αρνητικό στο να δοθεί νέα παράταση στην προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

Κάτι τέτοιο όμως δεν μπορεί να αποκλεισθεί δεδομένου του μεγάλου αριθμού των δηλώσεων που δεν έχουν υποβληθεί έως τώρα.

Ολιγοήμερη παράταση ζητούν οι φοροτεχνικοί

Αίτημα για ολιγοήμερη παράταση της υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων λόγω πλήθους αντικειμενικών δυσκολιών οι οποίες δεν επιτρέπουν την εμπρόθεσμη υποβολή τους έως τις 16/07/2012, υπέβαλε στο υπουργείο Οικονομικών η Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών.

Σύμφωνα με τους φοροτέχνες ήδη από τις αρχές της εβδομάδος το TAXISNET δέχεται τεράστιο όγκο δεδομένων με αποτέλεσμα να μην επιτρέπει την πρόσβαση ή την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής δηλώσεως.

Για την εξομάλυνση των συνθηκών υποβολής των δηλώσεων, καθώς εκκρεμούν χιλιάδες από αυτές, οι φοροτεχνικοί ζητούν η διαδικασία να παραταθεί έως τις 31 Ιουλίου, κάτι που υποστηρίζουν και υπηρεσιακά στελέχη του υπουργείου Οικονομικών.

Σημειώνεται ότι από σήμερα έως και τη Δευτέρα θα πρέπει καθημερινά να υποβάλλονται στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων 260.000 δηλώσεις προκειμένου να ολοκληρωθεί εμπρόθεσμα η κατάθεσή τους.

Για το θέμα θα αποφασίσει σήμερα Τετάρτη ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Γ. Μαυραγάνης σε συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Στουρνάρα.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
Σίβυλλα
Helios Kiosk