Παγκοσμιοποίηση και Ελλάδα στο 8ο Συμπόσιο Δελφικής Ιδέας

Η παγκοσμιοποίηση όχι μόνον δεν προσέφερε στην ανθρωπότητα αυτά που ευαγγελίστηκε αρχικά, αλλά, μέσω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας σήμερα, είναι πλέον ορατό ότι επιχειρείται μια σε βάθος αλλοίωση των βασικών ανθρωπιστικών αξιών και κατάργηση πολιτικών δικαιωμάτων, ακόμη και της ίδιας της δημοκρατίας ως πολιτεύματος

Η παγκοσμιοποίηση όχι μόνον δεν προσέφερε στην ανθρωπότητα αυτά που ευαγγελίστηκε αρχικά, αλλά, μέσω της γενικευμένης οικονομικής κρίσης την οποία βιώνει το μεγαλύτερο μέρος της ανθρωπότητας σήμερα, είναι πλέον ορατό ότι επιχειρείται μια σε βάθος αλλοίωση των βασικών ανθρωπιστικών αξιών και κατάργηση πολιτικών δικαιωμάτων, ακόμη και της ίδιας της δημοκρατίας ως πολιτεύματος.

Η εκτίμηση ότι η Ελλάδα, εξαιτίας και ενδογενών παραγόντων, επιλέχθηκε ως πεδίο πειραματισμού των σχεδίων της παγκοσμιοποίησης θα διερευνηθεί στη διάρκεια του 8ου Συμποσίου Δελφικής Ιδέας, που διεξάγεται στην Αθήνα, από τις 11 ως τις 12 Ιουλίου, στο αμφιθέατρο «Ιωάννης Δρακόπουλος» του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (Πανεπιστημίου 30) και συνεχίζεται στους Δελφούς, στις 13 και 14 Ιουλίου.

Το συμπόσιο, με θέμα «Εμβολή παγκοσμιοποίησης: περίπτωση Ελλάς», διοργανώνουν το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η διεύθυνση του μεταπτυχιακού προγράμματος «Κοινωνιοβιολογία, Νευροεπιστήμες και Εκπαίδευση» σε συνεργασία με το International Delphic Council και τον Δήμο Δελφών.

Σκοπός του συμποσίου είναι να εντοπίσει όχι μόνο τις αιτίες, τις προσεγγίσεις και τις διευθετήσεις, αλλά και τον κίνδυνο στον οποίο εκτίθεται η ανθρωπότητα από τη «λογική» της παγκοσμιοποίησης.

Τα συμπόσια της Δελφικής Ιδέας θεσπίστηκαν το 2005, από το Πανεπιστήμιο Αθηνών σε συνεργασία με τον Δήμο Δελφών, προκειμένου να αναβιώσουν τη Δελφική Ιδέα, συνεχίζοντας έτσι το έργο του Άγγελου Σικελιανού. Στο πλαίσιο αυτών των συναντήσεων, επιστήμονες και ερευνητές από την ελληνική και τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα συζητούν, στην Αθήνα και στους Δελφούς, με στόχο την προώθηση των βασικών ανθρωπίνων αξιών ως της μόνης διεξόδου στα επίκαιρα προβλήματα της ανθρωπότητας.

Στη διάρκεια των εορταστικών εκδηλώσεων που ακολουθούν τις εργασίες του συμποσίου, απονέμονται τιμητικές διακρίσεις σε προσωπικότητες από τον ελληνικό και τον διεθνή χώρο, που με τη ζωή και το έργο τους υλοποιούν τις αξίες της Δελφικής Ιδέας.

Δείτε αναλυτικά το πρόγραμμα του συμποσίου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
Σίβυλλα
Helios Kiosk