Δυνατότητες μπροστά στο αδιέξοδο

Η έκθεση Ουτοπραξία αναφέρεται στη στιγμή κατά την οποία μία φαινομενικά απραγματοποίητη πρόθεση γίνεται πραγματικότητα. Τότε μέσα σε ένα ελάχιστο κλάσμα χρόνου συντελείται μία ριζοσπαστική -ανανεωτική και μαζί βίαιη- αντιληπτική και γνωσιακή διεύρυνση. Η αποκάλυψη των πολλαπλών αφανών δυνατοτήτων που ενέχονται σε κάθε αδιέξοδο είναι σπουδαία. Η σπουδαιότητά της έγκειται στην έξαφνη μετατόπιση που συντελείται όταν αναδεικνύεται ο πρόσκαιρος χαρακτήρας των προηγούμενων συμβάσεων, φανερώνοντας νέες προεκτάσεις ελευθερίας. Τις στιγμές εκείνες ο μη-τόπος της ουτοπίας ολισθαίνει στην υλοποίηση αφήνοντας μετέωρους τους έως τότε ορισμούς του ουτοπικού.

Ο αδόκιμος νεολογισμός ουτοπραξία εξυπηρετεί στο προκείμενο εγχείρημα την ανάγκη να καταστεί σαφής η φύση της έννοιας της ουτοπίας. Ο καταχρηστικός ετεροκαθορισμός της ουτοπίας προεξοφλεί το μη πραγματοποιήσιμο. Ανακύπτει εδώ ένα ζήτημα παράδοξου: πώς είναι δυνατόν μία ιδέα η οποία εισηγείται ένα νέο τρόπο διαχείρισης να χαρακτηρίζεται εκ των προτέρων ως μη πραγματοποιήσιμη; Η πρόταση της μη πραγματοποιήσιμης αλλαγής εμπεριέχει μία εγγενή αντίφαση όρων.

Οι ιδέες εξουδετερώνονται εν τη γενέσει τους κατατασσόμενες στην κατηγορία του ουτοπικού. Σύμφωνα με ποια κριτήρια όμως ορίζονται κάποιες θέσεις ως ουτοπικές την ίδια στιγμή που άλλες αναγνωρίζονται ως εφικτές; Δεν είναι η ίδια η πρόθεση της ριζοσπαστικής αλλαγής η αιτία για την οποία συγκαταλέγονται κάποιες ιδέες στην κατηγορία του ουτοπικού; Ο όρος ουτοπραξία επιδιώκει να καταδείξει το πολιτικά κυριαρχικό περιεχόμενο της έννοιας της ουτοπίας.

Η έκθεση παρουσιάζει μία σειρά εννοιολογικών τεχνουργημάτων. Τα έργα παραθέτουν υπερβατικές σκέψεις και διαπεραστικά μηνύματα που οπτικοποιήθηκαν για να επικοινωνηθούν.

Η Ουτοπραξία θα ολοκληρωθεί σε δύο μέρη. Η δεύτερη έκθεση θα πραγματοποιηθεί τον χειμώνα του 2012-3.

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Vanessa Billy, Μαρία Γεωργούλα, Martin Creed, Θοδωρής Ζαφειρόπουλος, Pravdoliub Ivanov, Runo Lagomarsino, Filippo Minelli, Κώστας Μπασάνος, Navid Nuur, Miklos Onucsan, Γιάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Σαχπάζης, Nedko Solakov, Έφη Σπύρου

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης θα προβάλλεται σε λούπα η ταινία Last Words (1968, Α/Μ 13’) του Werner Herzog.

Με την υποστήριξη του Goethe-Institut Athen.

Επιμέλεια: Ευαγγελία Λεδάκη

Είσοδος ελεύθερη

Ώρες λειτουργίας: Δευτ-Παρ 11.30-21.00, Σαβ-Κυρ 11.30-17.00

Εγκαίνια: Πέμπτη 21 Ιουνίου 2012, 20.30

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk