Διακοπές στα PIIGS: Ιρλανδία

Πορτογαλία, Ιρλανδία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία… Πρόκειται για τις χώρες που συγκροτούν το ακρωνύµιο των PIIGS, που ντροπιάζονται δηµοσίως για µια παγκόσµια οικονοµική κρίση που δεν έχει έρθει ακόµη µα όλοι την περιµένουµε. Εκτός από δοκιµαζόµενες όµως, τούτες οι χώρες τυχαίνει να είναι και πανέµορφες. Καταδυόµαστε στην ιδιοσυγκρασία των λαών τους, στις συνήθειές τους και ασφαλώς στις καλύτερες ταξιδιωτικές συµβουλές, αν σκοπεύετε να περάσετε κάπου εκεί τις διακοπές σας. Bonus, η Ισλανδία.

Ιρλανδία

ΠΩΣ ΧΡΕΟΚΟΠΗΣΕ : Στην Ιρλανδία, ήδη από τον Σεπτέµβριο του 2008, είχε σχηµατιστεί κυβέρνηση συνεργασίας και ανακοινώθηκε ότι η χώρα είχε περιέλθει σε ύφεση. Η ανεργία αυξήθηκε δραµατικά. ∆εν έλειψαν τα βαρβάτα τραπεζικά σκάνδαλα, η καταρράκωση του ποσοστού του πρώην πρώτου κόµµατος και το αµφιλεγόµενο πρόγραµµα ΝΑΜΑ για τις τράπεζες. «Η κρίση στην Ευρώπη δεν είναι φάρσα. Θα ήταν καλό να καταστρώνουµε το plan Β µας. Ως το 2016, 100 χρόνια από την Επανάσταση του Πάσχα, θα είµαστε πιο κοντά στην Αγγλία απ’ όσο οποιοσδήποτε από εµάς θα µπορούσε να περιµένει» έχει δηλώσει ο ιρλανδός οικονοµολόγος Ντέιβιντ Μακ Γουίλιαµς.

ΑΣΥΝΗΘΙΣΤΟΣ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ

Διακοπές σε καλύβες : Ο τουρισµός της Ιρλανδίας βασίζεται κυρίως στα αγροτόσπιτα της επαρχίας, σπαρµένα σε καταπράσινες κοιλάδες, πλάι σε κοφτερούς βράχους που σταµατούν τα κύµατα. Οµως πώς θα σας φαίνονταν οι διακοπές σε ένα ιδιωτικό νησί; Πάνω στο νησί Trinity υπάρχει πυκνό δάσος µε πλατύφυλλα δέντρα και, σίγουρα ευρύχωρα, σπίτια που υπενοικιάζουν εκεί οι ιδιοκτήτες του. Η περιοχή ηλεκτροδοτείται από φωτοβολταϊκά και από ανεµογεννήτριες.

QUOTES

«Το Πανεπιστήµιο του ∆ουβλίνου έχει την αφρόκρεµα της Ιρλανδίας: τους πλούσιους και τους χοντρούς» – Σάµιουελ Μπέκετ, συγγραφέας.

«Γεωγραφικά, η Ιρλανδία είναι ένα µεσαίου µεγέθους αγροτικό νησί το οποίο, αργά αλλά σταθερά, κατατρώγεται από τα πρόβατα» – Ντέιβ Μπάρι, συγγραφέας.

«Εχω δουλέψει σκληρά για να απεικονίσω µια Ιρλανδία που εξαφανίζεται µε γοργό ρυθµό. Η Ιρλανδία υπήρξε ένας πολύ θλιµµένος και δύσκολος τόπος κατά τη δεκαετία του ’80» – Νιλ Τζόρνταν, σκηνοθέτης.

SOUNDTRACK : Richard and Linda Thompson – I Want to See the Βright Lights Tonight

Εκεί όπου το ροκ συνάντησε την ιρλανδική µουσική παράδοση, έδωσε ένα από τα πιο ωραία τραγούδια όλων των εποχών (το οµώνυµο) και έφτιαξε µια συµπαθητική µουσική καριέρα για ένα ιδιοσυγκρασιακό ανδρόγυνο.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ : Τζόναθαν Σουίφτ – Σεµνή πρόταση ώστε να παύσουν τα τέκνα των φτωχών να αποτελούν βάρος (εκδ. Αγρα, µτφρ. Νίκος-Γαβριήλ Πεντζίκης)

Ο τίτλος του βιβλίου του σπουδαίου Ιρλανδού συνεχίζει: «Για τους γονείς τους και τον τόπο και να καταστούν ωφέλιµα στην κοινωνία». Ασφαλώς τα παιδιά αποτελούν πρόβληµα στις χρεοκοπηµένες χώρες. Ο σπουδαίος σατιρικός (αλλά και συγγραφέας των «Ταξιδιών του Γκιούλιβερ») καταδύεται στη γεωγραφία της ανθρωποφαγίας µε αυθεντικά αστείο τρόπο.

Η ΤΡΟΜΑΚΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ : «Η µητέρα µου είχε αυτή την εµπειρία όταν ήταν δεκατεσσάρων και την έγραψε στο ηµερολόγιό της. Στην οδό St. James στο Μπέλφαστ. Τα δύο αδέρφια µπήκαν στο λεωφορείο εκείνο το πρωί στο δροµολόγιο της επιστροφής, µε καλή διάθεση και κουβαλώντας τσάντες. Αποφάσισαν να κατέβουν πριν φτάσουν στον προορισµό τους για να αγοράσουν παγωτό. Παρατήρησαν ότι ανάµεσα στις δύο µεγάλες αποθήκες του δρόµου υπήρχε ένα ξύλινο κτίσµα που δεν υπήρχε πριν. Φεύγοντας το παρατήρησαν πάλι. Εκτοτε δεν το έχει ξαναδεί κανείς, όµως στη θέση των αποθηκών υπάρχουν πλέον σπίτια».

Ξενοδοχεία:

The K Club – ένα τεράστιο πρώην ανάκτορο στην περιοχή Kildare.

The Clarence, θαυµάσιο city hotel στο ∆ουβλίνο.

Ard bia, hip εστιατόριο στο Galway.

Ely, wine bar µε εξαιρετική ποικιλία κρασιών στο ∆ουβλίνο.

Ταξί (για τρία χιλιόµετρα στο ∆ουβλίνο): € 9,20 – 13,80.

Μετρό: € 1,25 – € 2.

Club Sandwich: € 12,70.

ΤHE NEWS :

Εκτός από τη βαθιά οικονοµική κρίση από την οποία δεν διαφαίνεται ότι θα βγει σύντοµα η Ιρλανδία, ένα από τα θέµατα που εµφανίζονται συχνά στην ιρλανδική επικαιρότητα είναι τα σχετικά µε τις ιπποδροµίες. Αποτελούν διαχρονικά αγαπηµένο σπορ των Ιρλανδών και αυτή την περίοδο γίνονται προκριµατικοί αγώνες για την κορωνίδα όλης αυτής της παράλογης ενασχόλησης µε τα άλογα: το τουρνουά Royal Ascot και οι θαυµαστές επιδόσεις της φοράδας Φράνκελ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Αφιερώματα
Σίβυλλα
Helios Kiosk