Κόφι Ανάν: Το Ιράν να γίνει μέρος της λύσης στη Συρία

Την πρόθεση του Ιράν να συμβάλει στον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν μετά τη συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Χωρίς να διευκρινίσει τι είδους βοήθεια θα παράσχει το Ιράν, ο Κ. Ανάν τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αποτελέσει «μέρος της λύσης» στην αιματηρή κρίση. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει νέα σύνοδο για τη Συρία, στην οποία πέραν των μεγάλων δυνάμεων θα μπορούσαν να προσκληθούν κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν

Την πρόθεση του Ιράν να συμβάλει στον τερματισμό της εμφύλιας σύρραξης στη Συρία, μετέφερε ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου Κόφι Ανάν μετά τη συνάντηση που είχε στην Τεχεράνη με τον υπουργό Εξωτερικών της χώρας. Χωρίς να διευκρινίσει τι είδους βοήθεια θα παράσχει το Ιράν, ο Κ. Ανάν τόνισε ότι η χώρα πρέπει να αποτελέσει «μέρος της λύσης» στην αιματηρή κρίση. Την ίδια στιγμή, η Μόσχα δηλώνει πρόθυμη να φιλοξενήσει νέα σύνοδο για τη Συρία, στην οποία πέραν των μεγάλων δυνάμεων θα μπορούσαν να προσκληθούν κι άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων και το Ιράν.

«Από την πλευρά μας, μπορώ να επιβεβαιώσω ότι θα χαιρετίζαμε την διοργάνωση μιας τακτικής συνεδρίασης μιας »ομάδας δράσης» στη Μόσχα… Σε κάθε περίπτωση θεωρούμε κατάλληλη την διοργάνωση ενός τέτοιου γεγονότος» δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Μιχαήλ Μπογκντάνοφ, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Η επίσκεψη του Κόφι Ανάν στην Τεχεράνη πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες μετά τις συνομιλίες που είχε στη Δαμασκό με τον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Ιρανό υπουργό Εξωτερικών Αλί Ακμπάρ Σαλεχί, ο Κ. Ανάν επανέλαβε ότι η Τεχεράνη πρέπει να συμμετάσχει στις προσπάθειες αναζήτησης λύσης για την κρίση στη Συρία, κάτι το οποίο οι δυτικές κυβερνήσεις και η συριακή αντιπολίτευση αρνούνται ώς τώρα, αφού κατηγορούν το Ιράν ότι υποστηρίζει στρατιωτικά το καθεστώς της Δαμασκού.

«Η παρουσία μου εδώ (στην Τεχεράνη) αποδεικνύει ότι θεωρώ πως το Ιράν μπορεί να έχει έναν θετικό ρόλο και επομένως να αποτελέσει μέρος της λύσης της συριακής κρίσης» είπε ο Κ.Ανάν στους δημοσιογράφους.

«Υπάρχει κίνδυνος να δούμε τη συριακή κρίση να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο και να εξαπλώνεται σε όλη την περιοχή» προειδοποίησε ο κοινός απεσταλμένος του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό «το Ιράν θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα θετικό ρόλο». Σημείωσε, επίσης, ότι θα συνεχίσει να «συνεργάζεται» με την ηγεσία της χώρας.

Από την πλευρά του ο Ιρανός ΥΠΕΞ επανέλαβε την πλήρη υποστήριξή του στο ειρηνευτικό σχέδιο του Κόφι Ανάν, εκτιμώντας ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πλήρως για να αποκατασταθεί η σταθερότητα στην περιφέρεια. «Αναμένουμε από τον κ. Ανάν να συνεχίσει τις προσπάθειές του ως το τέλος για να αποκατασταθεί η σταθερότητα και η ηρεμία στη Συρία και στην περιφέρεια» δήλωσε ο Αλί Ακμπάρ Σαλεχί.

Επισήμανε, επίσης, ότι το Ιράν «θα αποτελέσει μέρος της λύσης» στη συριακή κρίση, επέκρινε -χωρίς να τις κατονομάσει- δυτικές και αραβικές χώρες που προσπαθούν να απομονώσουν την Τεχεράνη από τις διπλωματικές προσπάθειες και χαιρέτισε την «αμεροληψία» του Κόφι Ανάν.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk